Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

bevalling-opwekken

Zelf de bevalling opwekken: kan dat?

Ananasharten eten, een Thaise massage nemen, wonderolie… Er zijn veel bakerpraatjes in omloop die beweren dat je zelf de bevalling kunt opwekken. Maar werken ze nou of niet? Verloskundige Karlijn Janssen geeft het ‘verlossende’ antwoord.

Kun je zelf de bevalling opwekken?

Zodra je de uitgerekende datum bent gepasseerd, begint het échte wachten. Misschien vraag je je af of je de bevalling zelf op gang kunt brengen. Er bestaan namelijk nogal wat ‘wondermiddelen’ die daaraan zouden bijdragen: van veel de trap op- en aflopen tot het drinken van frambozenbladthee en het eten van kruidig voedsel. Toch is het enige wat je zelf kan doen en wetenschappelijk bewezen is om de bevalling op gang te helpen: het hebben van seks en het krijgen van een orgasme.

Advertentie

De bevalling opwekken met seks

In sperma zit namelijk het hormoon prostaglandine dat de baarmoedermond soepel en zacht maakt. Deze hormonen komen ook vrij als je verloskundige je stript. Daarnaast gebruikt de gynaecoloog ze ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Zijn je vliezen gebroken? Dan wordt seks afgeraden in verband met infectiegevaar.

Tips om weeën op te wekken? Praat mee op ons forum.

Weeën opwekken met strippen

Als je de uitgerekende datum bent gepasseerd, zal de verloskundige waarschijnlijk voorstellen je te strippen. Dit is een middel om een natuurlijke bevalling nog vóór de 42 weken op gang te laten komen. Strippen wordt meestal gedaan in de 41week. Vanaf week 41 is het strippen van de baarmoedermond een effectief middel om de bevalling op gang te brengen. De verloskundige woelt dan met een of twee vingers de vruchtvliezen van de baarmoederwand los.

Vanaf 42 weken kunstmatig weeën opwekken

Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken en je bevalling niet natuurlijk of door het strippen op gang is gekomen, word je naar het ziekenhuis verwezen. Hier kan de gynaecoloog beslissen om de bevalling kunstmatig op te wekken. Dit wordt gedaan, omdat de kans bestaat dat de placenta minder goed gaat functioneren, waardoor je baby in gevaar kan komen.

Bronnen: Karlijn Janssen, Thuisarts.nl, KNOV

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website