Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Bevalling opwekken, ananas

10 tips (en 2 don'ts) om op een natuurlijke manier weeën op te wekken

Ben je (ver) voorbij de uitgerekende datum en kun je niet wachten tot de baby komt? Je bevalling opwekken op een natuurlijke manier is het proberen waard. Als je lichaam er klaar voor is, kunnen de tips in dit artikel goed werken. Uiteraard is zelf je bevalling opwekken geen must, het lukt ook lang niet altijd en sommige trucs zijn écht een fabeltje…

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wanneer ben je overtijd?

Allereerst is het goed om te weten dat een normale zwangerschap tussen de 37 en 42 weken duurt. Ergens in die vijf (!) weken wordt je baby geboren. Als de uitgerekende datum is verstreken ben je dus ook nog niet overtijd; dit is pas zo bij 42 weken zwangerschap. Misschien heb je de uitgerekende datum dik omcirkeld op je kalender, maar de kans dat je baby die dag wordt geboren is ongeveer vijf procent. Je baby en je lichaam hebben geen boodschap aan een agenda, maar vooral aan rust en ontspanning. Maak je je erg druk om de vraag wanneer je baby komt, dan komt er stresshormoon vrij. Dit remt de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat ervoor zorgt dat de weeën op gang komen. Hoe relaxter je bent, hoe groter de kans dat de bevalling vanzelf begint.

Advertentie

Uit onderzoeken blijkt dat een gemiddelde zwangerschapsduur bij een eerste kind langer is dan veertig weken. En acht op de tien vrouwen die bij week 41 nog zwanger zijn, zijn voor de 42 weken spontaan bevallen. Ook als je 42 weken zwanger bent mag je gerust nog afwachten, zolang alles goed gaat met jou en je baby. De bevalling opwekken kan op en kunstmatige manier in het ziekenhuis, maar je kunt ook zelf proberen de natuur een handje te helpen. Als je lichaam er klaar voor is, kunnen de onderstaande tips de bevalling opwekken. Ga ze niet fanatiek allemaal toepassen, want ook dat kan onrust geven. Kijk wat goed voelt voor jou en wat je ontspannen kunt doen.

Tip: Leg je zwangerschap en kraamtijd vast in zo’n leuk boek

1. Rust, fysiek én mentaal

Aan het eind van je zwangerschap zijn er in je lichaam allerlei processen aan de gang om de geboorte voor te bereiden. Dat gaat het beste als je je lichaam en je hoofd genoeg rust geeft. Doe dutjes wanneer je kunt, luister ontspannende muziek of geleide meditaties, oefen je ademhalingstechnieken of ga lekker in bad (behalve als je vliezen zijn gebroken). Makkelijke activiteiten waar je hoofd leeg van wordt kunnen ook fijn zijn: tekenen of mandala’s kleuren, soep maken om in te vriezen voor de kraamtijd, iets bouwen van lego, verzin het maar. Als je er maar blij van wordt, want ook dat helpt de aanmaak van de hormonen die de bevalling opwekken.

Maak ook tijd voor contact met je baby. Besteed aandacht aan zijn bewegingen: zolang hij genoeg beweegt kun je ervan uitgaan dat hij zich nog prima vermaakt daarbinnen. Vertel hem dat je je verheugt op zijn geboorte en dat hij mag komen als hij er klaar voor is. Krijg je steeds nieuwsgierige of ongeduldige appjes uit je omgeving? Zeg ze gerust dat je daar onrustig van wordt en dat jij wel contact zoekt als je daar zin in hebt.

Advertentie

2. Ontspannen beweging

Zorg naast rust ook voor af en toe wat ontspannen beweging. Maak bijvoorbeeld een wandeling van een kwartier. Onderweg een stukje met één been op de stoep en één been in de goot kan ook helpen: zo maak je ruimte in je bekken. Of zet thuis leuke muziek op en ga dansen, met veel heupbewegingen en af en toe een squat. Heb je een geboortebal gekocht? Ga er lekker op zitten en draai met je heupen. Van grote cirkels naar kleine en zowel linksom als rechtsom. Zo geef je je baby alle kans om dieper in je bekken te komen. De druk van zijn hoofdje tegen de baarmoedermond helpt de bevalling opwekken.

3. Bevalling opwekken door zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage helpt je diep ontspannen. Dat kan er zomaar voor zorgen dat de weeën (een aantal uur later) op gang komen. Maar het kan je ook nieuwe energie geven: fijn als je last hebt van vermoeidheid aan het eind van de zwangerschap. Je kunt voor een standaard zwangerschapsmassage gaan, maar misschien kun je bij jou in de buurt ook wel een massage op een speciaal warmwaterkussen krijgen. Dat helpt je lichaam nog meer zich over te geven. Je kunt ook op zoek gaan naar een rebozomassage; deze technieken zorgen voor ontspanning in je buik en bekken, waardoor de baby goed in je bekken kan zakken. Heb je geen zin meer om op pad te gaan? Vraag dan je partner om je te masseren. Laat hem vooral aandacht besteden aan je onderrug en je schouders: daar zitten drukpunten die de weeën kunnen stimuleren. Doe dit voor het slapengaan bij gedimd licht, en wie weet is het een paar uur later bingo…

4. Bevalling opwekken met acupunctuur

Acupunctuur wordt toegepast om de bevalling voor te bereiden en weeënpijn te verminderen, maar het kan de weeën ook op gang brengen. Dit gebeurt met dunne naaldjes op specifieke punten van je lichaam. De acupunctuurpunten helpen je ontspannen, maar kunnen ook inwerken op de baarmoedermond. Bijvoorbeeld om het verweken en verstrijken te helpen, de baby dieper te helpen indalen of om het samentrekken van de baarmoeder te stimuleren. Zoek hiervoor wel een acupuncturist die is gespecialiseerd in de zwangerschap.

