Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nub-theorie: met 12 weken het geslacht van je baby bepalen

Ben je zwanger en wil je het liefst zo snel mogelijk weten of je een meisje of een jongen krijgt? Dan hoef je niet te wachten tot de twintigwekenecho. Met de nub-theorie kun je al in de twaalfde week het geslacht van je kind voorspellen. Deze methode biedt 75 procent zekerheid.

Advertentie

Geslacht voorspellen

De ene moeder kan niet wachten tot ze te horen krijgt of ze in verwachting is van een jongen of een meisje, terwijl de andere moeder zich liever laat verrassen bij de geboorte. Sta jij te popelen om het geslacht van je baby te weten te komen? Dan kun je dat bij de twintigwekenecho te horen krijgen of je kunt op eigen kosten rond zestien weken een zogenoemde pretecho laten maken. Maar er is nog een mogelijkheid om erachter te komen of je een zoon of een dochter krijgt, namelijk met de nub-theorie. Met deze methode kun je het geslacht van je baby al rond de twaalfde week voorspellen. Dit wordt ook gezien als een pretecho, en is dus ook voor eigen rekening.

Tip: Bewaar al je echo’s in dit mooie echoboekje.

De nub-theorie

Kun jij echt niet wachten tot de zestiende of twintigste week? Dan biedt de nub-theorie dus uitkomst. Die kun je namelijk toepassen bij de twaalfwekenecho. Op één voorwaarde: de baby moet een beetje meewerken en er goed bij liggen, zodat er een duidelijke foto gemaakt kan worden van zijn of haar ‘nub’.

Waar staat ‘nub’ voor?

Tot de eerste negen à tien weken van een zwangerschap ontwikkelen mannelijke en vrouwelijke embryo’s zich hetzelfde. Bij zowel jongens als meisjes groeit er een soort uitsteeksel tussen hun benen en dat uitsteekseltje wordt in het Engels een ‘nub’ (bobbel) genoemd. Vandaar de naam ‘nub-theorie’. Vanaf ongeveer elf weken begint het uitsteeksel zich bij een jongensfoetus tot een penis te ontwikkelen. Bij een meisjesfoetus ontwikkelt het zich tot een clitoris, met daaromheen de schaamlippen. Die ontwikkeling van de nub tot een geslachtsdeel gebeurt onder invloed van geslachtshormonen die het kindje zelf aanmaakt.

Video: Animatie: zó ontwikkelt een embryo zich in een meisje of een jongen

Hoe werkt de nub-theorie?

Vanaf ongeveer elf weken is er al een duidelijk verschil te zien in de nub van een jongen en die van een meisje. Ze zien er allebei qua vorm hetzelfde uit, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog.

Bij een jongen wijst het uitsteeksel meer omhoog: het maakt een hoek van dertig graden ten opzichte van zijn ruggengraat. Bij een meisje loopt de nub meer evenwijdig aan haar ruggengraat, bijna parallel aan haar wervelkolom in een hoek kleiner dan dertig graden.

Echo van jongetje

nub-theorie

Volgens de nub-theorie is dit een jongetje (bron: goodtoknow.co.uk)

Echo van meisje

nub-theorie

Volgens de nub-theorie is dit een meisje (bron: goodtoknow.co.uk)

Tijdens een twaalfwekenecho (termijnecho) is de nub al zichtbaar op het echobeeld. Tenminste, als je baby in de juiste houding ligt. Daarnaast hangt het er ook vanaf in welke week van je zwangerschap de termijnecho gemaakt wordt. Over het algemeen vindt deze plaats tussen de negende en de twaalfde week. De nub is pas vanaf elf weken zichtbaar op een echo, maar nog niet heel duidelijk. In week of twaalf of dertien is de bobbel vaak al een stuk beter zichtbaar. Daardoor neemt de kans op een juiste voorspelling toe naarmate de termijnecho later in je zwangerschap plaatsvindt.

De juiste houding

Je baby moet dus wel een beetje meewerken om de nub-theorie met succes te kunnen toepassen: hij moet plat op z’n rug liggen, met de benen opgetrokken, waardoor het uitsteeksel goed zichtbaar is. Het werkt het beste als je je baby vanaf de rechterzijkant ziet.

Wil jij graag de nub-theorie proberen toe te passen, geef dit dan van tevoren aan bij de echoscopist. Vraag haar om een foto te (proberen te) maken als de baby in de juiste houding ligt. Hou er wel rekening mee dat dit misschien niet lukt. De echoscopist zit vaak de hele dag volgepland met afspraken en kan dus niet eindeloos de tijd nemen om voor jou een goede nub-foto te maken. En het doel van de termijnecho is natuurlijk niet het bepalen van het geslacht, maar het vaststellen van de uitgerekende datum.

95 procent kans

Bij een echo met elf weken kan het nog lastig zijn om de nub-theorie toe te passen: bij sommige baby’s is de juiste hoek nog niet goed zichtbaar. Maar daarna gaat de ontwikkeling van de genitaliën hard en zie je al snel verschil. Op echo’s in week twaalf is de voorspelling in vijfenzeventig procent van de gevallen juist, op echo’s in week dertien zelfs in vijfennegentig procent van de gevallen.

Helemáál zeker weet je het nooit met de nub-theorie, maar de kans dat je hiermee het geslacht goed voorspelt, is een stuk groter dan wanneer je op de vorm van je buik afgaat of op het wel of niet misselijk zijn in de ochtend. Want bij die klassieke bakerpraatjes is de kans nooit meer dan vijftig procent dat je het bij het juiste eind hebt.

Ernaast zitten

Maar wees gewaarschuwd: zelfs als je met dertien weken een perfect zichtbare nub op je echofoto hebt staan, waarvan de hoek duidelijk meer of minder dan dertig graden is, kun je er nog compleet naast zitten. Wil je zeker zijn van je zaak, wacht dan toch nog maar even tot de twintigwekenecho. En zelfs dán gaat het soms nog mis. Het gebeurt zelden, maar je hoort nog weleens dat de ouders na de twintigwekenecho een compleet roze babykamer hadden ingericht, maar toch een jongetje kregen, of andersom.

Geslacht beïnvloeden?

Misschien heb je ook weleens verhalen gehoord over hoe je zelf het geslacht van je baby kunt beïnvloeden. Veel van dit soort verhalen zijn fabels, het geslacht hangt af van welke zaadcel jouw eicel heeft bevrucht. Toch lijken er inderdaad een aantal methoden te zijn waarmee je het geslacht van je kind enigszins zou kunnen beïnvloeden. Lees hier hoe je dat zou kunnen doen.

Bronnen: Pretecho & zo, Ziekenhuis.nl