Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babykleding wassen

Waarom je babykleding altijd moet wassen voor gebruik

Het is misschien wel het leukste wat er is als je zwanger bent: babykleren shoppen. Maar voordat je die babykleding aantrekt bij je kind, is het belangrijk die eerst te wassen. Ook de kleding die je cadeau krijgt. Lees hier waarom dat zo belangrijk is.

Advertentie

Babykleding wassen

In vrijwel alle nieuwe kledingstukken zitten chemische stoffen. Denk aan kleurstoffen, waterafstotende stoffen, anti-kreuk- en -krimpmiddelen of bacteriedodende stoffen, waarmee de stof in aanraking is gekomen tijdens het productieproces. Kleding wordt immers geverfd in een kleur, of heeft een print die gefixeerd moet worden. De stof wordt zachter gemaakt met weekmakers, een anti-krimpmiddel zorgt ervoor dat die niet krimpt in de was en een anti-kreukmiddel zorgt ervoor dat de kleding netjes blijft tijdens het transport. Tip: Hier vind je alle ongeparfumeerde wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid (met korting).

Chemische stoffen in babykleding

Ook in babykleding zitten deze chemische stoffen. Dat klinkt eng, maar valt mee: babykleding moet voldoen aan strenge Europese wetgeving als het gaat om het gebruik van chemicaliën. Als de kleding net uit de winkel komt, kan het wel zijn dat er nog wat resten van chemische stoffen op zijn achtergebleven. Deze stoffen kun je met één wasbeurt uit de kleding verwijderen.

Daarom is het zo belangrijk om nieuwe kleertjes voor je baby altijd eerst te wassen, voordat je ze aantrekt bij je kind. Ook lakens, dekens, slaapzakken en hydrofiele doeken moet je wassen voor gebruik. De huid van je baby is nog erg kwetsbaar en dun, waardoor die een stuk gevoeliger is voor irritaties dan een volwassen huid. Als je de kleding niet zou wassen, bestaat het risico dat je kind een allergische reactie krijgt als z’n huid in contact komt met zo’n achtergebleven chemische stof. Tip! De ongeparfurmeerde wasmiddelen van Neutral vind je hier.

Allergische reactie

Het komt niet vaak voor dat baby’s een allergische reactie krijgen van hun ongewassen kleding, maar de kans bestaat wel. Je kind kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor de anti-kreukmiddelen die nog op de nieuwe kleding zitten. Ook kan je kind allergisch reageren op bepaalde kleurstoffen. Het gaat dan vaak om blauwe kleurstof, die voorkomt in donkere blauwe, paarse of zwarte kleding. De huid kan geïrriteerd raken als hij met deze stof in contact komt. Ook kan je kind er eczeem van krijgen.

Advertentie

Eerst wassen dus, om irritaties en eczeem te voorkomen. Hoe je babykleertjes het beste kunt wassen, lees je hier. Wil je de chemicaliën zo veel mogelijk vermijden, dan luidt het advies om te kiezen voor ongeverfde babykleding, zonder prints.

Lees ook: Heeft je kind last van allergieën?

Bron: www.waarzitwatin.nl, Ministerie van VWS

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu