
Vluchttas inpakken: 5 onverwachte items die niet mogen ontbreken
Als je de 37 weken hebt aangetikt, moet je je vluchtkoffer inpakken. Je bevalling kan nu immers elk moment beginnen (of nog vijf weken op zich laten wachten natuurlijk…) en je weet nooit wanneer je in de auto moet springen richting het ziekenhuis. Ook niet als je het liefst thuis bevalt. Vergeet daarom niet om deze items – waar je misschien niet direct aan denkt – in te pakken.
Vluchtkoffer inpakken
Veel spullen die in je bevallingstas moeten zitten, spreken voor zich. Het eerste setje kleding en een babymutsje voor je pasgeboren baby bijvoorbeeld. Schone kleding voor jezelf. Een fotocamera voor de allereerste foto’s van je baby. Verder neem je een toilettas met toiletartikelen mee, voor als je een nacht in het ziekenhuis moet blijven. Leg ook je identiteitsbewijs en zorgverzekeringspas klaar. En vergeet niet om last-minute je telefoon en oplader in je tas te gooien, zodat je je familie en vrienden kunt appen of bellen na de bevalling.
Ook als je hoopt op een thuisbevalling is het verstandig om een vluchtkoffer in te pakken. Het kan gebeuren dat er complicaties optreden waardoor je toch nog naar het ziekenhuis moet. Dan is het niet fijn als je halsoverkop nog al je spullen bij elkaar moet zoeken.
Bekijk hier de complete checklist: wat moet er in de vluchttas voor je bevalling?
Onverwachte items in bevallingstas
Er zijn een aantal items die in het vluchtkoffer moeten, waaraan je misschien niet direct denkt:
-
Beval-shirt
Een wat? Een beval-shirt. Of eigenlijk gewoon een luchtig shirt, nachthemd of jurkje waarin je ‘comfortabel’ kunt bevallen. Je kunt tijdens de bevalling ook een top met joggingbroek dragen, maar aangezien je broek regelmatig aan en uit moet voor controles, is een jurkje of nachthemd handiger. Scheelt ook weer een natte broek als je vliezen breken. Het belangrijkste is dat je kleding kiest waarin jij je prettig voelt. Hou er rekening mee dat de kleding waarin je bevalt, hoogstwaarschijnlijk vies wordt. Vruchtwater, bloedvlekken, meconium: vlekken die er niet heel makkelijk weer uitgaan. Trek dus niet je mooiste pyjamajurkje aan, want de kans bestaat dat je het kledingstuk na de bevalling kunt weggooien. Kies liever een goedkoop zwangerschapsnachthemd of een oud ruimvallend shirt dat je toch niet vaak meer draagt.
-
Een paar extra dikke sokken
Het is een typisch fenomeen waar veel vrouwen last van krijgen tijdens de bevalling: koude voeten. Zo koud zelfs, dat je alleen nog maar aan die koude voeten kunt denken en niet meer kunt focussen op het opvangen van de weeën. Je koude voeten kunnen daardoor best een belemmering zijn voor de bevalling. Zorg er daarom voor dat je een paar extra dikke sokken of sloffen meeneemt, zoals deze (merino)wollen sokken van Falke. Als je voeten opgewarmd zijn, kun jij je beter ontspannen. -
Druivensuiker
Bevallen kost energie. Heel veel energie. Het wordt niet voor niets regelmatig vergeleken met het lopen van een marathon. Tijdens zo’n marathon/bevalling zijn er momenten dat je wel een boost kunt gebruiken. Je kunt jezelf nieuwe energie geven door iets te eten, maar veel vrouwen moeten er niet aan denken dan te eten. Dan kan een tabletje druivensuiker uitkomst bieden. Druivensuiker (dextrose) wordt namelijk snel opgenomen door je lichaam en geeft dus snel extra energie. Dextro’tje erin en weer door!
-
Grote onderbroek
Na je bevalling blijf je nog een aantal weken bloed verliezen. En vlak na je bevalling kan dat best veel zijn ook; een stuk meer dan je bijvoorbeeld gewend bent van een menstruatie. Met een gewoon maandverbandje red je het niet, daarom dragen vrouwen na hun bevalling speciaal kraamverband. Dat is een lang, dik verband voor in je onderbroek. In een gewone onderbroek past dit kraamverband vaak niet goed. Het zit niet lekker, of kan gaan schuiven. Daarom wordt aangeraden een paar grote onderbroeken mee te nemen. Gewoon zo’n ouderwetse grote oma-onderbroek dus, of ga voor deze netbroekjes van Carriwell die speciaal gemaakt zijn om kraamverbanden op de plaats te houden. -
Muntgeld
Probeer in de weken voor je bevalling wat muntgeld apart te houden; in elk geval een paar losse euro’s of munten van vijftig eurocent. Als je bij het ziekenhuis een rolstoel wilt lenen, moet je er vaak een muntje in stoppen, net zoals bij supermarktwagentjes. En geloof ons, als je puffend naar de veertiende etage in het ziekenhuis moet zien te komen, wíl je zo’n rolstoel. Muntjes kunnen ook handig zijn als je partner koffie of een Mars wil halen in het ziekenhuis.
Denk er trouwens ook aan om een apart vluchttasje voor je partner in te pakken. Check hier wat daar allemaal in moet zitten.