weeen-opwekken

11 tips om op een natuurlijke manier weeën op te wekken

Ben je bijna uitgerekend of misschien al overtijd en kun je niet wachten tot de baby komt. Met deze elf tips kun je op een natuurlijke manier proberen je weeën op te wekken.

Wanneer ben je overtijd?

Aan de uitgerekende datum hechten de meeste vrouwen veel waarde, maar eigenlijk is dat zonde want het zorgt alleen maar voor een onnodige dosis stress. Een gezonde zwangerschapsduur ligt tussen de 37 en 42 weken. De marge van een normale termijn is dus vrij ruim. Je bent pas echt overtijd na 42 weken. Uit onderzoeken blijkt dat een gemiddelde zwangerschapsduur bij een eerste kind 41.3 weken is en dus niet de 40 weken waarmee doorgaans rekening wordt gehouden. Een geruststelling is dat 8 op de 10 vrouwen die bij week 41 nog zwanger is spontaan bevallen voor de 42 weken. Slechts vijf procent van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum.

Advertentie
 1. Neem voldoende rust

  Aan het eind van je zwangerschap zijn er in je lichaam tal van processen aan de gang. Zorg goed voor jezelf, heb vertrouwen in je lichaam en laat je niet opjagen door je omgeving. Vertrouw op je eigen intuïtie en maak contact met je baby. Een kind dat goed beweegt, is in goede conditie. Een kind dat goed beweegt heeft nog genoeg vruchtwater. Leef in het moment, ook al weet je niet wanneer het gebeurt. Doe liever dingen waar je blij van wordt, zorg voor voldoende slaap en rust, en geef je lichaam de tijd. Zo voel je je een stuk beter en zal je zien dat je lichaam eerder klaar is voor de bevalling.

 2. Plan een zwangerschapsmassage

  Juist nu verdient je lichaam extra liefdevolle aandacht. Een zwangerschapsmassage laat je helemaal tot rust te komen. Een massage kan helpen om eventuele spanningen, onzekerheden en verwachtingen los te laten. Na afloop voel je je niet alleen ontspannen, maar je krijgt er ook energieboost van. Boek bij voorkeur een massage op een speciale prenatale tafel.

 3. Ga langs de acupuncturist

  Door met kleine dunne naaldjes specifieke punten in je lichaam te stimuleren kun je de bevalling op gang helpen. Een behandeling met acupunctuur is er vooral op gericht om je lichaam weer in balans te brengen en te ontspannen. Onderzoeken hebben de werkzaamheid aangetoond en meestal zijn er twee of drie behandelingen voor nodig. Met acupunctuur wordt de doorstroming van het bloed naar het bekkengebied en de baarmoeder gestimuleerd en hierdoor zal de bevalling eerder op gang komen. Kies wel voor een acupuncturist die specifiek gespecialiseerd is in zwangerschap.

 4. Maak een wandeling

  Blijf in beweging. Maak bijvoorbeeld een fijne wandeling van vijftien tot twintig minuten. De combinatie van inspanning en ontspanning maakt dat je je hoofd letterlijk leeg kunt lopen. Wil je nog iets extra’s doen? Zet een koptelefoon op met lekkere muziek en maak tussen het wandelen door een aantal diepe squats of beweeg rondjes met je heupen in een cirkel – zo vergroot je de ruimte in het bekken. Probeer je te visualiseren dat je baby steeds dieper komt. De muziek geeft je kracht en extra energie. Je kunt ook de volgende oefening doen: loop met één been op de stoep en met één been in de goot. Zo creëer je ruimte in je bekken om de baby dieper te laten zakken en beter te laten aanduwen op de baarmoedermond.

 5. Drink vrouwenmantelthee

  Vrouwenmantel is rijk aan tannine. Deze stof heeft een samentrekkende werking op de baarmoeder. Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantelthee te drinken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Ben je over de veertig weken en mag de baby komen, dan is deze thee juist een aanrader. Driemaal daags een kop vrouwenmantelthee kan de bevalling op gang brengen en zorgt dat de bloeding daarna sneller afneemt. Ook heeft het een positief effect op het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt na de bevalling eventueel ook een bad vullen met sterke thee nemen en hierin een zitbad nemen. Dit werkt herstellend voor het weefsel, zeker als er hechtingen aanwezig zijn.

 6. Strippen

  Na week 41 is strippen een optie. Door een inwendig onderzoek kan je verloskundige beoordelen hoe de baarmoedermond aanvoelt. Als hieruit blijkt dat je al lichte ontsluiting hebt, dan kan de verloskundige de vliezen wat loswoelen. Hierbij komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit verweekt de baarmoedermond en heeft een stimulerende werking op de baarmoederspier. Strippen zal alleen effectief zijn als je lichaam klaar is om te bevallen. Wel kun je er buikpijn, valse weeën en licht vaginaal bloedverlies van krijgen en sommige vrouwen ervaren het als pijnlijk.

 7. Drink frambozenbladthee

  Frambozenbladthee staat vooral bekend om de heilzame werking op de baarmoeder en de spieren in het bekken. Het kan je baarmoederspieren versterken en ontspannen, zodat je sterke weeën krijgt en de bevalling soepeler verloopt. Frambozenbladthee is niet zozeer om de bevalling op te wekken, maar om de baarmoeder in goede conditie te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat het juist in de actieve fase (de tweede fase van de bevalling) de ontsluiting bespoedigt. De thee werkt daarnaast ontspannend, rustgevend en helpt tegen beenkrampen en is rijk aan vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer, vitamine B en C.

 8. Neem een voetreflexmassage

  Een voetreflexmassage kan je helpen om te ontspannen en om de baarmoeder te stimuleren. Acupressuur/voetreflex is een techniek die afkomstig is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Specifieke acupressuurpunten werken rechtstreeks op de baarmoedermond en helpen deze te verweken. Je lichaam kan zich weer ontspannen en het geeft nieuwe energie. Acupressuur is gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur: in plaats van naalden wordt er druk met de vingers en handen toegepast.

 9. Caulopyllum thalictroides tabletjes

  Aan het einde van de zwangerschap kan het homeopatische middel caulophyllum de rijping van de baarmoedermond stimuleren. De tabletten zorgen ervoor dat de ontsluiting sneller en soepeler zal verlopen en vergemakkelijkt de bevalling door de wee-ondersteunende werking. Na de bevalling kan caulophyllum helpen om bloedingen te verminderen en een baarmoederslijmvliesontsteking te voorkomen.

 10. Spinning Babies®

  Met de Spinning Babies-techniek creëer je een optimale balans in je lichaam. In het bekken zitten allerlei spieren en ligamenten waarin spanning kan zitten. Dit komt vooral voor als je veel zit, wat een disbalans kan veroorzaken en invloed heeft op hoe de baarmoeder in het bekken ligt. Door eenvoudige oefeningen met je partner te doen kun meer ruimte in het bekken creëren. Hierdoor kan je baby in een optimale ligging komen en gemakkelijker indalen. En dit kan weer helpen om de bevalling op gang te brengen.

 11. Weeën opwekken met seks

  Misschien moet je er niet aan denken, maar tijdens seks stromen de bevallingshormonen door je lijf. In het sperma van je partner zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper. Tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij: een essentieel hormoon voor de bevalling. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. De gynaecoloog gebruikt deze hormonen ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Heb je al gebroken vliezen? Dan mag je geen seks meer hebben in verband met infectiegevaar.

En wat als je niks doet

De vermoeidheid en de druk van overtijd zijn, is mentaal zwaar. In mijn praktijk zie ik dat veel vrouwen onrustig worden, omdat er wordt gesproken over een inleiding of andere medische interventies. Ook speelt de druk vanuit de omgeving vaak een rol. Iedereen leeft met je mee en stuurt appjes met de vraag ‘Is er al een baby?’, maar dit maakt het er voor jou niet gemakkelijker op. Probeer je hiervoor af te sluiten en duik in je cocon. Jij bent de enige die kan voelen wat voor jou het beste is, los van onderzoeken en adviezen. Alles valt en staat met het goed voor jezelf zorgen en vertrouwen hebben in je lichaam. Je hoeft je lichaam niet te helpen om de weeën op te wekken, dit doet het echt vanzelf ook. Wees overtuigd van je eigen kracht. You can do it!

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Annelies Mulder

Doula

Annelies Mulder (35): 'Rock your birth! Bevallen gaat in de basis over je instinct, je oerkracht en je zelfvertrouwen. Dat is waar ik als doula vertrouwd mee ben. Ik breng kracht & positiviteit in je leven op een moment waarop je dat echt nodig hebt en verdient. Ik ben gespecialiseerd in geboortetrauma, angst voor de bevalling en medische indicaties. Je weet precies wat je nodig hebt als je vertrouwt op je intuïtie. You've got this! Bevallen zoals jij wilt, met de fijnste steun die je je kunt wensen: dat is Mamalogisch'