
Kun je de smaak van je baby beïnvloeden tijdens de zwangerschap?
Eet je tijdens je zwangerschap gezond, dan ‘went’ je baby alvast aan die smaken. Hét recept om later een goede groente-eter te kweken?
Jong geleerd..
Een baby proeft in de buik wat zijn moeder eet. En dat beïnvloedt wat het kind straks zelf graag lust. Dus wil je later een gezonde eter aan tafel, schotel je baby dan al in de buik allerlei groentes voor.
Dat is de boodschap van een Netflix-docu waarin zwangere vrouwen liters wortelsap dronken in de hoop van hun kind een wortelfan te maken. Mijn weetlust is weer opgewekt. Komen smaken echt in het vruchtwater terecht? En plukken een kind en de kok daar later de vruchten van?
Lees ook: Alles over de smaakontwikkeling van je baby
Een goeie neus
Eerst even een opfrisles biologie. Niet de mond, maar onze neus bepaalt grotendeels wat we proeven. Met de smaakpapillen op onze tong nemen we basissmaken zoals zoet en zuur waar, maar onze neus zet geuren om in specifieke smaken. Daardoor smaakt een meloen anders zoet dan bijvoorbeeld een nectarine.
Smaakontwikkeling begint al in de baarmoeder. In het eerste trimester vormen de neus, mond en tong zich. Daarna verschijnen de eerste smaakpapillen en geurreceptoren. Maar valt er voor de foetus ook wat te proeven aan al het vruchtwater dat ie dagelijks doorslikt?
Ruikt als…
Naar die vraag blijkt maar één klein wetenschappelijk onderzoek¹ te zijn gedaan, in 1995. Tien Amerikaanse vrouwen die tijdens hun tweede trimester een vruchtwaterpunctie kregen (dat was toen nog routine), slikten drie kwartier van tevoren een knoflookpil of een placebopil. Vervolgens snoven dertien volwassenen aan de samples met vruchtwater.
Vier van de vijf knoflooksamples pikten ze eruit. Het lijkt er dus op dat de geurige zwavelstofjes die knoflook zijn smaak geven, ook het vruchtwater kruiden. Maar het is onbekend of minder sterk geurende groenten – zoals wortel – dat ook doen.
Lees ook: 14 slimme tips om je kind (meer) groenten te laten eten
Smakken
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw² ploegde alle studies door naar de invloed van mama’s menu tijdens de zwangerschap op de smaakvoorkeur van hun kind. Ze vonden er maar zes en die keken naar een ratjetoe aan smaken.
Voor knoflook bleek het bewijs beperkt, maar wel consistent. Zo vond één studie dat kinderen van vrouwen die aan het eind van de zwangerschap veel knoflook aten, na de geboorte met meer gesmak op die geur reageerden. Een andere studie vond dat die kinderen op 8-jarige leeftijd nét wat meer aardappelgratin met knoflooksmaak verorberden.
Wortelbaby
De resultaten van de studie naar de gezondste smaak – wortel – zijn minder overtuigend. Baby’s van moeders die veel wortelsap hadden gedronken, aten rond zes maanden niet meer ontbijtgranen met wortelsmaak. Wel trokken die baby’s iets minder vaak hun bovenlip op en dachten hun moeders ze meer te zien genieten. Maar echte wortelverslinders, dat werden de baby’s niet.
Gezond eten tijdens de zwangerschap is sowieso een goed idee. Maar of je er een gezonde eter mee kweekt, daar is tot dusver maar mondjesmaat bewijs voor.
1 Mennella, et al. (1995). Garlic ingestion by pregnant women alters the odor of amniotic fluid. Chemical Senses.
2 Spahn, et al. (2019). Influence of maternal diet on flavor transfer to amniotic fluid and breast milk and children’s responses: A systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition.
Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images