Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstkanker en vruchtbaarheid

Kun je nog steeds kinderen krijgen wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad? En kun je iets doen om tijdens je behandeling van borstkanker je vruchtbaarheid veilig te stellen?

Wat betekent borstkanker voor je vruchtbaarheid?

Allereerst: je wordt niet onvruchtbaar van borstkanker. De behandeling van borstanker kan wel invloed hebben op je vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk een eventuele kinderwens vóór de start van een behandeling kenbaar te maken bij de behandelend arts.

Advertentie

In hoeverre is chemotherapie schadelijk voor de vruchtbaarheid?

Dat hangt onder meer af van je leeftijd en het type chemotherapie dat je ondergaat. De kans op onvruchtbaarheid is afhankelijk daarvan tussen de 10 en 60%.

Een van de bijwerkingen van chemotherapie is de aantasting van de eierstokken. Je kunt tijdelijk in de overgang komen.

Onderga je chemotherapie op jonge leeftijd (onder de 35 jaar) dan is de kans vrij groot dat je na de behandeling weer gaat menstrueren. Bij chemotherapie bij patiënten die dichter bij hun natuurlijke overgangsleeftijd zitten, stijgt de kans om definitief in de overgang te komen.

Mag je tijdens hormoontherapie zwanger raken?

Als je een hormoongevoelige vorm van borstkanker hebt, bestaat de behandeling vaak (ook) uit hormoontherapie.

Tijdens die therapie, die soms wel een paar jaar duurt, mag je niet zwanger raken omdat de medicijnen het embryo kunnen beschadigen. Vaak word je zelfs in een kunstmatige overgang gebracht, zodat je (tijdelijk) onvruchtbaar bent.

Na de hormoontherapie is het mogelijk om weer uit de overgang te komen. In principe is het dan dus weer mogelijk om zwanger te raken, al duurt het vaak wel langer voor dat lukt.

Zijn er manieren om je vruchtbaarheid tijdens de behandeling veilig te stellen?

Als je een kinderwens hebt, kan de arts bij de behandeling van borstkanker rekening houden met de vruchtbaarheid. De borstkankerbehandeling krijgt wel altijd voorrang op het veilig stellen van de vruchtbaarheid. De gynaecoloog beslist samen met de patiënt welke vruchtbaarheidsbehandeling de meeste kans van slagen heeft. De methodes die al klinisch aangeboden worden en die in experimentele fase op een rijtje:

  • Bekend: In Vitro Fertilisatie (IVF)
  • Doorbraak: onbevruchte eicellen invriezen
  • Experimenteel: eierstokfunctie beschermen
  • Experimenteel: eierstokweefsel bevriezen (ovarium preservatie)
  • Experimenteel: eierstokweefsel implanteren

Bronnen: Kanker.nl, MUMC, LUMC, NNF