Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babykleding wassen

Babykleding wassen: zo doe je dat veilig

De kledingkast van je baby hangt misschien al vol met nieuwe babykleding waar hij zich straks in kan hullen. Het is verstandig om al zijn kleding te wassen voor je de kleertjes bij je baby aantrekt. Hoe doe je dat veilig?

Advertentie

De huid van een pasgeboren baby is nog erg kwetsbaar. In kleding en wasmiddelen kunnen allerlei stoffen zitten die zijn huid kunnen irriteren. Als je deze tips volgt, weet je zeker dat je baby de kleertjes veilig kan dragen.

 1. Een schone wasmachine
  In een wasmachine komen veel vuile kleren terecht. Je staat er misschien niet bij stil, maar een wasmachine moet ook weleens worden schoongemaakt. Nieuwe wasmachines geven dit zelf vaak aan door middel van een melding. Doet jouw machine dat niet? Draai dan eens in de zoveel tijd een was (zonder inhoud) op 90 graden. Ga jij nieuwe babykleertjes wassen, dan is dat een mooi moment om hiermee te starten.
 2. Wassen voor het dragen
  In nieuwe babykleding kunnen stoffen zitten die een irriterende werking hebben op het huidje van je baby. Was dus vóórdat je baby de kleding ook echt gaat dragen al zijn kleertjes. Dit geldt ook voor beddengoed, hydrofiele luiers, knuffels en andere stoffen die in aanraking komen met jouw baby.
 3. Was de kleding zo heet mogelijk
  Om de meeste bacteriën te doden, kun je babykleding het beste zo heet mogelijk wassen. Maar gooi niet alle kleding achterloos in een 60 graden was: check de labeltjes van te voren om te weten te komen wat de maximum temperatuur is waarop je het kledingstuk mag wassen. Die kleine babykleertjes zijn schattig, maar je hebt er niets aan als ze té klein worden.
 4. Kies het juiste wasmiddel
  Er zijn veel verschillende soorten wasmiddelen met allerhande geuren. De huid van je baby is erg gevoelig en sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde wasmiddelen. Gebruik daarom een wasmiddel dat PH-neutraal is en dermatologisch is getest.
 5. Laat de wasverzachter staan
  In veel wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die de gevoelige huid van je baby kunnen irriteren. Hoe lekker een wasverzachter ook ruikt, gebruik het niet voor de kleding of het beddengoed van je baby.
 6. Strijken
  Als je de kleding zo heet mogelijk hebt gewassen, is het verstandig om de kleertjes daarna zo heet mogelijk te strijken. Dat lijkt misschien onnodig, maar als je dit doet dood je weer een deel van de overgebleven bacteriën. Extra pluspunt: de kleding hangt extra mooi in de kast.
 7. Wanneer wassen en strijken?
  Veel zwangere vrouwen beginnen tijdens hun zwangerschapsverlof met het wassen en strijken van de babykleding. Het advies is om hiermee te starten voordat je 37 weken zwanger bent. Je kunt daarna elk moment bevallen en het is toch wel fijn als dat klusje geklaard is. Hang of leg de kleding na het wassen en strijken in een kast waar geen stof bij kan komen.

Lees meer: Baby uitzetlijst, de complete checklist


Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu