Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verschillende kleuren kruiden zwangerschap

Kruiden eten tijdens je zwangerschap

Mag je kruidig en pittig eten als je een baby verwacht? Voedingsdeskundige Sharon Asscher geeft verduidelijking. Hier leer je welke kruiden je wel en beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Je mag gewoon pittig of gekruid eten als je zwanger bent. Dit kan geen kwaad voor je kind. Echter is het verstandig om dit alleen te doen als je spicy eten gewend bent, anders kunnen je darmen heftig reageren. Sommige kruiden kun je echter beter mijden of met mate nemen. Het gaat dan meestal om medicinaal gebruik (in preparaten) en niet om gebruik in de keuken. In kleine hoeveelheden kunnen de meeste kruiden geen kwaad.

Advertentie

Kruiden tijdens de zwangerschap

Sommige kruiden en specerijen bevatten stoffen zoals estragol, methyleugenol en safrol. Omdat is bewezen dat deze stoffen schadelijk zijn voor dieren, wordt aangeraden om hier voorzichtig mee om te gaan. Zeker als je zwanger bent. Ook kun je kruiden met een baarmoeder stimulerende werking of een laxerende werking beter vermijden.

  • Estragol: komt van nature voor in dragon, kervel, basilicum, anijs en steranijs, venkel, piment, nootmuskaat en terpentijn. Het is te herkennen aan de anijsachtige geur.
  • Methyleugenol: komt van nature voor in basilicum, nootmuskaat, steranijs en dragon.
  • Safrol: komt van nature voor in sassafras en nootmuskaat. Het kan de placenta passeren en daardoor afwijkingen veroorzaken aan de foetus. Het is ook af te raden voor baby’s en jonge kinderen.

Hoewel deze stoffen pas schadelijk zijn in hoge concentraties, is het aan te raden om er voorzichtig mee te zijn. Een kleine hoeveelheid ervan door je eten kan weinig kwaad. Vooral met kruidenpreparaten (zoals pillen, capsules en etherische oliën) moet je oppassen, omdat die grote hoeveelheden van deze stoffen bevatten. Gebruik deze daarom niet als je zwanger bent.

Tip: Begint jouw lichaam al te veranderen? Ga voor comfort en shop hier mooie zwangerschapskleding.

Deze kruiden niet nemen tijdens je zwangerschap

Kruiden zijn niet altijd zo onschuldig als ze lijken: veel kruiden zijn bijvoorbeeld baarmoeder stimulerend, waardoor je het risico loopt op een vroegtijdige bevalling op te wekken. Het Voedingscentrum adviseert om deze kruiden niet te gebruiken:

Advertentie
  • Efedra: het gebruik van dit kruid is sinds 2014 verboden, maar preparaten zijn nog wel via illegale weg te koop.
  • Aloë vera: bevat anthrachinonen en moet om die reden helemaal vermeden worden.
  • Sassafras: kan schadelijk zijn voor je organen en ook voor je ongeboren baby.
  • Chinese Engelwortel (dong quai): vanwege de baarmoeder stimulerende en menstruatie bevorderende werking niet toegestaan. Kan wel zinvol zijn na de bevalling.
  • Kava kava: dit kruid is als sinds 2002 verboden en kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken.
  • Absint-alsem: Staat op de rode lijst in Nederland, mag niet door zwangere vrouwen worden gebruikt omdat het voor een miskraam kan zorgen. Deze plant is licht giftig en zeer verslavend.
  • Venkel: in hoge dosering hebben de zaden een baarmoeder stimulerende werking door de etherische olie die erin zit. Matig gebruik in de keuken kan wel.
  • Anijs: Baarmoeder stimulerend in hoge doses. Kan met mate worden toegepast in de keuken of als anijsmelk gedronken worden (maximaal twee koppen per dag).
  • Komkommerkruid: te vermijden vanwege de baarmoeder stimulerende werking
  • Hoefblad: slecht voor de organen van jezelf en je kind.
  • Smeerwortel: uitwendig gebruik wordt afgeraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • Boerenwormkruid: wordt geadviseerd bij lintworm of andere soorten wormen, maar niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Heeft een toxisch effect.

Gebruik liever geen kalebaskalk/pimba als je eten bereid of tegen misselijkheid, vanwege hoge concentraties lood. Wel kan je gember thee van verse gember drinken tegen misselijkheid. Hiervoor geldt niet meer dan drie kopjes thee per dag.

Deze kruiden beperken tijdens je zwangerschap

Normaal gebruik lijkt geen kwaad te kunnen en je hoeft je dan ook zeker geen zorgen te maken als je onderstaande kruiden tijdens je zwangerschap in je eten hebt gedaan, maar het Voedingscentrum adviseert om het gebruik van deze kruiden te beperken:

  • Salie: salie kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel werken (ook dat van je ongeboren baby). Vermijdt de etherische olie van salie te allen tijde.
  • Dragon: kan in grote hoeveelheden een giftige werking hebben.
  • Basilicum: heeft een baarmoeder stimulerende werking, daarom alleen met mate gebruiken als keukenkruid. Kan wel tijdens de bevalling.
  • Kaneel: hoge doseringen vermijden vanwege de baarmoeder stimulerende eigenschappen. Door je eten is het wel toegestaan en ook tijdens de bevalling.
  • Fenegriek: Hoge doseringen vermijden omdat het invloed kan hebben op je baarmoeder en hormoonhuishouding. Mag in de keuken in kleine hoeveelheden worden gebruikt.
  • Nigelle (nieszaad): vermijden in grote hoeveelheden, niet meer dan één gram per dag.
  • Moederkruid: de anthrachinonen kunnen baarmoeder stimulerend werken en vroeggeboorte veroorzaken. Best volledig vermijden.
  • Senna: vanwege de baarmoederprikkelende en menstruatie bevorderende werking. Ook vermijden tijdens het zogen (krampjes bij de baby)
  • Meidoorn: te veel kan schadelijk zijn voor jou en de baby.
  • Zoethout: afgeraden door de menstruatie bevorderende werking, door de phyto-oestrogene en baarmoeder stimulerende eigenschappen.

Ook producten die hiervan afgeleid zijn, zoals bepaalde theesoorten, drop en pesto kun je beter met mate eten of drinken.

Lees ookMag je pepernoten eten als je zwanger bent? 

Advertentie

Welke kruiden mag je juist wel?

Er zijn ook kruiden die juist wél gezond zijn tijdens je zwangerschap. Zo kan gember helpen tegen ochtendmisselijkheid en kun je kamille nemen bij stress en opkomend maagzuur. De volgende zwangerschapskwalen kun je beperken met bepaalde kruiden:

  • Misselijkheid: gember, heemst.
  • Verstopping: paardenbloemwortel, zuring.
  • Brandend maagzuur: kamille, spirea, heemst, drank van gladde Iep.
  • Hoge bloeddruk: haagdoorn of lindebloesem, maar neem vooral rust en laat je bloeddruk regelmatig meten.
  • Stress: kamille, lindebloesem.
  • Spataderen: goudsbloemcrème- en lotion.
  • Vaginale afscheiding: biologische yoghurt, goudsbloemthee.

Kruidenthee tijdens je zwangerschap

Pas op met kruidenthee als je zwanger bent. Drink sowieso liever geen thee van eerder genoemde kruiden. Met name venkelthee en anijsthee worden nogal eens aan zwangere vrouwen geadviseerd om bijvoorbeeld de productie van moedermelk te bevorderen. Dit effect is onbewezen, en je hoeft de thee dan ook niet te drinken. Drink maximaal twee glazen venkelthee per dag van. Wel een goede toevoeging is brandnetelthee. Brandnetelthee is een milde stimulans voor je nieren dus je moet niet te veel drinken, maar bevat veel calcium, ijzer, vitamine C en betacaroteen. Ideale aanvulling op je dagelijkse voeding en wanneer je veel vocht vasthoudt.

Let op!

Uiteindelijk beslis je zelf wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten, wees bewust. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

 

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: VoedingscentrumCentrum Jeugd en Gezin

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu