Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist zwangerschap: wanneer regel je wat?

Heb je er al aan gedacht om kraamzorg te regelen? En weet je al hoe het zit met aanvragen van kinderbijslag? Met deze checklist zwangerschap streep je alle regeldingen één voor één af.

Advertentie

Tip! De Yummygums Mommy, met foliumzuur en nog 15 vitamines en mineralen speciaal voor tijdens de zwangerschap, bestel je via deze link.

Checklist zwangerschap

Wanneer regel je wat? In deze zwangerschapschecklist staat per week wat je in die week allemaal kan regelen.

4-6 weken De zwangerschapstest is nu betrouwbaar. Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent.
6 weken Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige.
7 weken Schrijf je in voor de Ouders van Nu nieuwsbrief .
8 weken Kinderopvang en kraamzorg regelen. Hoe eerder je dit doet, hoe beter. Meld ook aan je zorgverzekeraar dat je zwanger bent.
8-10 weken Eerste bezoek aan de verloskundige
 9-14 weken Je kunt een combinatietest of NIPT doen
10-12 weken Termijnecho
10 weken Zwangerschapsdagboek bijhouden
12 weken Vraag de gratis Zwanger- en Babybox aan (tip!)
13 weken Veel vrouwen vertellen nu dat ze zwanger zijn
14 weken Zwangerschapskleding kopen
15 weken Schrijf je vast in voor een zwangerschapscursus. De meeste beginnen rond de 24-28 weken.
16 weken Als je een vruchtwaterpunctie krijgt, zal die waarschijnlijk in deze week plaatsvinden.
16 weken Je kunt een pretecho doen (misschien zie je het geslacht al)
16-17 weken Tweede bezoek aan de verloskundige. Als je zwangerschap goed verloopt, heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n 13 controles.
18 weken Denk er vast over na waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis?
19-20 weken 20-wekenecho
20-21 weken Vraag een zwangerschapsverklaring aan je verloskundige. Deze heeft je werkgever nodig om je zwangerschapsverlof te bepalen.
22 weken Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof regelen. Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever.
24 weken Ben je niet getrouwd? Regel de erkenning van je kind.
2e trimester Koop de babyuitzet, regel een luiertas en begin met het inrichten van de babykamer.
2e trimester Een babynaam bedenken.
28 weken Ga je vliegen? De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf nu een zwangerschapsverklaring.
28 weken Ontwerp geboortekaartjes en bedenk een mooie geboortetekst.
30 weken Denk alvast na over de bevalling en schrijf een geboorteplan.
31-33 weken Uiterlijke moment (bij wet) om je baas te vertellen dat je zwanger bent.
34 weken Kraampakket aanvragen bij je verzekeraar.
35 weken Wil je straks borstvoeding geven, zorg dan dat je een voedingsbh in huis hebt.
34-36 weken  Start zwangerschapsverlof.
36 weken Je zult vanaf nu elke week de verloskundige zien.
37 weken Wil je een kraamfeest of kraamvisite?
38 weken Wil je een kraamfeest of kraamvisite?
39 weken Haal alvast beschuit, muisjes, koffie en thee in huis

Kraamverzorgster

Kraamzorg moet je over het algemeen al vroeg in je zwangerschap regelen. Zeker in de grote steden ben je soms met 8 weken al aan de late kant. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg, maar de standaard is 49 uur.

Het aantal uren dat je van je verzekering vergoed krijgt, kan verschillen. Vraag dit dus ruim voor de bevalling na zodat je de uren samen met de kraamzorginstelling kunt verdelen over de dagen na de geboorte.

Zwangerschapsverlof

Als werkende moeder heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Officieel mag je tot 3 weken voor je verlof bij je werkgever melden dat je zwanger bent. Maar meestal geef je ruim van tevoren aan wanneer je uitgerekend bent, zodat er op tijd vervanging geregeld kan worden.

Ziektekostenverzekering

Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd.

Bel tijdens je zwangerschap alvast met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe je de bijschrijving kan regelen en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven. Wel zo handig om dat alvast te weten, zodat het na de bevalling meteen geregeld kan worden.

Erkennen kind

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoef je voor de erkenning niets te regelen. Zo niet, dan is de partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Je moet hiervoor eerst bij de gemeente erkenning aanvragen. Je partner heeft schriftelijke toestemming van jou nodig wanneer je er zelf niet bij kunt zijn. Je kunt op drie verschillende momenten erkenning aanvragen.

  • Tijdens de zwangerschap: Dit wordt ook wel erkenning van het ongeboren vrucht genoemd. De erkenning kun je in iedere gemeente doen. Het is niet verplicht om de gemeente te kiezen waar je woont of waar het kind is geboren.
  • Tijdens de aangifte van de geboorte: Je partner kan jullie kind erkennen tijdens de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren.
  • Op een later moment: Je partner kan op ieder moment in het leven van jullie kind erkenning aanvragen in iedere gemeente. Wanneer jullie kind ouder dan twaalf jaar is, moet hij zelf schriftelijk toestemming geven.

Geboorteaangifte

Als vader moet je jullie baby binnen 3 werkdagen aangeven bij de gemeente waar je kind geboren is. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan verschuiven deze 3 dagen dus mee. Op het moment dat er geen vader is of indien hij niet in staat is aangifte te doen, mag je als moeder aangifte van de geboorte doen.

Wanneer beide ouders niet in staat zijn om aangifte te doen, moet iemand anders die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen. Het kan zijn dat er niemand anders aanwezig is bij de geboorte. Dan moet de eigenaar van de woning waarin het kind is geboren of het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek aangifte doen. In het uiterste geval doet de burgemeester of een ambtenaar aangifte.

Kinderbijslag

Heb je je kind aangegeven bij de gemeente, dan krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kindertoeslag

Kindertoeslag is iets anders dan kinderbijslag. Kindertoeslag is namelijk een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van de kinderen. Deze toeslag is in 2009 ingevoerd en vervangt de fiscale kinderkorting. Het doel is ervoor te zorgen dat alle gezinnen met kinderen de tegemoetkoming ontvangen als zij hier recht op hebben. Hierbij geldt: hoe lager je inkomen, hoe meer kindertoeslag.

Je krijgt de toeslag vanaf de eerste maand nadat je kind geboren is. Ook hierbij geldt dat het aanvragen van deze toeslag meestal niet nodig is. De belastingdienst rekent op basis van jullie gezinsinkomen óf en hoeveel kindertoeslag je krijgt.

Kinderopvang

Er is niet altijd zekerheid van een opvangplek op het moment je er een nodig hebt. Doordat de kinderopvang duurder is geworden, zijn de wachtlijsten niet meer zo lang als ze waren, maar nog steeds is er niet overal plek. Ga dus tijdig op zoek naar kinderopvang in de buurt van je huis of je werk. En vraag vooral ook andere (aanstaande) ouders in de buurt naar hun ervaringen. Misschien regel je via via wel opvang voor je kind. Of je organiseert met andere ouders onderling de opvang.

Bronnen: RijksoverheidKNOV

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting