Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby 4 maanden oud kijkt in de camera en stopt vinger in zijn mond

Baby 4 maanden oud: geluidjes maken

Je baby is 4 maanden oud en gaat steeds meer nieuwe geluidjes maken. Deze maand komen misschien al de eerste tandjes door en je baby wil steeds meer contact met je.
Advertentie

Ontwikkeling baby 4 maanden

Als je baby 4 maanden is, kan hij behoorlijk kwijlen. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de speekselklieren, maar het kan ook betekenen dat het eerste tandje er aan komt. Vanaf nu kan je baby ook ineens van zijn rug doorrollen naar de buik. Oppassen dus als je hem op het bed of op de commode legt.

Of je kind straks links- of rechtshandig is, kun je nu nog niet zien, maar het is belangrijk dat hij beide handjes evengoed en evenveel gebruikt. Daaraan zie je dat beide hersenhelften zich goed ontwikkelen. Heeft je baby van 4 maanden een duidelijke voorkeur voor één kant, probeer hem dan te stimuleren beide handjes te gebruiken.

Baby van 4 maanden: zijn beleving

Je baby van 4 maanden oud gaat steeds meer nieuwe geluidjes maken. Het grappige is dat alle baby’s ter wereld op deze leeftijd ongeveer dezelfde ‘taal spreken’. Ze proberen dus nog niet om volwassenen na te doen. Het herkennen van jouw stem is belangrijker voor je baby van 4 maanden dan wát er precies gezegd wordt. Het is nu nog niet nodig om te letten op eenvoudig woordgebruik. Als je aandacht hebt voor je kind en liefde uitstraalt, vindt hij zelfs een politieke verhandeling interessant. Geef je baby van 4 maanden de tijd om te reageren. Hij snapt er niets van als je je direct omdraait nadat je naar hem hebt gelachen of hem een kus hebt gegeven. Hij had nog willen reageren door terug te lachen, maar ziet dan alleen nog je rug.

Baby 4 maanden: spelen

Tip: Hier vind je het leukste speelgoed voor je baby van vier maanden

Advertentie

Praat tijdens het spelen lekker veel met je baby van 4 maanden oud. Hij begrijpt je nog niet, maar leert door te luisteren wel dat praten een manier is om dingen duidelijk te maken. Ook leert hij hoe een gesprek in elkaar zit, bijvoorbeeld dat je om de beurt moet praten en hoort hij dat er verschillende manieren van praten zijn. Snel of langzaam, hard of zacht, vragend of gebiedend. Ook leuk: zing regelmatig hetzelfde liedje met je baby van 4 maanden. Kies liedjes met een eenvoudig ritme. Je baby van 4 maanden gaat de melodie herkennen. Slaapliedjes zorgen bijvoorbeeld voor een vast ritueel bij het slapen gaan.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier