Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
binnenlandse adoptie

Binnenlandse adoptie

Binnenlandse adoptie is het adopteren van een kind uit het eigen (Neder)land. In de praktijk is dat echter nauwelijks mogelijk.

Advertentie

Kind adopteren uit Nederland

Er zijn in Nederland namelijk maar heel weinig ouders die absoluut niet zelf voor hun kind kunnen of willen zorgen en die ervoor kiezen om de juridische band met hun kind volledig te verbreken.

Tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw, waren het voornamelijk kinderen van Nederlandse vrouwen die ter adoptie werden afgestaan. Daarna nam in Nederland het aantal ongewenste zwangerschappen af door de verbetering van de seksuele voorlichting en een toename van het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Geen taboe meer

Het is tegenwoordig nauwelijks meer een taboe om een ongehuwde moeder te zijn. De voorzieningen om als alleenstaande moeder een kind op te voeden zijn ten opzichte van vroeger verbeterd. Door financiële ondersteuning zijn ook de jonge moeders meestal in staat om zelf voor hun kind te zorgen.

Binnenlandse adoptie

Adoptie van een Nederlands kind is niet mogelijk zolang de biologische ouders het gezag nog uitoefenen. De rechter kan echter wel besluiten om tot adoptie over te gaan in speciale gevallen. Bijvoorbeeld als een ouder is veroordeeld wegens misbruik of mishandeling van zijn kind.

Advertentie

De laatste jaren worden gemiddeld ongeveer 15 kinderen per jaar ter adoptie afgestaan. Vaak gaat het hierbij om kinderen van uitgeprocedeerde asielzoeksters en kinderen van allochtone vrouwen.

In de meeste gevallen is er sprake van stiefouderadoptie. Bij stiefouderadoptie adopteert de nieuwe partner van één van de ouders het kind. De familieband met de andere ouder wordt hiermee verbroken.

Voor wie?

Om een Nederlands kind te mogen adopteren, moet je minimaal 18 jaar ouder zijn dan het kind. Hier geldt geen maximum leeftijdsgrens. Als pleegouders moet je minimaal 21 jaar oud zijn.

Gewone adoptieprocedure

Er is geen aparte procedure voor adoptiefouders voor kinderen die in Nederland geboren worden. Wil je een Nederlands kind adopteren, dan doorloop je alle stappen die ook gelden voor het adopteren van een kind uit het buitenland.

Advertentie

Lees ook: Adopteren uit het buitenland

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu