Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstkanker en vruchtbaarheid

Kun je nog steeds kinderen krijgen wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad? En kun je iets doen om tijdens je behandeling van borstkanker je vruchtbaarheid veilig te stellen?

In samenwerking met expert

Inge Custers

Gynaecoloog

Wat betekent borstkanker voor je vruchtbaarheid?

Allereerst: je wordt niet onvruchtbaar van borstkanker. De behandeling van borstanker, bestaand uit onder andere chemotherapie, kan wel invloed hebben op je vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk een eventuele kinderwens vóór de start van een behandeling kenbaar te maken bij de behandelend arts. Zodat je zo snel mogelijk verwezen kan worden naar een gynaecoloog of arts voorplantingsgeneeskunde om te praten over de mogelijkheden voor fertiliteitspreservatie: opslag van een stukje vruchtbaarheid.

Advertentie

In hoeverre is chemotherapie schadelijk voor de vruchtbaarheid?

Dat hangt onder meer af van je leeftijd en het type chemotherapie dat je ondergaat. De kans op onvruchtbaarheid is afhankelijk daarvan tussen de 10 en 60%.

Een van de bijwerkingen van chemotherapie is de aantasting van de eierstokken. Je kunt tijdelijk of blijvend in de overgang komen. Kom je niet in de overgang dan is er wel kans dat je verminderd vruchtbaar bent door verlies van en schade aan eicellen.

Onderga je chemotherapie op jonge leeftijd (onder de 35 jaar) dan is de kans vrij groot dat je na de behandeling weer gaat menstrueren. Bij chemotherapie bij patiënten die dichter bij hun natuurlijke overgangsleeftijd zitten, stijgt de kans om definitief in de overgang te komen.

Mag je tijdens hormoontherapie zwanger raken?

Als je een hormoongevoelige vorm van borstkanker hebt, bestaat de behandeling vaak (ook) uit hormoontherapie.

Advertentie

Tijdens die therapie, die soms wel een paar jaar duurt, mag je niet zwanger raken omdat de medicijnen het embryo kunnen beschadigen. Vaak word je zelfs in een kunstmatige overgang gebracht, zodat je (tijdelijk) onvruchtbaar bent.

Na de hormoontherapie is het mogelijk om weer uit de overgang te komen. In principe is het dan dus weer mogelijk om zwanger te raken, al duurt het vaak wel langer voor dat lukt.

Welke mogelijkheden zijn er voor fertiliteitspreservatie?

Als je op jonge leeftijd borstkanker krijgt, kan de arts bij de behandeling van borstkanker rekening houden met de vruchtbaarheid. De borstkankerbehandeling krijgt wel altijd voorrang op de fertiliteitspreservatie. Momenteel worden de volgende technieken aangeboden:

  • Invriezen van eicellen
  • Invriezen van embryo’s
  • Invriezen van eierstokweefsel

Bronnen: Amsterdam UMC Locatie AMC – VoortplantingsgeneeskundeMUMCLUMCKanker.nlNNF

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Inge Custers

Gynaecoloog

Inge Custers is gynaecoloog gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, endocrinologie en seksualiteit. Ze werkt sinds ruim 7 jaar als staflid bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde van het AUMC, lokatie AMC. Ze begeleidt koppels en vrouwen met onvervulde kinderwens onder andere ten gevolge van hormonale problematiek. Daarnaast is ze lid van het team PGT (pre-implantatie genetisch testen) dat koppels behandeld met kinderwens en een sterk verhoogd risico op erfelijke ziekten bij het nageslacht.

In 2017 is zij tevens de postmaster opleiding seksuologie gaan doen en begeleid ze sindsdien patiënten die seksuele problematiek hebben. Sinds 2016 is zij projectleider van het CoSY-traject; een studie die onderzoekt of online sekscounseling het seksueel plezier & functioneren, en daarmee de kans op zwangerschap, kan verbeteren bij koppels met onverklaarde vruchtbaarheids problematiek.

Voor achtergrond:
Parool artikel: 'Koppels met kinderwens krijgen online seksadvies van AMC'
Trouw artikel: 'Ovulatie apps handig of toch niet zo'n goed idee?'
Podtail artikel: 'VN Voorgelezen: De terugkeer van de eigen cyclus'
Nataal artikel: 'Eiceldonatie'