Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderwagen doek

Expert waarschuwt: hang nóóit een lakentje over de kinderwagen

Tijdens warme dagen wil je je baby in de kinderwagen beschermen tegen de zon, maar doe dat niet door een (hydrofiel)doek over de kap te hangen. De temperatuur kan namelijk heel snel oplopen. Wat kun je wel doen? Wij vroegen het expert veilig vervoer Mariëlle Hermans.

Advertentie

Lees ook: Veilig met je baby in de zon

Gevaarlijk

‘Je ziet het nog steeds vaak en misschien doe je het zelf ook weleens: een (hydrofiele) doek over de wandelwagen hangen om je kind te beschermen tegen de felle zon, of misschien slaapt hij dan juist beter. Ouders hebben er vaak goede bedoelingen mee’, zegt Mariëlle Hermans. Maar deze oplossing kan gevaarlijk zijn. In een afgedekte kinderwagen, kan de temperatuur binnen een mum van tijd met wel 7 graden toenemen. Dit blijkt uit onderzoek van TUV Nederland in opdracht van Stichting Veilig Kind.

Ook interessant: Zo kies je de juiste zonnebrandcrème voor jouw kind

Kinderwagen niet afdekken

Door de wandelwagen met een doek af te dekken, kan je kind oververhit raken, moeite krijgen met ademhalen of een zonnesteek oplopen. Door de doek komt er te weinig frisse lucht binnen. En dat heb je minder snel door, omdat je je baby niet ziet liggen achter de doek.

Meer lezen: Wat als je kind is verbrand door de zon?

Advertentie

Wat is wél veilig?

Mariëlle Hermans vertelt welke manieren wel veilig zijn:

  • Parasol
    ‘Door een parasol te bevestigen op de kinderwagen kun je je kindje op een veilige manier uit de zon houden. De parasol bevestig je bovenop de kinderwagen, hierdoor stijgt de temperatuur niet en krijgt je kind genoeg frisse lucht. In de praktijk is deze optie wel wat lastiger: als je beweegt, valt de zon steeds anders op de wagen.
  • Speciale doeken
    Er zijn speciale doeken op de markt die je kunt bevestigen aan de kap van je kinderwagen. Het is belangrijk om de doek niet loodrecht naar beneden te laten vallen. Er zitten touwtjes aan het uiteinde, maak deze aan de duwstang vast zodat er nog lucht onderdoor kan.’

Bron: TUV Nederland – Beeld: GettyImages

Bescherm je baby veilig tegen de zon:

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier