
Alles over jongensbesnijdenis
Je kunt om verschillende redenen je zoon laten besnijden. Maar wat is een besnijdenis precies? En wat zijn de mogelijke gevolgen van de ingreep voor je kind?
Wat is een besnijdenis?
Een besnijdenis is een ingreep waarbij de voorhuid, of het grootste deel van de voorhuid van de penis wordt weggehaald. Dit wordt meestal om religieuze redenen gedaan, maar er zijn ouders die dit doen omdat ze dit hygiënischer vinden. Het Latijnse woord voor besnijdenis is circumcisie. Dat woord is samengesteld uit circum (rondom) en cisie (snijden).
Waarom een besnijdenis?
Er zijn verschillende redenen waarom ouders hun zoon laten besnijden.
1. Religieuze redenen
De meeste besnijdenissen worden om religieuze redenen uitgevoerd. Vooral bij joden en moslims. Dit gebeurt meestal als je kind nog een baby is, maar in elk geval vóór de puberteit. De besnijdenis is een feestelijke gebeurtenis in die culturen.
2. Medische redenen
Een besnijdenis om medische redenen gebeurt meestal als je zoon geen baby of peuter meer is, maar ouder. Bij baby’s en peuters vormen de eikel en de voorhuid nog één geheel. Die laten op een gegeven moment los van elkaar. Als je kind een vernauwing heeft van de voorhuid, kan hij last krijgen van ontstekingen en is een besnijdenis nodig. Bij baby’s en peuters kan een ingreep nodig zijn als ze last hebben van de urinewegen en daardoor moeilijk kunnen plassen.
3. Hygiënische redenen
Er zijn ouders die hun zoon laten besnijden om hygiënische redenen. Als je kind is besneden, kan er geen vuil onder de voorhuid komen. Artsen raden een besnijdenis om deze reden af, omdat er altijd risico’s aan een ingreep zijn verbonden. Ook vinden artsen dat je je kind zelf goed kunt leren hoe hij zich goed kan wassen en schoonhouden.
De ingreep
Bij baby’s vindt de ingreep plaats onder algehele narcose. Je kind wordt hiervoor een dag opgenomen op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Het is belangrijk dat je kind op de dag van de opname niet verkouden is of koorts heeft. Als dit wel zo is, kun je het beste contact opnemen met de behandelend specialist van je kind.
Als je kind onder algehele narcose is gebracht, wordt er met een kleine snee de voorhuid van de penis verwijderd. De eikel komt dan geheel of gedeeltelijk bloot te liggen. Nadat de voorhuid is weggenomen, wordt de huid gehecht of ‘geplakt’. Als de operatie klaar is, wordt de penis losjes met gaas verbonden. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten.
Je kind voelt niets van de ingreep. Als hij weer bijkomt, mag hij een zetpil tegen de pijn. Als je kind heeft geplast en de arts toestemming geeft, mogen jullie weer naar huis.
Nazorg
Na de besnijdenis kan er irritatie bij de penis zijn. De eikel, die nu bloot ligt, kan er de eerste dagen na de operatie rood, gezwollen en geïrriteerd uitzien. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, kun je het beste de penis zo veel mogelijk omhoog, tegen de buik van je kind leggen. Je kunt hierop letten als je je kind bijvoorbeeld een schone luier geeft.
Je mag de eerste twee weken na de operatie niet met je kind zwemmen en hij mag ook niet in bad. Wel mag hij onder de douche. Let er goed op dat je de wond schoonhoudt. Verschoon bijvoorbeeld wat vaker zijn luier om mogelijke infecties te voorkomen.
Vergoeding
Een besnijdenis op basis van een medische indicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wordt je zoon besneden zonder medische indicatie? Dan worden de kosten in de meeste gevallen niet vergoed. Laat je van tevoren goed informeren bij je zorgverzekeraar of de kosten voor jouw kind vergoed worden.
Mogelijke kortetermijngevolgen van besnijdenis
Bij een besnijdenis zijn er risico’s op complicaties, maar ze komen zelden voor. Het gaat dan om:
- nabloedingen
- infecties
- koorts
Mogelijke langetermijngevolgen van besnijdenis
Niet elke man zal last krijgen van de gevolgen van een besnijdenis, maar het kan zorgen voor de volgende seksuele problemen:
- Minder gevoel bij het vrijen: er zijn mannen die zeggen dat ze minder gevoel hebben bij het vrijen na een besnijdenis.
- Meer moeite met zelfbevrediging: tijdens het masturberen hebben sommige mannen die besneden zijn glijmiddel nodig. Dit kan vervelend zijn, maar niet iedereen vindt dat erg.
- Psychologische gevolgen: sommige mannen nemen het hun ouders kwalijk dat ze zijn besneden. Zij hebben een beslissing over hun lichaam genomen.
- Vernauwingen aan de plasbuis: na de ingreep kunnen er vernauwingen aan de plasbuis ontstaan. Dit kan zorgen voor problemen met de blaas en de urinewegen.
Standpunt Nederlandse artsenfederatie KNMG
De Nederlandse artsenfederatie KNMG staat niet achter besnijdenissen. Als een besnijdenis zonder medische reden wordt uitgevoerd, noemt de organisatie dat ‘schadelijk’ en ‘een ernstige schendig van fundamentele kinderrechten’. Volgens de KNMG zijn er ook kinderen overleden aan de gevolgen van een besnijdenis. De KNMG roept artsen dan ook op om jongensbesnijdenissen te ontmoedigen. Ouders die zo’n ingreep overwegen bij hun zoon moeten van de KNMG op de hoogte worden gebracht van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties.
Meisjesbesnijdenis
In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden en strafbaar. Meisjesbesnijdenis – ook wel vrouwenbesnijdenis – is in sommige culturen een traditie maar wordt in geen enkele religie voorgeschreven. Toch is dat wel wat veel mensen denken, ook de ouders van de meisjes en lokale, religieuze leiders.
Bij meisjesbesnijdenis worden de vrouwelijke geslachtsorganen gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. Het besnijden van meisjes en jonge vrouwen is een verminking van het lichaam. Slachtoffers worstelen levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep. De Verenigde Naties spreken zelfs van marteling.