Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aardbeienvlek of hemangioom bij je baby, wat is dat?

Misschien heb je het weleens bij andere baby’s gezien of heeft jouw baby last van aardbeienvlekken. De medische term is infantiel hemangioom. Maar wat is een aardbeienvlek precies? Kan het kwaad? En wanneer moet een aardbeienvlek worden behandeld?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek (infantiel hemangioom) is een roze/rode plek in je baby’s huid die vaak een beetje bobbelig van structuur is. Het is een goedaardige kluwen van bloedvaatjes. Tussen de vier en tien procent van alle baby’s heeft een aardbeienvlek. Sommige baby’s hebben meerdere aardbeienvlekken. De grootte, de plaats en de diepte van de vlek verschilt per kind.

Advertentie

Een aardbeienvlek is vlak na de geboorte meestal nog niet zichtbaar. Je ziet het pas in de eerste dagen of weken na de geboorte. Daarna gaat de aardbeienvlek groeien, met name in de dikte. De aardbeienvlek groeit vaak door tot je baby ongeveer één jaar is. De snelste groei treedt op tussen de twee en vijf maanden.

Als de aardbeienvlek gestopt is met groeien, wordt de vlek langzaam minder maar dit kan jaren duren (vaak verdwijnt de vlek rond zijn tiende verjaardag). Een kleine aardbeienvlek trekt vaak sneller weg dan een grotere/dikkere vlek. Als de aardbeienvlek verdwenen is, zie je op je kinds huid vaak nog wel schade hiervan. Denk bijvoorbeeld aan littekens, zichtbare bloedvaatjes, pigmentvlekken of een dunne huid.

Oorzaak en kans op een aardbeienvlek

Waarom een aardbeienvlek ontstaat, is onbekend. Hoewel artsen niet weten wat de oorzaak van een aardbeienvlek is, hebben sommige kinderen er wel meer kans op dan andere:

  • Een aardbeienvlek komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
  • Vroeggeborenen en baby’s met een laag geboortegewicht hebben vaker een aardbeienvlek.
  • Als ouders, broertjes of zusjes een aardbeienvlek hebben (gehad), is de kans iets groter dan een (volgend) kind er ook één krijgt.

Lees meer: Baby acne, zo ontstaan deze pukkeltjes en pak je ze aan

Advertentie

Kleur van de aardbeienvlek

De meeste aardbeienvlekken zijn roze/rood van kleur en liggen in de oppervlakte van de huid. Soms liggen ze aan de oppervlakte van de huid en ook dieper in de huid. Een aardbeienvlek die dieper in de huid ligt, is blauw van kleur.

Kan een aardbeienvlek kwaad?

Meestal zijn aardbeienvlekken onschuldig, maar soms is het verstandig om ermee naar een arts te gaan. Bijvoorbeeld als:

  • De aardbeienvlek op de volgende plek zit: een neus, oor, oog, lip, hals of in het luiergebied. Door groei kunnen complicaties ontstaan, zo kan een aardbeienvlek op het ooglid van je baby door druk zorgen voor een lui oog.
  • De aardbeienvlek erg groot is of snel groeit.
  • De aardbeienvlek gaat bloeden, korstjes heeft of gaat ontsteken.
  • Je kind meer dan vijf aardbeienvlekken heeft.

Let op: het is belangrijk om hierbij zo snel mogelijk naar een huisarts of dermatoloog te gaan. Als er behandeling nodig is, geldt: hoe vroeger, hoe beter.

Onderzoek en diagnose

Een aardbeienvlek zie je op z’n vroegst in de eerste dagen of weken na de geboorte van je baby. Heel soms is er al een voorlopervlek aanwezig direct na de geboorte. Dit kan op een wijnvlek lijken. Als de aardbeienvlek verandert en groeit, is het duidelijk dat het geen wijnvlek of ooievaarsbeet is.

Advertentie

Een oppervlakkige aardbeienvlek kan felrood worden en ook dikker. Een aardbeienvlek die dieper in de huid ligt, heeft een blauwe kleur en kan een bult worden. De huisarts of dermatoloog weet door een vraaggesprek en hoe de vlek eruit ziet, vrijwel altijd de diagnose. Als er twijfel is over de diagnose, kan er een echo worden gemaakt. Slechts heel af en toe is een biopsie nodig, hierbij wordt er een stukje huid afgenomen voor onderzoek).

Als je baby bij zijn geboorte een vreemd plekje heeft, kun je even schrikken. Gelukkig kunnen deze vlekken meestal geen kwaad. Hier lees je alles over geboortevlekken bij baby’s.

Behandeling van aardbeienvlek

De meeste kinderen die een aardbeienvlek hebben, hebben geen behandeling nodig. Zeker als het om een kleine vlek gaat, of ze op plaatsen zitten waar ze niet al te zichtbaar zijn. Slechts een klein deel van de baby’s met een aardbeienvlek moet naar een gespecialiseerde arts om blijvende schade of andere complicaties te voorkomen.

Als er een behandeling nodig is, geldt: hoe vroeger, hoe beter. Meestal zal een arts als eerste kiezen voor medicatie in de vorm van bètablokkers. Deze medicijnen remmen de groei van de aardbeienvlek en zorgen ervoor dat de vlek eerder verdwijnt. Slechts zelden wordt een aardbeienvlek chirurgisch verwijderd. Een behandeling voor aardbeienvlekken wordt meestal gestart door een (kinder)dermatoloog (of kinderarts). In Nederland zijn er vier expertisecentra voor aardbeienvlekken, klik hier voor een overzicht.

Lasertherapie

Een deel van de aardbeienvlekken verdwijnt mogelijk niet helemaal. Je kind kan op die plek bijvoorbeeld last krijgen van pigmentvlekken, littekens, zichtbare bloedvaatjes of een dunne huid. Bij heel erg zichtbare bloedvaten kan als je kind ouder is dan tien jaar eventueel lasertherapie worden overwogen, om de schade minder zichtbaar te maken.

Lees meer: Dermatoloog Marjolein Leenarts geeft tips voor de tere babyhuid

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Wilhelmina KinderziekenhuisErasmus MC

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.