Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Misselijkheid tijdens zwangerschap duidt op een slim kind'

Daar hang je weer, kotsmisselijk boven het toilet. Deze zwangerschapskwaal is geen lolletje. Maar het is wél een teken dat er wellicht een genie in jouw buik groeit.

Advertentie

De één heeft nergens last van, de ander voelt zich hondsberoerd tijdens haar zwangerschap. Het is heel vervelend als je in de laatste categorie valt, maar er is een schrale troost. Onderzoekers van The Hospital for Sick Children hebben een link tussen zwangerschapsmisselijkheid en intelligentie van de baby ontdekt. Ja, je leest het goed: jouw (ochtend)misselijkheid kan duiden op een superslim kind!

Hoe misselijker, hoe slimmer

Aan het onderzoek deden 121 vrouwen en hun kind mee. De vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap in twee groepen verdeeld: vrouwen die last hadden van misselijkheid, en zwangeren die daar geen last van hadden. Na de geboorte, zijn er tot de leeftijd van zeven jaar verschillende testen bij de kinderen uitgevoerd om hun intelligentie te meten. Wat bleek? Kinderen van vrouwen mét zwangerschapsmisselijkheid scoren hoger op een IQ-test. Hoe heftiger de misselijkheid, hoe intelligenter het kind. De kwaal, waar ongeveer 80 procent van de zwangere vrouwen last van heeft, verbetert de neurologische ontwikkeling van kinderen op lange termijn. Een kleine meevaller voor als je straks weer boven de wc hangt.

Lees ook: Tips van moeders tegen zwangerschapsmisselijkheid

Hormoon is de boosdoener

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG – dat je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap in flinke hoeveelheid aanmaakt – een belangrijke rol. Zodra je hormoonspiegel wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat zwangerschapsmisselijkheid meestal vanzelf over.

Lees ook: Als je last hebt van hyperemesis gravidarum, extreme zwangerschapsmisselijkheid

Wanneer het gevaarlijk is

Hondsberoerd zijn tijdens je zwangerschap is dus hartstikke normaal en niet direct iets om je zorgen over te maken. Maar het kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Wanneer je in de gevarenzone zit, verschilt per vrouw. Sommigen braken vier keer per dag en hebben geen klachten, terwijl het bij anderen dan al kantje boord is. Het belangrijkste is dat je niet uitgedroogd raakt. Check daarom je urine: plas je minder vaak dan normaal, is je urine donker van kleur en ruikt deze sterk, of ruikt je adem naar aceton, dan is je stofwisseling ernstig verstoord. Neem direct contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Advertentie

Bron: sickkids.ca – Beeld: Shutterstock