Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
stoppen-speen-hack
door

Wil je kind maar niet stoppen met de speen? Probeer dan deze truc

Op een gegeven moment is het moment daar: je kind neemt afscheid van de speen. Soms gaat dat heel makkelijk door de speen in één keer samen weg te geven, maar voor sommige kinderen is erg lastig om afstand te doen. Lukt het jouw kind maar niet? Probeer deze truc eens.

Advertentie

Voor een pasgeboren baby kan een speen een uitkomst zijn. Baby’s worden geboren met een zuigreflex en de zuigbehoefte is de eerste tijd groot. Op een gegeven moment heeft een baby geen speen meer nodig. De zuigbehoefte neemt na zes maanden af en is meestal verdwenen als kinderen rond de één jaar zijn en met de pot mee-eten. Ook heeft je kind dan andere manieren geleerd om troost te vinden. En dan komt er een moment om te stoppen met de speen.

Lees ook: Consultatiearts: ‘Na één jaar moet je de regel hanteren: overdag geen speen’

Waarom stoppen met de speen?

Als je kind verknocht is aan de speen, voelt het misschien cru om dat van hem te ‘ontnemen’. Maar er zijn goede redenen om te stoppen met de speen. Zo belemmert sabbelen op de speen de ontwikkeling van de tongspier, wat nadelig kan zijn voor de spraakontwikkeling. Als de tongspier niet sterk genoeg is, wordt het lastiger om bepaalde klanken uit te spreken, zoals de l, n, d, t, s en z. Ook de mondspieren worden slapper als een kind lang een speen gebruikt, waardoor er kans is dat zijn mond gaat openstaan. Doordat hij dan ook ademt door zijn mond, krijgt hij makkelijker verkoudheden en ontstekingen. Je kind kan dan minder goed horen en dat kan ook effect hebben op zijn spraak.

Verder kan door het zuigen een ruimte tussen de boven- en ondertanden ontstaan, ook wel een open beet genoemd. Hierdoor kan hij zijn tanden niet goed op elkaar doen en gaat hij anders slikken, omdat hij zijn tong tussen de onder- en boventanden duwt. Ook is er kans op een overbeet: vooruitstekende boventanden. Waardoor je kind door te lang speengebruik later misschien naar de orthodontist voor een beugel.

Tip: Dit leuke boekje helpt je kind te stoppen met zijn of haar speen!

Advertentie

Als stoppen met de speen niet lukt: probeer deze truc

Er zijn dus genoeg redenen om op een gegeven moment te stoppen met de speen. Maar in de praktijk kan dit nog een flinke dobber zijn. Als je kind er moeite mee heeft, is er een truc die je kan proberen. De Amerikaanse moeder en spraak-taal pathologe Catherine deelt de truc op videoplatform TikTok.

Het werkt als volgt: knip een klein gedeelte van het zuigdeel af met een schaar. Na verloop van tijd knip je nog een deel af, en een tijdje later nog een stukje. Je kind zal vanzelf minder behoefte krijgen aan de speen. De speen geeft hem namelijk niet meer zo’n bevredigend gevoel als er een stuk van het zuigdeel af is.

@chikidsfeedingA simple strategy to stop your baby’s pacifier habit! ##babyhack ##toddlerhack ##toddlermom ##babytips ##learnontiktok♬ Dance Monkey – Remix – maximum tone

Stoppen met de speen: 5 andere tips

Werkt de truc niet? Er zijn ook nog andere tips die je kunt toepassen.

Advertentie
 1. Neem afscheid
  Neem samen met je kind goed afscheid van de speen, zodat hij snapt dat het voor altijd is. Begraaf de speen bijvoorbeeld samen in de tuin of doe ‘m zoals eerder gezegd op de post. Wil je kind het zelf doen? Hartstikke goed, complimenteer hem ermee. Dat geeft zelfvertrouwen.
 2. Zet die automatische piloot uit
  Het gaat vaak op de automatische piloot: je kind huilt tranen met tuiten en jij geeft hem zijn speen. Probeer je kind ook eens te troosten zonder, zodat de speen niet meer fungeert als wondermiddel. Op schoot, een liedje en een knuffel: dat werkt (uiteindelijk) het beste.
 3. Kies een rustig moment
  Als jullie gaan verhuizen of als er net een broertje of zusje is geboren, is dat een spannende tijd voor je kind. Omdat hij gewend is dat zijn speen houvast biedt, is dit geen handig moment om te stoppen. Ook omdat het lastig te snappen is dat de baby wél een speen mag. Wacht tot de rust in huis een beetje terug is.
 4. Zoek een alternatief
  Kan je kind echt niet slapen zonder speen? Bedenk samen iets anders wat hij in plaats van de speen mee naar bed kan nemen, zoals een knuffel of pop. Bouw desnoods af door je kind wel met de speen te laten inslapen, maar hem uit zijn mond te halen zodra hij slaapt.
 5. Beloningssysteem
  Altijd een goede truc om een kind te motiveren: met een beloning. Maak een kalender voor je kind, waar hij elke dag dat hij zonder speen kan een sticker op mag plakken. Leg uit dat hij aan het eind van de kalender écht afscheid moet nemen van de speen. Eventueel kun je dat moment belonen met een cadeautje of middagje speeltuin.

Nog meer tips: Stoppen met de speen: 10 tips

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu