Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
nub-theorie

Nub-theorie: met 12 weken het geslacht van je baby bepalen

Ben je zwanger en wil je het liefst zo snel mogelijk weten of je een meisje of een jongen krijgt? Dan hoef je misschien niet te wachten tot de 20-wekenecho. Met de nub-theorie kun je al vanaf week 12 het geslacht van je kind voorspellen. Hoe dan? En is de NUB betrouwbaar?

Advertentie

Geslacht voorspellen met de nub

Laat jij je het liefst verrassen bij de geboorte, of sta je te popelen om te weten of je in verwachting bent van een dochter of een zoon? In het tweede geval kun je rond 16 weken op eigen kosten een pretecho boeken, in de hoop dat het geslacht duidelijk in beeld komt. Ook bij de 20-wekenecho kun je het geslacht te weten komen, al is dit niet het doel van deze echo. En er is nog een mogelijkheid om erachter te komen of je een zoon of een dochter krijgt: de nub-theorie. Met deze methode kun je het geslacht van je baby al rond week 12 voorspellen.

Tip: Bewaar al je echo’s in dit mooie echoboekje.

De nub-theorie

Wil je niet wachten tot week 16 of week 20? Misschien kun je bij de echo die je rond week 12 of week 13 krijgt proberen de nub-theorie toe te passen. De voorwaarde is dat je baby gunstig in beeld komt, namelijk zo dat zijn of haar ‘nub’ duidelijk op de foto komt. Zijn of haar wat?!

Wat is de nub?

Ja, de term ‘nub’ vraagt misschien om enige uitleg. Het zit zo. Vanaf week 6 à 7 van de zwangerschap beginnen de geslachtsdelen van de baby zich te ontwikkelen. Eerst gaat dit bij jongetjes en meisjes hetzelfde: er groeit een uitsteeksel tussen de beentjes. In het Engels wordt dit een ‘nub’ genoemd, wat bobbel betekent. Vandaar dus de term nub-theorie.

Vanaf 11 weken ontwikkelt de nub zich tot een vulva (schaamlippen en clitoris) of een penis. De ontwikkeling van de nub gebeurt onder invloed van geslachtshormonen die de baby zelf aanmaakt.

 

Video: Animatie: zó ontwikkelt een embryo zich in een meisje of een jongen

Hoe werkt de nub-theorie?

Vanaf ongeveer 11 weken is er al een verschil te zien tussen de nub van een jongen en de nub van een meisje. De vorm van de nub is bij beide gelijk, alleen de stand is anders: de hoek waarin de nub omhoog wijst verschilt.

Bij een jongen wijst de nub meer omhoog: de nub maakt een hoek van dertig graden ten opzichte van zijn ruggengraat. Bij een meisje loopt de nub meer evenwijdig aan haar ruggengraat: bijna parallel aan haar wervelkolom, in een hoek kleiner dan dertig graden.

Echo van jongetje

nub-theorie

Volgens de nub-theorie is dit een jongetje (bron: goodtoknow.co.uk)

Echo van meisje

nub-theorie

Volgens de nub-theorie is dit een meisje (bron: goodtoknow.co.uk)

Tijdens een 12-wekenecho (termijnecho) en de 13-wekenecho kan de nub zichtbaar zijn op het echobeeld. Tenminste, als je baby in een houding ligt waarbij de nub te zien is. Ook hangt het ervan af in welke week van je zwangerschap de termijnecho wordt gemaakt. Over het algemeen is dit tussen week 9 en week 12. De nub is pas vanaf 11 weken zichtbaar op een echo, maar nog niet zo duidelijk. In week of 12 of 13 is de bobbel vaak al beter zichtbaar.

Tip! 20x de leukste genderneutrale babynamen

Welke houding voor de nub-theorie?

Om de nub-theorie te kunnen toepassen, moet je baby toevallig in een houding liggen waarbij de bobbel goed in beeld komt. Als je baby plat op zijn/haar rug ligt met opgetrokken knieën, is de nub zichtbaar. Hoe je baby erbij ligt, heb je natuurlijk niet voor het zeggen.

Kijkt de echoscopist naar de nub?

Zowel de termijnecho als de 13-wekenecho is niet bedoeld voor geslachtsbepaling. Bij de termijnecho wordt gekeken hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. De 13-wekenecho is een prenataal onderzoek waarbij wordt gekeken naar de kans op afwijkingen bij de baby. Bij beide echo’s zal de echoscopist in principe niet kijken naar de nub.

Omdat de 13-wekenecho onderdeel is van een wetenschappelijk onderzoek, is landelijk afgesproken dat echoscopisten hierbij geen uitspraken doen over het geslacht. Dit mag namelijk geen beweegreden voor mensen zijn om aan het onderzoek deel te nemen.

Wil je graag proberen de nub-theorie toe te passen, dan kun je dit dus alleen zelf doen als de nub goed op de echofoto staat. Hou er rekening mee dat dit vaak niet zo makkelijk lukt en dat de echoscopist niet verplicht is dit te proberen.

Is de NUB betrouwbaar?

Mocht de nub van je baby goed in beeld zijn op de echofoto’s die je meekrijgt, dan kun je dus de hoek tussen de nub en de ruggengraat bestuderen. Volgens onderzoek is de voorspellende waarde daarvan na 12 weken zwangerschap erg betrouwbaar: in 75% van de gevallen kwam de voorspelling uit. Later in de zwangerschap liep dit op naar bijna 97%.

Overigens staat in de informatie van het RIVM over de 13-wekenecho dat echoscopisten bij deze echo geen uitspraak mogen doen over het geslacht, omdat de betrouwbaarheid daarvan bij 13 weken nog niet voldoende is. Pas bij 16 tot 20 weken is het geslachtsdeel van een baby volgroeid.

Zeker weet je het dus niet met de nub-theorie. Zelfs als je met 13 weken een perfect zichtbare nub op je echofoto hebt staan, waarvan de hoek duidelijk meer of minder dan 30 graden is, kun je er nog compleet naast zitten. Wil je zeker zijn van je zaak, dan kun je beter wachten tot de 20-wekenecho. En zelfs dán zit de echoscopist er heel soms nog naast, al gebeurt dat zelden.

Geslacht baby beïnvloeden?

Er zijn natuurlijk ook nog allerlei klassieke bakerpraatjes die zouden kunnen voorspellen of je een jongen of een meisje in je buik hebt. Of je buik puntig of rond is, of je zwangerschapscraving bitterballen of roomijs is, het zou heel wat zeggen. Neem dat maar met een flinke korrel zout: de kans dat die voorspellingen uitkomen is hooguit 50%. En hoe het dan zit met manieren om het geslacht van je baby te beïnvloeden? Door voorafgaand aan de conceptie een bepaald dieet te volgen, zou je bijvoorbeeld de kans op een jongen of juist een meisje kunnen vergroten… Lees hier hoe dat zit..

Bronnen: PNS.nl, Pubmed

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting