ZwangerBevalling

Strippen voor de bevalling: wat is het en hoe werkt het?

Strippen voor de bevalling: wat is het en hoe werkt het? Getty Images
Getty Images
Leestijd 4 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
karlijn draaisma
Karlijn Draaisma
Verloskundige
josje buizert
Josje Buizert
Klinisch verloskundige
Lees verder onder de advertentie

Waarom strippen tijdens de zwangerschap?

Wanneer een zwangerschap langer dan 41-42 weken duurt, is er een heel kleine kans dat de placenta minder goed gaat functioneren. De baby krijgt daardoor minder voedingsstoffen. Daarom geldt in de verloskunde de richtlijn om vrouwen vanaf 41-42 weken zwangerschap (dit wisselt landelijk) door te verwijzen naar de gynaecoloog. De bevalling wordt dan kunstmatig ingeleid. Voor het zover is, kan je verloskundige – als jij dat wilt – proberen je te strippen, in de hoop dat dit de weeën en daarmee bevalling op gang brengt.

Wat is strippen bij de bevalling?

Strippen is een manier om de bevalling op te wekken. Het is een minder ingrijpende manier dan een kunstmatige inleiding met weeënopwekkers. Door weeënopwekkers kunnen de weeën als pijnlijker worden ervaren dan wanneer ze spontaan op gang komen (al hoeft dit niet). Daarom willen veel vrouwen liever eerst proberen of ze gaan bevallen door te strippen.

Strippen is een van de weinige methoden waarvan de effectiviteit is bewezen. Wanneer je 41 weken zwanger bent en al een beetje ontsluiting hebt, is de kans 1 op 7 dat je binnen 48 uur na het strippen weeën krijgt. Overigens is het bij deze zwangerschapstermijn heel aannemelijk dat je ook vanzelf, zonder te strippen, weeën had gekregen.

Lees verder onder de advertentie

Tip: Bereid je voor op de bevalling met een van deze fijne boeken.

Hoe werkt strippen bij de bevalling?

Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in je vagina. Via je baarmoederhals woelt ze de vliezen los van de baarmoederwand. Dit kan alleen als de baarmoedermond 'rijp' is en al wat openstaat. Door het strippen komt het hormoon prostaglandine vrij. Dat zorgt voor het rijpen (verweken en verstrijken) van de baarmoedermond en kan weeën opwekken. Strippen duurt niet lang, gemiddeld een paar minuten.

Het strippen gebeurt vaak vanaf de 41e week. Nederlands onderzoek uit 2006 wees uit dat strippen zinvol kan zijn tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Van de vrouwen die niet werden gestript, beviel 59 procent spontaan voor de 42 weken. Onder de vrouwen die wel werden gestript, was dit 77 procent. Voor de 41e week is het effect van strippen niet bewezen.

Lees verder onder de advertentie

De verloskundige doet meestal zelf het voorstel om te strippen, maar je mag er ook om vragen. Ze kan dit bij haar op de praktijk doen of bij je thuis.

Voordelen van strippen

  • Het kan er na 41 weken zwangerschap voor zorgen dat de bevalling op gang komt. Je hoeft dan niet meer na te denken over wel of niet kunstmatig inleiden.

  • Als je onrustig wordt van alleen maar afwachten, geeft strippen je het gevoel dat je toch 'iets' kunt doen.

Lees ook: Geboorteplan schrijven: voorbereiding op je bevalling

Lees verder onder de advertentie

Nadelen van strippen bij de bevalling

Hoewel strippen een laagdrempelige ingreep is, kan het ook nadelen hebben. Je kunt erna last krijgen van wat bloedverlies. Ook kun je krampen en harde buiken krijgen, die niet 'doorzetten'. Wel buikpijn en ongemak, maar dus nog geen weeën. Of wel beginnende weeën, die ook weer stoppen na een tijdje. Dat kan ervoor zorgen dat je bevalling een lange, vermoeiende aanloop heeft.

Soms kunnen tijdens het strippen onbedoeld de vliezen breken. Als er daarna niet binnen 24 uur weeën op gang zijn gekomen, heb je wat ze in de verloskunde langdurig gebroken vliezen noemen. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog, meestal om de bevalling kunstmatig in te leiden.

Doet strippen pijn?

Of het strippen pijnlijk is, hangt er onder meer van af in hoeverre je lichaam al klaar is voor de bevalling. Als de baarmoedermond al wat naar voren ligt en een beetje openstaat, gaat het makkelijker dan wanneer de baarmoedermond nog naar achteren ligt en niet goed toegankelijk is. In het laatste geval is er ook erg weinig kans dat strippen effect heeft. Daarnaast heeft elke vrouw een andere pijngrens en gevoeligheid van de vagina. In de meeste gevallen ervaren vrouwen strippen als gevoelig, maar niet (erg) pijnlijk.

Lees verder onder de advertentie

Is strippen hetzelfde als toucheren?

Een veelgestelde vraag is: is strippen hetzelfde als toucheren? Het antwoord is nee. Toucheren is een inwendig onderzoek waarmee de verloskundige of gynaecoloog kan controleren of je ontsluiting hebt, hoeveel centimeter dit is en hoe je baby in je bekken ligt. De overeenkomst tussen strippen en toucheren is dat de verloskundige of gynaecoloog bij beide ingrepen met zijn/haar vingers in je vagina gaat.

Lees ook: De bevalling voorbereiden: waar wil je allemaal aan denken?

Bron: de Verloskundige, Verloskundigenpraktijk Creation

Lees verder onder de advertentie