
Veilige babykamer, hier moet je op letten
De babykamer inrichten: voor veel ouders is het een van de leukste klussen. Begin er op tijd aan, want nieuwe meubels, behang, vloerbedekking en verf kunnen schadelijke stoffen bevatten. Met onze tips maak je een gezonde en veilige babykamer.
Veilige babykamer
Deze dampen uit de nieuwe inrichting kunnen schadelijk zijn voor aanstaande moeders en (pasgeboren) baby’s. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de kinderkamer. Zo weet je zeker dat je baby straks in een veilige babykamer slaapt.
Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed. Als blijkt dat bepaalde producten schadelijke stoffen bevatten, vraag dan of iemand anders bijvoorbeeld de muren wil behangen.
Lees hier meer over materialen en verfsoorten veilig zijn.
Bed, commode en andere zaken
Als je alle meubels voor de kinderkamer gekocht hebt in een meubelspeciaalzaak, mag je er vanuit gaan dat de meubels kidsproof zijn. Heb je tweedehands meubels gekocht, controleer dan altijd of ze stevig en degelijk zijn. Kijk of er geen lossen schroeven of spijkers aanzitten en of de verf niet afbladdert. Omdat baby’s van een paar maanden alles in hun mond stoppen, bijvoorbeeld de rand van het bedje, is het verstandig om te controleren of de meubels geverfd zijn met een kindvriendelijke verf (bijvoorbeeld verf op acrylbasis).
Tips bij het aanschaffen van een…
Dampen, schimmels en huisstofmijt
Veel aanstaande ouders weten niet dat er in een nieuw ingerichte babykamer schadelijke stoffen in de lucht kunnen hangen. Zo komen er uit nieuwe meubels als een wieg of kledingkast allerlei dampen. Dit komt door de materialen en doordat de spullen vaak lange tijd waren ingepakt. In tweedehands meubels of meubels die lang zijn opgeslagen kunnen schimmels en huisstofmijt zitten.
Tip: Kies voor een luchtreiniger, deze voorziet de babykamer snel en eenvoudig van schone lucht.
Ademhalingsproblemen
Verder komen vluchtige stoffen vrij uit bijvoorbeeld het aankleedkussen, behang, verf en verlijmde vloerbedekking. Bij een slechte ventilatie en bij veel nieuwe producten tegelijk kan het om een hoge concentratie van schadelijke stoffen gaan. Die stoffen kunnen leiden tot (blijvende) ademhalingsproblemen, zoals hoesten, verkoudheid of benauwdheid bij astma. Omdat baby’s zo in de groei zijn, is de invloed van de verontreiniging in de lucht veel groter dan bij volwassenen. Ook hebben baby’s minder longblaasjes in vergelijking tot volwassenen en is de ademhaling heel snel.
Plaats van het bedje
In een veilige babykamer is ook rekening gehouden met de plek van de meubels. Het ledikant van je baby moet bijvoorbeeld nooit pal naast de verwarming of verwarmingsbuizen staan. Je baby kan het daardoor te warm krijgen of zich eraan branden. Kijk ook uit met koordjes van gordijnen of andere raambedekkers. Deze kunnen in het bedje terechtkomen en je baby kan erin verstrikt raken. Let er ook op dat het bedje niet naast een stopcontact staat.
Temperatuur van het kamertje
Baby’s zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Dit komt omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen. Zet daarom het bedje niet in direct zonlicht én houd de temperatuur in de babykamer zo constant mogelijk: een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Je kunt aan de nek van je baby voelen of hij het te warm of te koud heeft. Het is normaal dat zijn handen en voeten kouder zijn dan de rest van zijn lijf.
Tip: dit zijn geschikte thermometers voor je baby.
Kleren goed wassen
Ook zijn huid maakt je baby extra kwetsbaar. Baby’s hebben een relatief groot huidoppervlak en de huid laat makkelijker schadelijk stoffen door. Was daarom de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes altijd voordat je ze gebruikt. Ook kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Na een wasbeurt drogen hydrofielluiers en badcapes ook veel beter af. Gebruik liever geen wasverzachter, want daar kan je baby uitslag van krijgen.
Lees ook: Hydrofiel luiers, waarom je niet zonder kunt
Spelen
Laat je je baby in zijn kamertje kruipen, controleer dan vooraf of hij niks kan omstoten. Check ook of hij niet bij de verwarmingen kan, of een eventueel balkon goed is afgesloten en of er andere onveilige plekken zijn in de kinderkamer. Zo maak je je huis kindveilig.
Meer tips voor een veilige babykamer:
- Gebruik oplosmiddelarme verf. Al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan hoge concentraties vluchtige stoffen invloed hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kind.
- Ventileer goed tijdens het klussen.
- Maak tweedehands of opgeslagen meubels goed schoon.
- Verwarm de ingerichte kamer gedurende een week (bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij) en ventileer tegelijkertijd.
- Altijd doen: ventileer 24 uur per dag door het raam op een kiertje te houden of het ventilatierooster van het raam licht te openen, ook als de baby er is.
Bron: Rijksoverheid, De Verloskundige