In plaats van acupunctuur, kun je ook acupressuur oftewel drukpunten toepassen. Dit is gebaseerd op dezelfde principes als acupunctuur: in plaats van naalden te plaatsen geef je met je duim druk op de punten. Bij een acupuncturist of bij sommige zwangerschapscoaches kun je leren hoe jij of je partner dit kan doen. Als je dit voor de uitgerekende datum al leert, hoef je niet meer de deur uit als je bijna gaat bevallen.

Advertentie

5. Bevalling opwekken met vrouwenmantelthee

Bij de natuurvoedingswinkel of online kun je vrouwenmantelthee kopen. Deze thee bevat veel tannine, een stof met een samentrekkende werking op de baarmoeder. Je mag het daarom niet drinken in de eerste maanden van de zwangerschap, maar na veertig weken kan het de baarmoeder ondersteunen bij de weeën. Drie keer per dag een kop vrouwenmantelthee kan de bevalling opwekken en ervoor zorgen dat de baarmoeder na de geboorte van je baby goed samentrekt, waardoor het bloeden sneller afneemt. Ook helpt het de baarmoeder herstellen na de bevalling.

Nog een thee-tip: frambozenbladthee. Het zou de baarmoederspier versterken, zodat je sterke weeën krijgt en de bevalling soepeler verloopt. Frambozenbladthee wekt de bevalling niet per se op, maar brengt de baarmoederspier in goede conditie. Je mag dit al drinken vanaf week 34.

6. Bevalling opwekken met homeopathische druppels

De troszilverkaars is een medicinale plant die groeit in Zuid-Amerika. De inheemse indianen geloofden al dat de wortels bij inname de bevalling opwekken. Het homeopathische middel caulophyllum (de Latijnse naam van de plant) is hiervan gemaakt en zou baarmoedermond zacht maken en de weeën stimuleren. Ook zouden vrouwen die dit middel gebruiken minder last hebben van voorweeën, maar al snel effectieve weeën hebben en daardoor een vlotte ontsluiting. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar als homeopathie je aanspreekt kun je dit proberen. Te veel van het middel kan kwaad, en je bevalling opwekken met homeopathie is wel echt iets om onder begeleiding van een natuurarts of homeopaat te doen.

7. Bevalling opwekken met voetreflexmassage

Voetreflexmassage staat erom bekend dat het de bevalling in gang kan zetten. Je kunt hiervoor terecht bij een voetreflexoloog. De behandeling is heel ontspannend, wat op zich al de kans vergroot dat je het ‘weeënhormoon’ oxytocine gaat aanmaken. De massage van reflexgebieden op de voeten die in verbinding staan met het bekkengebied en de baarmoeder, doet de rest. Met voetreflexologie de bevalling opwekken lukt alleen als je lichaam en je baby er klaar voor zijn. Lukt het niet meer om op tijd een afspraak te maken? Vraag je partner om ’s avonds je voeten te masseren, en dan vooral het gebied rond je enkels, aan de binnenkant en de buitenkant van je voet.

8. Bevalling opwekken met Spinning Babies®

Heb je al dagen af en toe weeën die niet goed doorzetten? Dat kan komen doordat je baby niet optimaal tegen de baarmoedermond ligt of niet goed dieper in het bekken kan zakken. Daardoor maak je niet genoeg oxytocine aan voor regelmatige, sterke weeën. Met oefeningen en houdingen van de methode Spinning Babies kun je de positie van de baby verbeteren en voor meer ruimte in je bekken zorgen. In en om het bekken zitten verschillende spieren en ligamenten (banden) waar spanning in kan zitten, waardoor asymmetrie ontstaat. De oefeningen zorgen voor ontspanning in de spieren en ligamenten, waardoor het bekken en de baarmoeder goed in balans komen. De baby kan dan beter gaan liggen en goed indalen tegen de baarmoedermond. Het is dus niet per se de bevalling opwekken, maar meer je lichaam en de baby alle kans geven om de bevalling te laten doorzetten. Sommige verloskundigen hebben een training gehad in Spinning Babies, maar je kunt ook op zoek gaan naar een doula of zwangerschapscoach die hierin is opgeleid.

9. Bevalling opwekken met seks

‘What gets the baby in, gets the baby out,’ zei de beroemde Amerikaanse vroedvrouw Ina May Gaskin. Oftewel: voor de bevalling zijn dezelfde omstandigheden belangrijk als voor goede seks. Veiligheid en een intieme sfeer helpen de aanmaak van oxytocine, dat een essentiële rol speelt bij seks én de bevalling. Dus steek de kaarsjes aan, zet een sexy muziekje op en als je in the mood bent: zorg dat je een orgasme krijgt. Daarbij komt er zoveel oxytocine vrij dat de weeën kunnen beginnen (alleen als je toch al bijna gaat bevallen, eerder in de zwangerschap hoef je daar niet bang voor te zijn). Ook het strelen of masseren van je tepels kan al genoeg helpen. Seks met penetratie zou de bevalling op gang kunnen brengen doordat in sperma het hormoon prostaglandine zit, dat ook zorgt voor het verweken van de baarmoedermond. Maar waarschijnlijk werkt dit alleen in grote hoeveelheden… Alleen proberen als je er zin in hebt dus, en sowieso niet als je al gebroken vliezen hebt, in verband met een verhoogd risico op een infectie.

10. Bevalling opwekken door te strippen

Je kunt je afvragen of de bevalling opwekken met strippen een natuurlijke manier is. Het is een ingreep waarvoor je naar je verloskundige gaat. Maar omdat het minder ingrijpend is dan het kunstmatig breken van de vliezen of kunstmatige inleiding, is het toch een vermelding waard. Strippen kan helpen na week 41 en als je al een klein beetje ontsluiting hebt. Om dit te controleren doet de verloskundige met haar vingers inwendig onderzoek. Ze beoordeelt hoe de baarmoedermond aanvoelt en als het kan, woelt ze de vliezen voorzichtig los (zonder ze te breken). Hierbij komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit verweekt de baarmoedermond en heeft een stimulerende werking op de baarmoederspier, waardoor de weeën op gang kunnen komen.

Sommige vrouwen zijn blij als de verloskundige ze kan strippen, anderen vinden het een vervelende handeling. Je kunt er wat buikpijn en licht bloedverlies van krijgen, en er kunnen ook lichte weeën beginnen die daarna weer stoppen. Als je daar erg gespannen van wordt, kan dat de bevalling ook tegenhouden. Of je kunt vermoeid raken voordat de bevalling echt begint. Denk er dus goed over na of je zelf graag gestript wilt worden als je verloskundige dit voorstelt.

Kan ananas echt de bevalling opwekken?

Als je ver voorbij de uitgerekende datum bent, heeft vast al iemand de onderstaande trucs geroepen. Of misschien kwam je ze tegen toen je googelde op: bevalling opwekken. Op fora vind je veel verhalen van vrouwen die ze hebben toegepast, maar het effect is nooit wetenschappelijk onderzocht en ze kunnen ook nadelig werken:

Wonderolie: ricinusolie, ook wel wonderolie genoemd, wordt gemaakt van de vruchten van de tropische wonderboom. Je kunt het bij de drogist of natuurwinkel kopen en het wordt vooral gebruikt als laxeermiddel. Doordat de olie je darmwand prikkelt, zou ook je baarmoederspier gestimuleerd worden om te gaan samentrekken. Als het al lijkt te werken, is dat waarschijnlijk omdat de weeën toch al zouden beginnen. Wat er sowieso kan optreden, is een flinke diarree-aanval. En of je daar nou op zit te wachten…

Ananas en tonic: in het hart van een ananas zit de stof kinine, net als in tonic en bitter lemon. Dit stofje zou de bevalling opwekken, maar waarschijnlijk alleen in grote hoeveelheden. Een buik vol ananas of frisdrank is niet echt een aanrader als je gaat bevallen: grote kans dat je dan moet overgeven. Wil je toch iets eten om de kans dat de bevalling begint te vergroten? Neem een schaaltje roomijs. De kou in je buik kan de baarmoeder prikkelen en de suiker kan je baby actiever maken. Die combinatie zou de boel een zetje kunnen geven. Ook hiervoor geldt: geen garanties. Maar wel lekker.

Bevalling opwekken of niks doen?

Polonaise aan je lijf hóéft niet, hè. De ene vrouw kan prima in alle vertrouwen afwachten na de uitgerekende datum, de ander vindt het mentaal steeds zwaarder worden. Vooral als de twijfel toeslaat: gaat het echt wel vanzelf beginnen, kan mijn lichaam het wel, wat als ik kunstmatig ingeleid moet worden? Die gedachten zijn heel logisch en menselijk. Het kan helpen om ze te uiten, bespreek je zorgen met bijvoorbeeld met je verloskundige. Zij kan extra controleren hoe het gaat met de baby, je geruststellen en met je meedenken over wat je graag zou willen mocht een kunstmatige inleiding toch nodig zijn. Dan kun je het daarna weer loslaten. Probeer niet verder te denken dan vandaag en het proces te benaderen vanuit nieuwsgierigheid in plaats van controle. Als je je gevoel volgt en je lichaam de gelegenheid geeft om te ontspannen, doe je genoeg.

Bronnen: Thuisarts.nl, KNOV

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Tips om weeën op te wekken? Praat mee op ons forum.

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu