Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

 

Bedverhogers: zo hoog moet je bed zijn

Als je bevalling er bijna aankomt, ben je verplicht om je bed op bedverhogers te zetten. Althans, als je bed lager is dan (meestal) 80 centimeter.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wat zijn bedverhogers?

Bedverhogers, ook wel bedklossen genoemd, zijn hulpstukken om je bed hoger te maken. De meeste bedverhogers zijn wigvormig. Vaak zijn ze gemaakt van hard kunststof. Bedverhogers hebben meestal een vaste hoogte, maar er bestaan ook verhogers die verstelbaar zijn.

Advertentie

Waarom je bed verhogen met bedverhogers?

Dit is bepaald vanuit de Arbo-wet in de zorg, zodat de kraamhulp en verloskundige een gezonde werkhouding aan kunnen nemen zonder te hoeven bukken. Voor de verloskundige is deze hoogte handig bij bijvoorbeeld het hechten. En voor de kraamhulp is het prettig als zij de hechtingen wil bekijken of wil helpen met het aanleggen van de baby tijdens het voeden. Ook voor jezelf is een hoog bed makkelijker om in en uit te stappen.

Zie ook: Voorbereiding bevalling: waar moet je allemaal aan denken?

Bedverhoger vanaf 37 weken

Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, wordt aangeraden je bed op klossen te zetten. Tijdens een snelle bevalling wil, of kun, je misschien niet meer naar het ziekenhuis zodat het toch een thuisbevalling wordt. Bovendien is dus ook in de kraamweek een verhoogd bed nodig. Zorg dat je de bedverhogers in elk geval vanaf 37 weken in huis hebt. Ze zijn verkrijgbaar bij verschillende thuiszorgwinkels, zoals Medipoint en Vegro. Ze worden in veel gevallen vergoed via je zorgverzekeraar.

Lees ook: Vluchttas voor bevalling: wat moet erin?

Welke hoogte bedverhoger?

De meeste kraamzorgbureaus willen graag dat je bed minimaal 80 centimeter hoog is, maar de aangeraden hoogte kan verschillen per kraamzorgbureau. Soms is 70 centimeter genoeg en het kan ook dat het bureau om een hoogte van 90 centimeter vraagt. De hoogte van je bed meet je vanaf de grond tot de bovenkant van je matras. Veel organisaties hebben verschillende maten bedverhogers, bijvoorbeeld van 7, 18 en 25 centimeter. Zo kun je de hoogte kiezen die jij nodig hebt om je bed hoog genoeg te maken. Sommige boxsprings zijn van zichzelf al hoog genoeg. In dat geval hoef je geen bedverhogers te gebruiken. Meet daarom even de hoogte van je boxspring op.

Advertentie

Tips: Zo hou je een goede balans tussen kraamvisite en kraamweek

Hoeveel bedverhogers heb je nodig?

Je hebt zo veel bedverhogers als poten nodig, dus dat zijn er meestal vier. Heb je een boxspring met een hoofd- en voetbord dat smaller is dan 3 centimeter? Plaats dan drie bedverhogers per kant. Heb je meer dan vier poten onder het bed? Bestel dan extra bedklossen, zodat er Ă©Ă©n onder elke poot komt te staan. Tip: vraag hulp bij het plaatsen van de bedverhogers. Doe het niet alleen. Zorg dat iemand het bed kan optillen, zodat een ander de bedverhogers onder de poten kan schuiven.

Bedverhogers inleveren

Heb je de bedklossen niet meer nodig? Je kunt ze zelf inleveren of gratis laten ophalen door de thuiszorgwinkel waar je ze hebt geleend.

TIP! Bereid je voor op de bevalling met een van deze boeken over relaxed bevallen en hypnobirthing

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Medipoint, VegroBeeld: GettyImages

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website