Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Als hij geen kinderen wil, maar jij wél

Een kind krijgen is een grote verandering in je leven en in je relatie. De één is eerder klaar voor die stap dan de ander én niet iedereen heeft een kinderwens. Stel: jij hebt wel een kinderwens en je partner (nog) niet. Of jij wilt geen kinderen, maar je partner misschien ooit wel. Hoe ga je om met dat verschil?

In samenwerking met expert

Marjolein Grömminger

Vruchtbaarheidsdeskundige

Geen kinderwens

Jij wil graag moeder worden, maar hij heeft geen kinderwens. Of andersom. Dat is een lastige kwestie, want een compromis sluiten gaat niet in dit geval. Bovendien is een kinderwens een gevoelskwestie, wat het heel anders maakt dan discussiepunten waarover je een rationeel besluit kunt nemen. Er zijn vaak geen andere argumenten dan: ‘Ik wil het met heel mijn hart’ of ‘ik weet zeker dat ik het niet wil’.

Advertentie

Beide argumenten zijn even gerechtvaardigd: je hebt evenveel recht om wel of geen kinderen te willen. En wie zich ook voegt naar de ander, het besluit heeft sowieso impact op het leven van allebei. Kom daar maar eens uit.

Kinderwens maar partner niet

Het is belangrijk om sowieso te blijven praten met elkaar. Houd daarbij steeds in je achterhoofd dat het gesprek geen oplossing hoeft op te leveren, maar dat het hoort bij het proces van er samen uitkomen. Neem elkaar serieus en stel je open voor de standpunten van de ander. Vertel je partner over jouw wensen voor je leven en voor jullie leven samen: hoe zie je het voor je? Wat vind je belangrijk, wat geeft jou geluk en voldoening?

Luister ook naar hem, met je verstand én je gevoel. Laat elkaar uitpraten, probeer weg te blijven van verwijten, maar je in elkaar te verplaatsen. Zijn wensen zijn voor hem misschien wel net zo wezenlijk van belang als die van jou voor jou. Begrip hebben voor elkaars standpunten zorgt ervoor dat jullie verzachten en dat het een open gesprek wordt. Dat maakt dat je meer naar elkaar toe groeit.

Opdracht voor gesprek over kinderwens

Voer gesprekken over wel of geen kinderen krijgen op een rustig moment. Zorg dat je er de tijd voor hebt en neem je voor om er een gelijkwaardig gesprek van te maken, of het nu iets oplevert of niet. Spreek af dat jullie ieder vijftien minuten de tijd krijgen om aan de ander – in detail – uit te leggen hoe je je voelt en wat je wel, en echt niet wilt. Tijdens dit hele kwartier zegt de ander niets, maar luistert aandachtig. Ook als je even stilvalt. Daarna draaien jullie de rollen om. Als je elkaar niet in de rede valt, kun je de tijd nemen om te verwoorden wat er in je omgaat en wat je wilt, én je voelt je gehoord.

Advertentie

Stel open vragen over je kinderwens

Probeer vervolgens helder te krijgen welke beweegredenen er achter jullie wensen zitten. Waarom wil de één wel een kind en de ander niet? Stel elkaar open vragen als: waar zie je precies tegen op? Waar kijk je naar uit? Waarom wil je zo graag gezinsuitbreiding? Praat niet over feiten, maar over jullie gevoelens. Wees eerlijk en neem elkaar serieus. Is er misschien toch een compromis mogelijk?

Zijn er voorwaarden te bedenken waardoor het krijgen van een kind aantrekkelijker wordt voor degene die geen kinderwens heeft? Als je met respect voor de ander vertelt en luistert, voelen jullie je allebei veilig om je eigen wensen te delen én om andere opties te verkennen. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Geen kinderwens: hoe dan verder?

Het kan zijn dat de vele gesprekken niet tot een oplossing leiden. Jullie verwachtingen en wensen liggen zo ver uit elkaar dat jullie er niet uitkomen. Hoe ingewikkeld ook, je zult dan samen moeten afwegen of er een toekomst voor jullie relatie mogelijk is. Wil je partner geen kind en heb jij wel een sterke kinderwens, of andersom? Dan is de vraag: gaan jullie samen verder? En zo ja: kun je samen verder gaan zonder dat de één blijft rondlopen met spijt of wrok en de ander met schuldgevoel?

Of je nu besluit om toch samen voor een kind te gaan, óf kinderloos bij elkaar te blijven: beide opties kunnen de relatie lastiger maken, maar ook heel goed uitpakken. Net zoals het besluit om vanwege het verschil in kinderwens uit elkaar te gaan, (uiteindelijk) kan zorgen voor spijt óf voor meer geluk. Het kan ook voor de één heel anders uitpakken dan voor de ander. De uitkomst kun je niet weten, niemand kan in de toekomst kijken. Je kunt alleen eerlijk zijn, naar jezelf en naar elkaar, en in goed overleg een keuze maken waar je je het beste bij voelt. Kom je er niet uit, dan kunnen gesprekken met een relatietherapeut helpen.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Marjolein Grömminger

Vruchtbaarheidsdeskundige

Je hebt een kinderwens. Een gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya biedt informatie en een luisterend oor. En we zorgen ervoor dat de belangen van de fertiliteitspatiënt worden behartigd.

Marjolein Grömmiger zet zich sinds 2007 in voor Freya, waar zij verantwoordelijk is voor de communicatie en voorlichting. Zij coördineert de voorlichtingsactiviteiten, onderhoudt de contacten met de pers, beheert de social media accounts, draagt er zorg voor dat de website up-to-date is, etc.

Voor meer informatie:

Social media van Marjolein Grömmiger:

Onderzoeken: Publicaties: Podcasts:

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu