Baby 15 maanden oud

Baby 15 maanden oud

Lopen en praten gaat je kind steeds beter af en misschien gaat hij zelfs een vork gebruiken als hij eet. Van elk spelletje wat hij speelt en alles wat hij meemaakt, leert hij. Ook krijgt hij steeds beter door dat hij een individu is. Hoe kranig en stoer hij zich ook voordoet: voor een kind van deze leeftijd is het heel geruststellend te weten wat er komen gaat.

Jouw baby 15 maanden oud: ontwikkeling

In deze fase maakt je kind een sprong op het gebied van de fijne motoriek. Hij kan zijn vingers nu los van elkaar gebruiken in plaats van alle vier tegelijk. Spelen met een activitycenter past goed bij die ontwikkeling. Je dreumes heeft ook ruimte nodig om te klimmen en lopen. Zo leert hij het verschil in hoogten kennen en ontdekt hij dat je niet zomaar overal af kunt stappen.

Advertentie

Hij kan inmiddels al een aardig potje klimmen. Sommige kinderen klimmen uit de kinderstoel, uit bed, op de tafel en de trap op. En ze vinden zelf dat ze geen hulp nodig hebben. Je kind kan goed lopen, probeert te rennen en houdt van dansen. Ook kan hij gooien met kleine ballen – hoewel vaak nog scheef. Meer over de klimfase van je dreumes.

Je kind is een expert geworden in dingen in zijn mond stoppen, ook dingen die daar niet in moeten. Maar omdat hij steeds beter zelfstandig kan eten, verloopt het aan tafel steeds iets soepeler. En: hij eet met de pot mee.

Ontdekkingstocht

Je dreumes is erg nieuwsgierig naar de wereld om hem heen! Moedig hem aan om die te verkennen. Er is veel voor hem om te zien, te horen, aan te raken, te proeven, te bouwen, omver te gooien, te beklimmen en te manipuleren. Hij is waarschijnlijk de hele tijd in beweging – kruipend, lopend, rennend en vliegend – en verlangt van jou dat je het tempo opvoert. Je kind leert tijdens zijn ontdekkingstochten ook over verschillende texturen, maar niet alle kinderen houden van plakkerige dingen.

Voorlezen

Door hem voor te lezen oefent je kind van jongs af aan zijn concentratie, het maakt hem wereldwijs, zijn vocabulaire breidt uit en het stimuleert zijn fantasie. Toch is voor sommige kinderen een minuut voorlezen veel te lang. Anderen vinden het juist heerlijk om te luisteren naar je stem en de plaatjes te kijken. Als je op gezette tijden blijft voorlezen (rond bedtijd), gaat je kind het vaak vanzelf leuk vinden. Op deze leeftijd zijn vooral kartonnen boeken met felgekleurde, duidelijke tekeningen heel leuk en handig voor die kleine handen om vast te pakken en om te slaan.

Tip: stel vragen terwijl je voorleest. Waar is het hondje, kun jij het hondje aanwijzen? Dat interactieve lezen vindt hij waarschijnlijk hartstikke leuk.

Stil kind

Is jouw kind helemaal niet zo’n prater? Veel kinderen, en dan vooral jongens, praten weinig tot de helft van hun tweede levensjaar. Waarschijnlijk begrijpt hij al wel veel van wat je zegt. Push hem niet, maar oefen met leuke spelletjes. Als hij 18 maanden oud is, hoort hij ongeveer vijftien woorden te kunnen zeggen. Voor nu zijn vier à vijf woorden voldoende.

Wijzen en vragen

Je kind kan wijzen op lichaamsdelen, wijzen naar bekende voorwerpen of in een boekje en het zou best eens kunnen dat hij om dingen begint te vragen.

Eigen persoon

Je dreumes krijgt steeds beter in de gaten dat hij een individu is. Zet hem maar eens voor de spiegel om te kijken wat er gebeurt. Herkent hij zichzelf, of probeert hij de andere baby aan te raken? Hij zal zichzelf, en andere bekenden, ook op foto’s herkennen. Hij is gek op aandacht, speelt liever niet alleen, maar houdt er niet van om een compromis te sluiten. En, met zijn ontdekking dat hij een eigen persoon is, komt er hoogstwaarschijnlijk star, dwars gedrag bij.

Tip: ga zo min mogelijk de strijd aan alleen als het echt nodig is, oftewel ‘pick your battles’.

Grenzen en regels

Veel kinderen van deze leeftijd gaan langzaamaan hun grenzen verkennen, of misschien beter gezegd, de jouwe. Hij weet wat hij wil en wat hij níét wil. Dreinen, zeuren, constant aandacht willen: de tijd is rijp voor jou als ouder om grenzen te stellen. Kinderen varen wel bij zowel grenzen als regels. Als ouder krijg je nu heel duidelijk de taak om hem te leren wat wel en wat niet hoort. De basis van zijn geweten wordt in deze jonge fase van zijn leven gevormd en als het hier niet helemaal goed gaat, merk je dat al over een paar jaar. Onze tips over wanneer en hoe je begint met opvoeden.

Verlegen of bang?

Veel kinderen van deze leeftijd zijn een beetje terughoudend als het gaat om kennis maken met nieuwe mensen, vooral in een onbekende situatie. Dat is niet raar. Je hoeft er niet meteen een etiket ‘verlegen’ op te plakken. Afleiding, bijvoorbeeld met een spelletje, kan helpen.

Stel: je kind hangt erg aan je, verbergt zich achter je, durft niets te zeggen en initieert geen contact met anderen. Is je kind dan verlegen of heeft hij scheidingsangst? Een verlegen kind is vooral bang voor het contact met anderen. Een kind met scheidingsangst is vooral bang om bij de ouder vandaan te zijn. Het verschil is het best te zien wanneer je als ouder in de situatie blijft waarin je kind met een vreemde geconfronteerd wordt. Een verlegen kind zal meer moeite hebben met het leggen van contact dan een kind met verlatingsangst.

Bijten

Je a-sociale dreumes – in de zin van: hij heeft nog niet veel sociaal gedrag geleerd – kan iemand anders bijten omdat hij niet weet hoe hij iets kan zeggen. Maar hij is zó emotioneel dat hij wel iets móet doen en dan maar kiest voor bijten. Het is typisch dreumesgedrag. Tips hoe je het beste omgaat met boos en dwars gedrag.

Tip: zeg rustig dat je kind niet mag bijten en probeer hem af te leiden.

Wat jij hebt, wil ik ook

Sleutels, potloden, lippenstift: het is allemaal machtig interessant voor je kind van vijftien maanden. Nu hij ziet dat jij ze gebruikt, wil hij ze ook. Hij wil zelf ontdekken hoe hij het kan gebruiken. Welke speeltjes komen tegemoet aan de behoefte van je kind om je na te doen? Bijvoorbeeld een set plastic sleutels, een oude kam, een portemonneetje.

Tip: vul een wasmand met veilige spulletjes, zoals plastic doosjes met deksels, houten keukengerei. sjaals, petten, een oude mobiel zonder batterij enzovoorts.

Speelgoed

Speelgoed waar je op kunt rijden blijft leuk. Zo ook boekjes, ballen, grote auto’s en vrachtwagen, sorteerspelletjes, blokken en klimconstructies. Je kunt het assortiment aanvullen met poppen, nep eten, muziekinstrumenten en een dokterskoffertje.