Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voelen huisdieren dat je zwanger bent?

Stevig bewijs ontbreekt, maar veel vrouwen weten het zeker: huisdieren voelen dat je zwanger bent. Soms zelfs al voordat jij het zelf weet. Hoe kan dat?

Advertentie

Over 9 maanden een baby?

Oké, je hond of kat zal niet begrijpen dat er over negen maanden een nieuw gezinslid bijkomt. Maar hij heeft wel door dat er iets gaande is. Door zwangerschapshormonen veranderen je stemming, houding, gedrag en geur en dat merkt hij op. Vaak al voordat de zwangerschapstest uit de verpakking is gehaald.

Tip: Vermoed je dat je zwanger bent? Bestel hier je test

Wonderbaarlijke zintuigen

Honden die vlak voor een aardbeving beginnen te blaffen, koeien die net voor een regenbui gaan schuilen en katten die voor een storm onrustig worden. Bij veel dieren functioneren de zintuigen een stuk beter of anders dan bij ons. Bijvoorbeeld een hond: die kan tot tienduizend keer beter ruiken dan een mens. Zo heeft een Duitse herder maar liefst 220 miljoen reukcellen in de neus. De mens moet het doen met veel minder, namelijk vijf miljoen. Hetzelfde geldt voor katten, zij ruiken ook beter. Weliswaar iets minder goed dan honden, maar nog altijd veel beter dan wij.

Ruikt een huisdier dat je zwanger bent?

Huisdieren zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. Lig je vaker op de bank of is je partner opeens heel zorgzaam: je hond heeft het door. Jouw hormonen veroorzaken bovendien veranderingen in je geur en je emoties. Veranderingen die jouw huisdier feilloos oppikt. Maar hoewel je hond de geurverandering opmerkt, is het onwaarschijnlijk dat hij de reden ervan begrijpt.

Advertentie

Hoe reageert je huisdier op je zwangerschap?

Elke hond of kat reageert weer anders op een zwangerschap. Sommige honden worden beschermend, andere angstiger of juist onverschillig. Honden die nooit bij je op schoot zitten, kunnen dat opeens wel gaan doen. Een kat kan opvallend meer knuffels van je willen, of zal je misschien juist opeens negeren. Ook kan je kat plotseling in huis gaan plassen. Niet gek, want voor veel katten en handen is de komst van een baby een stressvolle gebeurtenis.

Je hond en de komst van de baby

Ondanks dat je hond een verandering haarfijn kan aanvoelen, heeft hij echt geen idee dat er in je buik een baby groeit. Plotseling is de baby er. Daarom is het goed om hem tijdens de zwangerschap al voor te bereiden op de komst van de baby:

  • Leer je hond om naast de kinderwagen te lopen door een paar keer met de kinderwagen naar buiten te gaan. Misschien voelt het een beetje gek, zo’n lege kinderwagen, maar effect heeft het wel. Laat de wagen de laatste weken van de zwangerschap ook in het zicht van de hond staan. Je hond raakt er vanzelf aan gewend.
  • Leer je hond om niet op de babykamer te komen of misschien wel helemaal niet op de bovenverdieping. Door al tijdens de zwangerschap een traphekje onderaan de trap te plaatsen, zal hij niet snel het gevoel krijgen dat deze maatregel iets met de baby te maken heeft.
  • Leer je hond dat hij niet op de bank mag als je de baby op schoot hebt. Oefen desnoods alvast met een pop. Ligt de pop in de box, dan mag de hond wel op de bank.
  • Snuffelen aan de babyspullen helpt je hond te laten wennen aan de komst van de baby en zorgt ervoor dat straks niet alles nieuw voor hem is.

Je kat en de komst van de baby

Ook al weet een kat dat er iets met je aan de hand is, hij begrijpt niet dat je zwanger bent en dat er een baby op komst is. Het kan daarom slim zijn om je kat voor te bereiden op de baby:

  • Bedenk van tevoren of je met de komst van de baby het eet- en waterbakje van je kat op een andere plek gaat neerzetten. En of je de kattenbak moet verplaatsen. Katten zijn echte gewoontedieren. Verplaats de kattenspullen voordat de baby er is, zodat hij hier al aan is gewend en geen negatieve associatie maakt met je baby.
  • Bezig met de babykamer? Laat je kat hier dan regelmatig snuffelen.
  • Als je kind er eenmaal is: vergeet dan niet om ook aandacht aan je kat te geven als de baby bijvoorbeeld in de huiskamer is. Zo leert hij dat het positief is als je kind in de kamer is.
  • Vlucht je kat als hij de baby ziet, laat hem dan. Hij went vanzelf aan de aanwezigheid van je kind en doet dat in zijn eigen tempo.
  • Gaat je kat naar je baby toe, laat hem dan ook zijn gang gaan maar hou hem wel goed in de gaten. Wordt hij onrustig, of gaat hij blazen? Pak je kat dan op en stel hem op zijn gemak. Laat je kat (hoe lief ook) in het begin overigens nooit alleen met je baby.

Natuurlijk moet je altijd zorgen dat je kat ingeënt en ontwormd is en dat ze geen vlooien bij zich draagt. Ook als je kind straks groter is. En, om toxoplasmose te voorkomen, verschoon de kattenbak liever niet zelf. Als je het toch zelf moet doen: draag handschoenen.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting