Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vieze smaak in je mond tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kun je last hebben van een vreemde, vieze smaak in je mond. Het is een normaal zwangerschapsverschijnsel, waar je al in de eerste weken mee te maken kunt krijgen. Voor sommige vrouwen is het zelfs hét signaal dat ze zwanger zijn.

Advertentie

Shop hier jouw zwangerschapskleding.

Abnormale smaak

Er is een medische term voor een abnormale smaak in je mond: dysgeusie, wat tijdelijke of blijvende verandering van smaak betekent. Sommige zwangere vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of ‘bloedsmaak’, die ze soms zelfs in hun keel ‘proeven’. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je er last van hebt. Het is niets ernstigs, maar het kan wel erg vervelend zijn. Het kan zelfs misselijkheid veroorzaken.

Oorzaak vieze smaak

De smaakstoornis dysgeusie kan worden veroorzaakt door ontstekingen (bijvoorbeeld van het tandvlees) en bepaalde medicijnen en ziekten, maar dus ook door een zwangerschap. Er zijn verschillende theorieën waarom dit zo is. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens de zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Wanneer is de smaak weer normaal?

Deze bittere ‘ijzersmaak’ of ‘metaalsmaak’ in de mond kan al heel vroeg in de zwangerschap optreden en zelfs een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. Vrouwen merken dan dat alles ineens anders smaakt dan ze gewend zijn. Bij de meeste vrouwen die er last van hebben blijft dit de eerste twaalf tot zestien weken zo. Daarna neemt de vieze smaak geleidelijk af en uiteindelijk wordt je smaakbeleving weer normaal.

Advertentie

Wat helpt tegen een vieze smaak?

Helaas zijn er geen gouden tips om de metaalachtige smaak in je mond kwijt te raken. Pepermunt, een snoepje, tandenpoetsen of je mond spoelen helpt misschien even, maar waarschijnlijk keert de smaak daarna snel terug. Het is een kwaal die je er gratis bij krijgt en een kwestie van afwachten tot het volledig verdwijnt.

Voorkom een droge mond

Een droge mond is de grootste veroorzaker van een slechte adem. Als er in je mondholte te weinig of geen speeksel aanwezig is, vermenigvuldigen bacteriën zich snel. Ze verstoppen zich op de tong, achter in de keel en in de amandelcrypten. Deze bacteriën scheiden stinkende afvalproducten uit, die ervoor zorgen dat je adem niet fris ruikt. Dat kan ook zorgen voor een andere smaak in je mond.

Tijdens de zwangerschap kun je sneller een droge mond hebben door hormonale veranderingen, maar ook omdat er voor de groei van de baby vocht nodig is, wat ten koste gaat van vocht in de mondholte. Dit kan dus zorgen voor een slechte adem, maar ook de kans op smaakvermindering vergroten.

Zo voorkom je een droge mond:

  1. Drink voldoende water. Vooral vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, overgeven of vaak moeten plassen verliezen veel vocht.
  2. Eet veel voedsel dat rijk is aan vocht en enzymen, zoals fruit en groente.
  3. Kauw regelmatig op kauwgom mét xylitol en het liefst zónder suiker en zónder aspartaam.
  4. Vermijd koffie, thee en koolzuurhoudende dranken als je zwanger bent: ze hebben een negatieve invloed op de speekselaanmaak.

Bronnen: Vraagdetandarts.nlVerloskundig Centrum Noord Holland

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu