Twee op de drie vrouwen heeft op het werk geen geschikte, afsluitbare kolfruimte tot haar beschikking. Een gemiste kans voor werkgevers, aldus het promotieonderzoek van Sjoukje van Dellen. Zij deed aan de Rijkuniversiteit Groningen onderzoek naar hoe de ideale kolfruimte eruit moet zien.
Sjoukje van Dellen deed onderzoek naar de kolfruimtes. Want waar moet je als werkgever op letten bij de inrichting van een kolfkamer? En welke invloed heeft kolfkamerkwaliteit op werkende moeders? Dankzij Van Dellen zijn er nu antwoorden op deze vragen.
Lees meer: Kolven op werk: dit zijn je rechten
Stoppen met borstvoeding
‘Veel moeders stoppen binnen een half jaar met het geven van borstvoeding. Een van de redenen hiervoor is dat het lastig is om werk en borstvoeding te combineren’, zegt Van Dellen. ‘Werkgevers kunnen hierin een grote rol spelen, namelijk door goede kolfruimtes aan te bieden. Momenteel heeft twee van de drie vrouwen geen geschikte, afsluitbare kolfruimte tot haar beschikking. Een gemiste kans voor werkgevers.’
Wat is een goede kolfruimte?
Na je zwangerschapsverlof heb je in Nederland het recht om je moedermelk af te kolven of je kind op het werk te voeden gedurende de eerste negen maanden na de geboorte. Een werkgever moet dat faciliteren door te zorgen voor een ruimte die rustig is, dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet verder een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Dit alles om het geven van borstvoeding te stimuleren. Of daar in de praktijk veel van terechtkomt? Nog niet.
Tip: Kolfapparaat kopen: welke borstkolf past bij jou?
Psychologische aspecten spelen ook mee
Volgens Van Dellen focussen de wettelijke eisen zich vooral op de inrichting. Terwijl psychologische aspecten en beleving van een ruimte ook een grote rol spelen. ‘Zo weten we bijvoorbeeld uit onderzoek binnen de zorg dat ook geuren, verlichting, ramen en natuur een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten. Maar geldt dat ook voor moeders? Jazeker! Ook voor kolfruimtes zijn psychologische aspecten en beleving belangrijk: moedermelk kan namelijk pas goed stromen als een moeder ontspannen is.’
Ook interessant: Kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?
Checklist voor een goede kolfruimte
Om de kwaliteit van de kolfruimtes te kunnen meten, is er een checklist ontwikkeld. Hier kun je gratis gebruik van maken. Op deze lijst staan niet alleen de wettelijke eisen, maar ook psychologische aspecten die een kolfruimte aangenaam maken. Denk bijvoorbeeld aan: planten, bloemen, schilderijen, tijdschriften of een kleurtje op de muur. Je hoeft als werkgever niet bang te zijn dat een kolfruimte niet voldoende wordt gebruikt. De ruimtes kunnen ook worden ingezet als wellness-, bid- of meditatieruimte.
Bron: Facto – Beeld: GettyImages