Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ontwikkeling-foetus

Mentale ontwikkeling foetus

Je baby reageert op jouw stem en kan jouw emoties voelen. Wat gebeurt er in je buik mentaal met je baby?

Advertentie

Proeven

Je baby neemt slokjes van het vruchtwater. De smaak van het vruchtwater is afhankelijk van je conditie en je stemming. Je baby proeft die veranderingen. Hij heeft een veel groter aantal smaakpapillen dan een ouder kind of een volwassene. En die smaakpapillen bestrijken ook nog eens een veel groter gebied: de hele mondholte.

Uit onderzoek is gebleken dat als je plotseling iets stressvols meemaakt of op een andere manier veel emotie voelt, de smaak van het vruchtwater verandert. Kleine veranderingen, bijvoorbeeld tijdens een praatje met de buurvrouw, zijn niet zo makkelijk te meten. Maar als je als moeder vol aandacht en dus met emoties met je baby praat, verandert de smaak van het vruchtwater wel. Zulke emoties helpen je baby om je beter te ‘verstaan’. Op dezelfde manier helpen de emoties je baby na de geboorte om te leren spreken.

Video: krijg je foetus eten binnen

Horen

Naast het proeven van je stemming, hoort je baby je stemming ook. De stemming van je baby wordt zelfs in sterke mate bepaald door die van jou. Hij pikt je stemming op zodra jij je gevoelens uit. Hij doet dat onder andere door de melodie van je stem, dus het op en neer gaan van de toonhoogte. Je stem verraadt de emoties die je voelt bij wat je zegt – ook als die niet overeenkomen met de woorden die je zegt, want die verstaat hij natuurlijk nog niet. Ook je hart maakt je stemming merkbaar. Je baby hoort hoe het reageert op bepaalde situaties: hoe het sneller of langzamer gaat als je blij bent, schrikt of treurig bent. Je baby merkt die emoties.

Je baby leest de emoties ook af uit je ademhaling. Je kunt rustig ademhalen, gehaast, zuchtend, met lange pauzes en ga zo maar door.

Lees ook: Dit doet muziek met de baby in je buik

Luisteren

Pasgeboren baby’s herinneren zich zelfs dingen uit de buik, al is het niet bewust. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het vermogen om echt naar geluid te luisteren, en het dus niet alleen te horen, aanzienlijk toeneemt tussen de 36e en 37e week van de zwangerschap. Een baby herkent dan geluiden die hij eerder heeft gehoord: zijn geheugen werkt dus. Dit ontdekten onderzoekers toen ze 36 tot 37 weken oude buikbaby’s steeds dezelfde muziek lieten horen.

Ze merkten dat de baby’s iedere keer weer op dezelfde manier bewogen als de muziek begon te spelen; een teken dat ze de muziek herkenden. Een baby reageert al eerder op geluiden die hij hoort vanuit de buik, maar hij herkent de geluiden dan nog niet. Daarvoor moet hij nog verder ontwikkelen. Die ontwikkeling vindt plaats tussen de 30 en 36 weken. Deze keer niet in zijn oor, maar in zijn hersenen.

Ervaringen lopen door elkaar

Ook al hoort, proeft en voelt je baby al veel in de buik en kan hij zich dingen herinneren, hij doet dat heel anders dan wij dat doen. Dat komt doordat zijn hersenen nog niet zo werken als de onze. Wij ruiken dat iemand die naast ons loopt parfum op heeft, maar we horen en proeven het parfum niet.

Een pasgeboren baby ervaart die verschillen in zintuiglijke waarneming nog niet. Zijn zintuiglijke ervaringen lopen nog door elkaar. Alle prikkels die hij via zijn zintuigen binnenkrijgt, ervaart hij als één geheel, als een soort soepje van ervaringen. Je baby snapt bij de geboorte zelfs nog niet dat hij een eigen ‘ik’ heeft. Hij denkt dat hij één is met de rest van de wereld om hem heen. Dat kunnen wij ons bijna niet voorstellen.

Bij iedere sprong die je baby maakt, gaat hij de wereld steeds meer zien op de manier waarop wij die zien. Hij leert de verschillen tussen zintuiglijke prikkelingen te herkennen en leert zijn eigen ‘ik’ kennen.

Bronnen: Het JKC, UMC Utrecht

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu