Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

IVF-baby’s steeds gezonder

IVF-baby’s worden vandaag de dag gezonder geboren dan 20 jaar geleden. Het plaatsen van slechts 1 bevruchte eicel in de baarmoeder, in plaats van meerdere, zou hier de reden voor zijn.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis van Kopenhagen.

Voor het onderzoek werd de gezondheid van meer dan 92.000 IVF-baby’s in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden onderzocht. Dit gebeurde over een periode van 20 jaar.

1 bevruchte eicel

Het plaatsen van slechts één bevruchte eicel in de baarmoeder zou de kans op premature geboorten, doodgeboren kinderen en sterfte na de geboorte aanzienlijk doen afnemen.

Verhoogde kans op meerlingen

Om de kans op een zwangerschap zoveel mogelijk te verhogen, plantte men 20 jaar geleden nog vaak meerdere eicellen in de baarmoeder. Dit verhoogde echter ook de kans op tweelingen of drielingen, en de daarmee gepaard gaande risico’s.

Vooruitgang technisch vlak

‘Ons onderzoek toont aan dat het inplanten van slechts één embryo een belangrijk effect heeft op de gezondheid van de IVF-baby. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat er ook andere belangrijke verklaringen zijn voor onze bevindingen. We zijn in 20 jaar tijd enorm vooruitgegaan op technisch vlak en op het vlak van kennis en vaardigheden,’ aldus dokter Anna-Karina Henningsen van het Universitair Ziekenhuis van Kopenhagen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Theguardian.com – Foto: 123rf

 

Lees ook:

IVF

ICSI

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Advertentie

7 vragen over hulp bij zwanger worden

 

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken