Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
aardbeienvlek baby benen

Aardbeienvlek of hemangioom bij je baby, wat is dat?

Misschien heb je het weleens bij andere baby’s gezien of heeft jouw baby een aardbeienvlek. Maar wat is een aardbeienvlek precies? Kan het kwaad? En wanneer moet een aardbeienvlek bij je baby worden behandeld?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Wat is een aardbeienvlek?

Een aardbeienvlek (de medische term wordt infantiel hemangioom genoemd) is een rode plek in de huid van je baby. Het is een goedaardige kluwen van bloedvaatjes. Tussen de vijf en tien procent van alle pasgeborenen heeft een hemangioom. Sommige baby’s hebben meerdere aardbeienvlekken. De grootte, plaats en diepte van de vlek verschilt per kind.

Advertentie

Een aardbeienvlek is vlak na de geboorte meestal nog niet zichtbaar. Je ziet het pas in de eerste dagen of weken na de geboorte. Daarna gaat de aardbeienvlek groeien. De aardbeienvlek groeit vaak door tot je baby ongeveer één jaar is. De snelste groei treedt op tussen de twee en vier maanden. Als de aardbeienvlek is gestopt met groeien, wordt de vlek langzaam minder zichtbaar. Dit duurt vaak jaren.

Bij 50 procent van de kinderen is de aardbeienvlek na 5 jaar verdwenen. Meer dan 95 procent van de aardbeivlekken is niet meer zichtbaar voordat je kind 10 jaar is. Een kleine aardbeienvlek trekt vaak sneller weg dan een grotere/dikkere vlek. In de meeste gevallen is de aardbeienvlek uiteindelijk niet meer zichtbaar. Soms laat een hemangioom toch nog een plek na op de huid, zoals bloedvaatjes, pigmentverschil of een dunnere huid.

Oorzaak en kans op een aardbeienvlek bij baby

Waarom een aardbeienvlek ontstaat, is onbekend. Hoewel artsen niet weten wat de oorzaak van een aardbeienvlek is, hebben sommige kinderen er wel meer kans op dan andere:

  • Een aardbeienvlek komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
  • Te vroeg geboren baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht hebben vaker een hemangioom.
  • Als ouders, broertjes of zusjes een aardbeienvlek hebben (gehad), is de kans iets groter dat een (volgend) kind er ook één krijgt.

Kleur van de aardbeienvlek

De meeste aardbeienvlekken zijn rood van kleur en meestal oppervlakkig, dit wordt een oppervlakkig infantiel hemangioom genoemd. Soms ligt een aardbeienvlek dieper in de huid. Dit ziet eruit als een huidkleurige of blauwe bult, en heet een diep infantiel hemangioom. Soms ligt een aardbeienvlek zowel oppervlakkig als diep in de huid: dit is een gemengd infantiel hemangioom.

Advertentie

Kan een aardbeienvlek kwaad?

Aardbeienvlekken zijn goedaardig en onschuldig. Maar soms is het verstandig om je baby te laten beoordelen door de jeugdarts van het consultatiebureau, de huisarts of een (kinder)dermatoloog. Bijvoorbeeld als:

  • De aardbeienvlek op de volgende plek zit: neus, oor, oog, lip, hals of in het luiergebied. Door groei van de aardbeienvlek kunnen op deze plekken vervelende gevolgen ontstaan. Zo kan een aardbeienvlek op het ooglid van je baby door druk zorgen voor een lui oog.
  • De aardbeienvlek erg groot is (bijvoorbeeld een onderarm bedekt) of zeer snel groeit.
  • De aardbeienvlek zwarte plekjes, korstjes of wondjes heeft, of bloedt of ontstoken is.
  • Je baby meer dan tien aardbeienvlekken heeft.

Is een van de bovenstaande situaties het geval? Wacht dan niet met contact opnemen met een arts. Als er behandeling nodig is, geldt: hoe vroeger, hoe beter. Bij voorkeur wordt de behandeling gestart voordat je baby twee tot drie maanden oud is.

Onderzoek en diagnose

Een aardbeienvlek zie je op z’n vroegst in de eerste dagen of weken na de geboorte van je baby. Heel soms is er al een voorlopervlek aanwezig direct na de geboorte. Dit kan op een wijnvlek lijken. Als de aardbeienvlek verandert en groeit, is het duidelijk dat het geen wijnvlek of ooievaarsbeet is.

Een oppervlakkige aardbeienvlek kan felrood worden en ook dikker. Een aardbeienvlek die dieper in de huid ligt, heeft een blauwe kleur en kan een bult worden. De huisarts of dermatoloog weet door een vraaggesprek en hoe de vlek eruit ziet, vrijwel altijd de diagnose. Als er twijfel is over de diagnose, kan er een echo worden gemaakt. Slechts heel af en toe is een biopsie nodig, hierbij wordt er een stukje huid afgenomen voor onderzoek).

Advertentie

Als je baby bij zijn geboorte een vreemd plekje heeft, kun je even schrikken. Gelukkig kunnen deze vlekken meestal geen kwaad. Hier lees je alles over geboortevlekken bij baby’s.

Behandeling van aardbeienvlek

De meeste kinderen die een aardbeienvlek hebben, hebben geen behandeling nodig. Zeker als het om een kleine vlek gaat, of ze op plaatsen zitten waar ze niet al te zichtbaar zijn. Slechts een klein deel van de baby’s met een aardbeienvlek moet naar een gespecialiseerde arts om blijvende schade of andere complicaties te voorkomen.

Als er een behandeling nodig is, geldt: hoe vroeger, hoe beter. Meestal zal een arts als eerste kiezen voor medicatie in de vorm van bètablokkers. Deze medicijnen remmen de groei van de hemangioom en zorgen ervoor dat de vlek eerder verdwijnt. Slechts zelden wordt een aardbeienvlek chirurgisch verwijderd. Een behandeling voor aardbeienvlekken wordt meestal gestart door een (kinder)dermatoloog (of kinderarts). In Nederland zijn er vier expertisecentra voor aardbeienvlekken, klik hier voor een overzicht.

Lasertherapie

Hoewel de meeste aardbeienvlekken niet meer zichtbaar zijn, blijft er in de huid toch schade achter. Je kind kan op die plek bijvoorbeeld last krijgen van pigmentvlekken, littekens, zichtbare bloedvaatjes of een dunne huid. Bij erg zichtbare bloedvaten kan lasertherapie een optie zijn als je kind ouder is dan tien jaar. Dit maakt de plek minder zichtbaar.

Voor verdere uitleg over aardbeienvlekken, zie dit voorlichtingsfilmpje gemaakt door het Erasmus MC Ziekenhuis. 

Lees meer: Dermatoloog Marjolein Leenarts geeft tips voor de tere babyhuid

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Wilhelmina KinderziekenhuisErasmus MC

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier