
Desta had een spannende tweelingzwangerschap: ‘We leefden van echo naar echo, de roze wolk was ver weg’
Tijdens de zwangerschap van haar tweeling komt Desta voor een onmogelijke keuze. 'Er volgden twee dagen bedenktijd waarin we alleen maar konden huilen.'
Desta (37) heeft een relatie met Pieter-Jan (36). Ze zijn ouders van de eeneiige tweeling Guillaume en Nathan (bijna 4).
Oneerlijk verdeeld
‘Ik was vijftien weken zwanger toen bleek dat mijn placenta niet eerlijk verdeeld was. Nathan kreeg daardoor niet genoeg voedingsstoffen en in de vruchtzak van Guillaume ontstond te veel vruchtwater. Voor beiden een heel gevaarlijke situatie, dus stelden de artsen ons voor de keuze: niets doen, met een kans van 50 procent dat de kinderen het allebei wel of allebei niet zouden redden. Of op hun advies de placenta laseren (opsplitsen). Daarbij zou één kind overlijden en de ander het met een kans van 80 procent overleven.
Lees ook: Zwanger van een tweeling, dit moet je weten
Rollercoaster
Er volgden twee dagen bedenktijd waarin we alleen maar konden huilen. In welke rollercoaster waren we beland? Ik voelde de jongens al bewegen, had nu al een band met ze. Pieter-Jan legde zijn hoofd op mijn buik en praatte zachtjes tegen ze. Voor ons allebei voelde het niet alleen als een onmogelijke keuze, dat wás het ook. Dit waren onze eerste kinderen, we hadden er lang over gedaan om zwanger te worden. Hoe konden we afscheid van een van hen nemen?
Ik red het wel
Uiteindelijk besloten we ons gevoel te volgen en het over te laten aan de natuur. Als de jongens het niet samen zouden redden, dan moest het zo zijn. Er ontstond een grote kans op een miskraam als mijn vruchtwater zou blijven stijgen, dus moest ik twee keer per week op controle.
We leefden van echo naar echo, de roze wolk was ver te zoeken. Gelukkig bleef de situatie stabiel. Met 28 weken werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Zo kon de tweeling bij complicaties direct worden gehaald. Pas vanaf dat moment durfde ik te ontspannen en me te verheugen op hun komst.
Lees ook: Samengesteld gezin met acht kinderen krijgt er een tweeling bij: ‘Het zweet brak me uit’
Omdat Guillaumes hart het moeilijk kreeg, werden de jongens met 32 weken gehaald. Tegen de verwachting in huilden ze meteen. Ook trok Nathan na twaalf uur in de couveuse de beademing al van zich af, zo van: ik red het wel. Als je ze nu ziet, twee stevige, gezonde knullen, zou je niet zeggen dat ze het zwaar hebben gehad. De placenta is na mijn bevalling onderzocht. Er bleken zo veel overlappende slagaders in te zitten dat beide jongens het bij een opsplitsing niet hadden gered.
Wisseltruc
Tijdens de zwangerschap heb ik nooit gefantaseerd over hoe het zou zijn om een tweeling te hebben. Inmiddels weet ik dat het ’t leukste is wat er bestaat. De jongens ontdekken alles samen, maar hun karakters zijn als dag en nacht. Guillaume is heel sociaal en Nathan gereserveerder.
Ook qua uiterlijk zijn er verschillen: Nathan heeft een smaller gezichtje en Guillaume waggelt als hij loopt. Maar dan moet je wel drie keer kijken, hoor. Pieter-Jan vergist zich weleens en legde ze zelfs een keer in de verkeerde bedjes. Ik herken ze altijd. Maar goed ook, want sinds kort hebben de jongens de wisseltruc ontdekt.’
Lees ook: Tweeling- of duowagen kopen: waar let je op?
Interview: Tessa Heselhaus – Fotografie: Kim Krijnen