Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Als hij geen kinderen wil, maar jij wél

Hoe ga je ermee om als jij een kinderwens hebt, maar je partner (nog) geen kinderwens heeft? Of als hij helemaal geen kinderen wil en jij misschien ooit wel? Of als het omgekeerde geldt: ik wil heb geen kinderwens, maar mijn partner wel?

Advertentie

Geen kinderwens

Jij wil graag moeder worden, maar hij heeft geen kinderwens: het is een lastige kwestie, want je kunt in dit geval immers niet middelen en voor een half kind gaan. Een kinderwens is bovendien niet te rationaliseren, er zijn vaak geen andere argument behalve: ‘Ik wil het gewoon heeeeel graag.’ Je hebt allebei natuurlijk evenveel recht om wel of geen kinderen te willen.

Kinderwens maar partner niet

Het beste wat je in dit geval kunt doen is: blijven praten met elkaar. Bedenk tijdens de gesprekken hierover dat het niet gaat om het resultaat of de eindscore, maar om het proces. Het is heel belangrijk om elkaar serieus te nemen en naar elkaars standpunten te luisteren. Vaak verzanden gesprekken in onbegrip en verwijten, het wordt dan touwtrekken en daar schiet niemand iets mee op.

Soms durven partners zich niet goed in te leven in de ander. Ze zijn bang dat ze dan toegeven. Bedenk dat begrip hebben voor elkaars standpunten er juist voor zorgt dat het gesprek zachter wordt en je meer naar elkaar toegroeit.

Opdracht: leg uit hoe je je voelt

Wat kan helpen is om op een rustig moment een goed gesprek te hebben. Je krijgt ieder vijftien minuten de tijd om aan de ander – in detail – uit te leggen hoe je je voelt en wat je wel, en echt niet wil. De ander zegt niets gedurende deze exclusieve minuten, maar luistert aandachtig. Daarna draaien jullie de rollen om. Als je elkaar niet in de rede valt kun je zeggen wat je wil zeggen én krijg je het gevoel echt gehoord te worden.

Advertentie

Stel open vragen over je kinderwens

Probeer vervolgens te achterhalen waarom de één voorstander en de ander tegenstander is van een kind. Stel elkaar open vragen als: waar zie je precies tegen op? Waar kijk je naar uit? Waarom wil je zo graag gezinsuitbreiding? Praat niet over de feiten, maar over jullie gevoelens. Wees eerlijk en neem elkaar serieus! Is er misschien toch een compromis mogelijk? Zijn er voorwaarden te bedenken waardoor het voor hem aantrekkelijker wordt? Als je open en eerlijk bent en respect hebt voor elkaar, ontstaat er vaak ruimte.

Geen kinderwens: hoe dan verder?

Hebben jullie samen veel en eerlijk gepraat over het verschil in jullie kinderwens? Of weet jij zeker: ik wil geen kind, terwijl je partner wel een kinderwens heeft? En worden jullie het daar niet over eens omdat jullie gevoelens en verwachtingen nu eenmaal flink verschillen? Blijf dan eerlijk tegen elkaar: is er een gezamenlijke toekomst voor jullie? Wil je partner geen kind en heb jij wel een sterke kinderwens? Dan is de vraag: gaan jullie samen verder? En kun je samen verder gaan zonder dat je wrok koestert over een eventueel niet vervulde kinderwens? Denk daar over na en blijf eerlijk tegen je partner.