Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby 15 maanden oud zit in de box en heeft speelgoed in zijn hand

Baby 15 maanden oud | Groeikalender

Je kind is nu 15 maanden oud en je hebt je handen vol aan hem. Stilzitten, daar doet hij niet meer aan. Hij klautert overal op en af, haalt de gekste capriolen uit en doet niets liever dan zijn grenzen verkennen. Behalve als er onbekenden in de buurt zijn, want dan kan je stoere dreumes plotseling heel verlegen worden.

Advertentie

Ontwikkeling baby 15 maanden 

Als je kind 15 maanden is maakt hij weer een mentale sprong. De sprongetjes bij een dreumes zorgen ervoor dat hij in een korte tijd veel nieuwe vaardigheden leert. Na de 15 maanden sprong is hij ineens echt baby af. Zijn bewegingen worden minder robotachtig en hij weet steeds beter wat hij moet doen om zijn doel te bereiken. Dat is naast  indrukwekkend ook behoorlijk pittig. Slaapt je baby van 15 maanden momenteel slecht en wordt hij vaak huilend wakker? Dan kan het zijn dat hij last heeft van nachtmerries. Niet gek, na deze grote mentale sprong ziet zijn leven er opeens heel anders uit. Dat is best even wennen.

Ontdek hier: Welk slaaptype is jouw dreumes?

Baby 15 maanden: evenwichtsgevoel

Stilzitten? Daar doet je baby van 15 maanden waarschijnlijk niet aan. Lopen, rennen, dansen: hij vindt het allemaal geweldig. Hij kan inmiddels waarschijnlijk ook al een aardig potje klimmen: uit de kinderstoel, uit bed, op de tafel en zelfs de trap op. Bij voorkeur zonder hulp. Doodeng soms, al die gekke capriolen. Geef hem toch voldoende ruimte om dit te doen. Letterlijk en figuurlijk. Al klauterend leert hij verschillen in hoogte kennen en ontdekt hij dat je niet zomaar overal kunt afstappen.

Met vallen en opstaan groeit het evenwichtsgevoel van je kind. Dat overigens nog niet optimaal is, omdat zijn hoofd in verhouding behoorlijk zwaar is. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer dit gevoel voor evenwicht groeit. Al is het natuurlijk wel slim om in de buurt te blijven, zodat je kunt ingrijpen als het te gek wordt. Is je kind fysiek nog niet zo actief? Maak je geen zorgen, elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Advertentie

Lees ook: Zo maak je je huis en tuin dreumesproof

Baby 15 maanden: vijf woorden

‘Bal’, ‘paard’, ‘oma’. Kent jouw kind al een paar woordjes? Nee? Helemaal niet erg. Veel kinderen, vooral jongens, praten weinig tot de laatste helft van hun tweede levensjaar. Als je kind achttien maanden oud is, bestaat zijn woordenschat uit ongeveer vijftien woorden. Nu zijn vier à vijf woorden voldoende. Waarschijnlijk begrijpt hij al wel veel van wat je zegt. Push je kind niet om te praten, maar oefen het met leuke spelletjes. Laat je kind wijzen naar zijn eigen lichaamsdelen of bekende voorwerpen (in een boekje) en benoem ze. Voor je het weet vraagt hij uit zichzelf naar de bal of de hond.

Tip: Dit zijn leuke boekjes voor kindjes vanaf 1 jaar.

Meer weten? De ontwikkeling van de woordenschat

Baby 15 maanden: jouw leven

Baby 15 maanden: vermijd strijd

Je dreumes krijgt steeds beter in de gaten dat hij een individu is. Zet hem maar eens voor de spiegel om te kijken wat er gebeurt. Herkent hij zichzelf, of probeert hij ‘het andere kind’ aan te raken? Hij herkent zichzelf en andere bekenden ook op foto’s. Hij is gek op aandacht, speelt liever niet alleen, maar houdt er niet van om een compromis te sluiten. Nu hij ontdekt dat hij een eigen persoon is, komt er waarschijnlijk ook star, dwars gedrag bij. Ga op deze leeftijd nog zo min mogelijk de strijd aan. Alleen als het echt nodig is, oftewel: pick your battles. En zorg dat je je geduld niet verliest. Al is dat niet altijd even makkelijk…

Advertentie

TIP! Hier vind je het leukste speelgoed onder de 50 euro voor jouw dreumes

Baby 15 maanden: grenzen en regels

Je kind gaat nu langzaamaan zijn grenzen verkennen, of misschien beter gezegd: de jouwe. Hij weet wat hij wil en wat hij níét wil. Dreinen, zeuren, constant aandacht willen, de tijd is rijp om grenzen te gaan stellen. Ook begint hij door te krijgen dat hij met aardig zijn veel kan bereiken en leert hij steeds beter hoe hij een ander voor zijn karretje kan spannen. Trap hier niet (te vaak) in. Grenzen stellen is nu heel belangrijk. Als ouder krijg je nu duidelijk de taak om hem te leren wat wel en wat niet hoort.

Lees ook: Werkt straffen en belonen?

Baby 15 maanden: bijten

Vanaf deze leeftijd zie je ook dat kinderen kunnen gaan bijten. Dit doet hij niet om jou of een ander kind pijn te doet, maar omdat hij niet weet hoe hij anders zijn emotie duidelijk moet maken. Je dreumes is nu nog een asociaal wezen. Als in: hij heeft nog niet veel sociaal gedrag geleerd. Ook al is bijten typisch gedrag voor een eenjarige, fijn is het niet. Zeg rustig dat je kind niet mag bijten en probeer hem af te leiden.

Lees ook: Zo kun je het beste reageren als je kind je slaat

Extra tips rondom je baby van 15 maanden oud

Baby 15 maanden: vroege vogel

Is je kind elke ochtend om zes uur al klaarwakker en laat hij dat duidelijk merken? Hij is niet de enige: veel dreumesen en peuters zijn vroege vogels. Heel schattig dat hij ’s ochtends niet kan wachten om jou te knuffelen, maar het is wel vermoeiend om elke dag zo vroeg te worden wakker gemaakt. Gelukkig zijn er wat dingen die je kunt proberen om je kind ’s ochtends langer te laten slapen. Of er in elk geval voor te zorgen dat jij langer slaapt. Laat hem ’s avonds een half uur voor het slapen gaan nog wat eten. Een bakje yoghurt of een banaan bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat hij in elk geval niet van de honger wakker wordt.

Helpt dit niet, maak het dan ’s ochtends niet te gezellig. Haal je kind dus niet direct uit bed als je hem hoort en reageer niet enthousiast, maar eerder afgemeten. Meer tips? Kijk dan even hier.

Baby 15 maanden: voorlezen

Door hem voor te lezen oefent je kind van jongs af aan zijn concentratie, het maakt hem wereldwijs, zijn vocabulaire breidt uit en het stimuleert zijn fantasie. Toch is voor sommige kinderen een minuut voorlezen veel te lang. Anderen vinden het juist heerlijk om te luisteren naar je stem en de plaatjes te kijken. Als je op gezette tijden blijft voorlezen (rond bedtijd), gaat je kind het vaak vanzelf leuk vinden. Op deze leeftijd zijn vooral kartonnen boeken met felgekleurde, duidelijke tekeningen heel leuk en handig voor die kleine handen om vast te pakken en om te slaan.

Tip: stel vragen terwijl je voorleest. Waar is het hondje, kun jij het hondje aanwijzen? Dat interactieve lezen vindt hij waarschijnlijk hartstikke leuk. Hier nog 7 voordelen van voorlezen aan je baby. 

Bronnen baby 15 maanden: Opvoedinformatie, CJG

Leesvoer voor als je baby 15 maanden is:

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.


Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu