Geen roze wolk na geboorte
Lang niet alle vrouwen zijn in de zevende hemel als ze na een (lang) vruchtbaarheidstraject zwanger of bevallen zijn. Sommigen brengt het moederschap niet (direct) wat ze ervan verwachtten. Dit komt best vaak voor. Veel vrouwen hebben te maken met sombere gevoelens na een geslaagd vruchtbaarheidstraject. Dat je eindelijk zwanger bent of een kind hebt gekregen, soms na vele jaren, betekent niet dat alles dan in één keer goed is. Voor vrouwen, maar ook voor mannen.
Lees meer: Ben ik onvruchtbaar?
Vertrouwen op de proef gesteld
Tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling is het vertrouwen in je lichaam op de proef gesteld. Als je dan vervolgens twee streepjes op de zwangerschapstest ziet verschijnen, denken veel vrouwen: eerst zien, dan geloven. Ze hebben soms wel jaren van onzekerheid achter de rug. Tijdens de zwangerschap zijn ze nog steeds bang dat het misgaat en kunnen ze haast niet geloven dat ze echt moeder worden. Ze hebben lang teleurstelling te verwerken gehad en het vertrouwen is er dan niet meteen.
Ook als je uiteindelijk een gezond kind in je armen hebt, kun je tijd nodig hebben om aan de veranderde situatie te wennen. Ouders ervaren pas dan vaak de spanning van wat ze allemaal hebben meegemaakt.
Lees ook: Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF en ICSI)
Lat ligt hoog na vruchtbaarheidstraject
Wat ook meespeelt, is dat veel vrouwen deze gevoelens niet verwachten. Vaak hebben ze het idee: als het kind er eenmaal is, dan is alles perfect. Als de roze wolk er dan niet is, dan weten ze niet goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Ook ontwikkelen vrouwen soms voor zichzelf de mythe dat ze de perfecte moeder moeten zijn omdat ze er al zo lang aan 'gewerkt' hebben. Mensen die een traject achter de rug hebben, leggen de lat nogal eens heel hoog voor zichzelf. Ze vinden dat ze niet mogen klagen over de zwaardere kanten van moeder zijn omdat ze er zo veel voor hebben gedaan.
Lees ook: Postnatale depressie; wat kun je doen?
Vaker depressieve klachten na vruchtbaarheidsbehandeling
Hoe goedbedoeld ook, de reacties vanuit de omgeving zijn niet altijd helpend. Andere mensen hebben vaak het idee dat je nu wel dubbel zo blij zult zijn met je zwangerschap of baby. Je hebt er immers zo lang op gewacht. Wees dan maar eens eerlijk over dat je de nachten pittig vindt en dat de roze wolk er nog even niet is. Dat is niet makkelijk en het kan zelfs leiden tot depressieve klachten. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen na een vruchtbaarheidsbehandeling hier vaker last van hebben. We hebben geen harde cijfers maar we zien wel dat psychische klachten ermee samenhangen.
Praat over negatieve gevoelens
Negatieve gevoelens na een geslaagd vruchtbaarheidstraject zijn niet helemaal te voorkomen. Maar je kunt wel wat doen ter verlichting. Blijf goed in contact met de mensen om je heen. Praat erover met je partner, vrienden, vriendinnen of de verloskundige. Ben je zwanger of net bevallen, voel je je somber en maak je je daar zorgen over, trek dan aan de bel. Dat hoeft niet meteen als je na een gebroken nacht denkt; wat ben ik moe. Maar als je donkere gedachten krijgt, is het goed om er met iemand over te praten. Probeer er open over te zijn naar je omgeving.
Herkenning kan helpen
Voor de omgeving is het aan te raden aan om de moeder (of vader) de ruimte te geven. Zeg liever geen dingen als: 'voor jou moet het helemaal fantastisch zijn dat je nu een kind hebt, nadat je zo lang hebt gewacht.' Maar vraag bijvoorbeeld: 'hoe is het nou?' Je kunt ook vragen of er nog dingen zijn waar iemand tegenaan loopt. Tenslotte loopt elke nieuwe ouder tegen onverwachte – en minder fijne – dingen aan. De manier waarop iemand zwanger is geworden, maakt dat niet anders.
Het kan fijn zijn om in contact te komen met andere vrouwen en mannen die na een vruchtbaarheidstraject ouders zijn geworden. Zij kunnen als geen ander begrijpen hoe het voelt. Je kunt bij Freya terecht voor lotgenotencontact, dat is óók voor mensen die een kind hebben gekregen na een vruchtbaarheidsbehandeling.