Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
seks bevalling opwekken

Kun je met seks de bevalling opwekken?

Kun je écht niet wachten tot je baby er is? Tijd voor een sekspartij, want daarmee zorg je er in een wip voor dat de bevalling begint, schijnt. Is dat waarheid of geklets?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Een potje seksen

Na de uitgerekende datum kropen bij mij de dagen voorbij. Ik ging steeds trager lopen met die enorme buik en zocht uiteindelijk mijn toevlucht op de bank. Daar lag mevrouw dan, als een soort aangespoelde walvis, te wachten tot de bevalling op gang kwam.

Advertentie

‘Weet je wat jij moet doen,’ zei het internet. ‘Een potje seksen!’ Yeah right. Dat was echt het láátste waar deze walvis zin in had. Ik verroerde dan ook geen vin. Achteraf ben ik toch nieuwsgierig: kan seks de bevalling echt aanjagen?

Stoot hormonen

De meeste zwangerschappen beginnen met de geslachtsdaad en zouden er – in theorie1 – ook versneld mee kunnen eindigen. Ten eerste is sperma een natuurlijke bron van prostaglandine, dat de baarmoedermond laat rijpen. Ten tweede zorgt seks ervoor dat de baarmoeder zich gaat samentrekken.

Daarbij speelt oxytocine waarschijnlijk een belangrijke rol. Gynaecologen gebruiken dit hormoon niet voor niets in synthetische vorm als weeënopwekker. De prostaglandines in sperma stimuleren de natuurlijke afgifte van oxytocine en ook bij een orgasme komt er een stoot vrij.

Lees ook: 10 tips om op een natuurlijke manier weeën op te wekken

Seksverbod

Om bloot te leggen of seks helpt, dook een groep Italiaanse en Noorse onderzoekers dieper in de materie2. Ze vonden drie interventiestudies met in totaal 1.483 vrouwen die bijna uitgerekend waren. Eén studie hitste vrouwen in de interventiegroep op tenminste twee keer per week seks te hebben in de periode tot de bevalling (en legde de controlegroep een seksverbod op).

Advertentie

De andere twee studies moedigden vrouwen aan zo vaak mogelijk seks te hebben om medisch inleiden te voorkomen (en zeiden niets tegen de controlegroep). De resultaten zijn helaas een anticlimax: de bevalling kwam in de controlegroep even vaak spontaan op gang. Ook verschilde de duur van de zwangerschap niet. Hier is dus geen bewijs dat seks werkt.

Binnenblijvers

Maar nauwsluitend is het onderzoek niet. Dat komt vooral doordat de nummertjes niet nauwkeurig werden bijgehouden. Daardoor is het onduidelijk of de interventiegroep daadwerkelijk meer seks had dan de controlegroep. Ook weten we niet of het uitmaakt hoe de vrouwen het deden, en of ze daarbij een orgasme hadden.

Wat wél als een paal boven water staat: seks kan geen kwaad, zolang je vliezen niet gebroken zijn (en je geen voortijdige weeën hebt). Je kunt een wipje dus prima gebruiken om de tijd te doden, al komt de baby er waarschijnlijk niet eerder door naar buiten. Dat viel bij mij ook niet te verwachten. Walvissen hebben nou eenmaal een langere draagtijd dan mensen.

1 Kavanagh et al. (2001). Sexual intercourse for cervical ripening and induction of labour. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003093

Advertentie

2 Carbone et al. (2019). Sexual intercourse for induction of spontaneous onset of labor: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2019.08.002

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu