Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby verkouden: 6x dit kun je doen

Waterige oogjes, een verstopte neus en lekker hangerig. Baby’s kunnen in hun eerste jaar wel tien keer verkouden worden. Niets om je zorgen over te maken en dit is wat je het beste kunt doen als je baby verkouden is.

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Symptomen verkoudheid bij baby’s

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Dit uit zich in een verstopte of snotneus, waterige ogen, hoesten, niezen, en hangerig- of huilerigheid.

Advertentie

Kinderen kunnen bij een verkoudheid ook ‘snotogen’ krijgen. Er hoopt zich dan gelige prut of pus op in de ooghoeken, waardoor de ogen ‘s ochtends vaak zijn dichtgeplakt. Deze kun je schoonmaken met een watje met lauwwarm water. Vaak heeft een kind ook last van keel- en/of hoofdpijn, symptomen die je niet direct kunt zien.

Tips: Dit kun je het beste doen tegen ontstoken oogjes bij je baby

Besmettelijk

Omdat het afweersysteem van kleine kinderen nog niet optimaal is, zijn ze extra vatbaar voor virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich razendsnel en doen dat nog sneller wanneer mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus of op de crèche. Het virus wordt verspreid door praten, hoesten of niezen.

Zowel volwassenen als baby’s met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan. Na een paar dagen verdwijnt de besmettelijkheid. Lees verderop wat je kunt doen als je baby verkouden is.

Advertentie

TIP! Hier vind je de beste producten voor jouw verkouden baby.

Pasgeboren baby’s hebben meer last van verkoudheid

Voor pasgeboren baby’s is verkouden zijn extra vervelend, aangezien zij nog niet goed door hun mond kunnen ademen. Ze zijn dus aangewezen op hun neus, ook als die verstopt zit. Daarbij zijn de neusgaten van een pasgeboren baby heel erg klein, waardoor ze sneller verstopt raken. Met onderstaande tips kun je voorkomen dat je verkouden baby het benauwd krijgt.

Tip: Zo kun je een huilende baby het beste troosten

Is je baby verkouden? Check deze tips

Een verkoudheid bij je baby is bijna altijd onschuldig. Dit neemt niet weg dat je kind er veel last van kan hebben. Met onderstaande tips kun je voorkomen dat je verkouden baby het benauwd krijgt.

Advertentie
 1. Gebruik neusspray

  Je kunt je baby wat meer lucht geven door een neusspray met zoutoplossing te gebruiken. Koop bij de drogist of apotheek een speciale neusspray voor baby’s en doe voor het slapengaan een pufje in elk neusgat. Je kunt ook kiezen voor neusdruppels en een neuspompje om het snot mee weg te zuigen.

  Niet doen: gebruik bij je baby nooit een neusspray voor jonge kinderen of volwassenen. Hier zit meestal xylometazoline of oxymetazoline in en baby’s zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen. Gebruik de neusspray met zoutoplossing voor het slapengaan en voor elke voeding als je merkt dat je baby niet goed kan drinken door zijn verstopte neus. Zelfgemaakte zoutoplossing is niet geschikt voor kinderen onder de zes jaar.

 2. Geef extra drinken

  Geef je baby extra te drinken om het slijm los te maken en om zijn vochthuishouding op peil te houden. Door zijn loopneus en waterige ogen verliest hij meer vocht dan normaal.

 3. Vochtige lucht

  Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Hang bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming of hang je was in de kamer te drogen. Als je kind erg benauwd is, kan het inademen van damp helpen. Dit zorgt ervoor dat het slijm oplost, waardoor hij het minder benauwd krijgt. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. De kans is groot dat hij zich hierna wat beter voelt.

  Niet doen: bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen. Baby’s lopen extra risico op verbranding.

 4. Hoger slapen

  Als een baby plat op zijn rug ligt, kan het snot zich ophopen en heeft hij vaak veel last van zijn verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van zijn matras, of leg iets onder de poten van het bed waardoor het hoofdeinde wat hoger is dan het voeteneinde. Leg het kussen overigens nooit bij je kind in bed, in verband met verstikkingsgevaar. Als je baby niet meer helemaal horizontaal ligt zakt het slijm wat naar beneden, in plaats van zich in de neus op te hopen.

  Niet doen: bij oudere kinderen kun je voor het slapengaan wat mentholcrème aanbrengen op de borst, maar bij baby’s mag je dit niet doen. Het is te sterk en kan gaan branden op de huid. Als je toch graag iets op zijn borst wilt smeren, kun je een speciaal wrijfmiddel voor baby’s en kleine kinderen kopen, zoals Luuf.

 5. Goede hygiëne en ventilatie

  Was je baby’s handen en gezicht geregeld om herbesmetting te voorkomen. Ventileer ook alle kamers in huis goed. Let op dat hij niet op de tocht ligt: zet het raam in de slaapkamer open als hij bij jou in de huiskamer is en andersom.

Doe dit vooral niet bij je verkouden baby

 • Onnodig de kou in. Blijf vooral lekker binnen met je baby. Als je toch naar buiten gaat, is het belangrijk dat je hem warm aankleedt.
 • Roken. Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen. Rook kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt. Zorg er daarom voor dat je baby niet in ruimtes komt waar wordt gerookt.
 • De kamertemperatuur verhogen. De slaapkamer van je baby heeft de juiste temperatuur wanneer het er tussen de 16 en 18 graden is. Ook als hij ziek is.

Zo kies je de ideale slaapzak voor je baby.

Wanneer naar de huisarts?

Een verkoudheid gaat over het algemeen vanzelf over en medicijnen slikken heeft niet echt zin. Is je baby jonger dan drie maanden en krijgt hij koorts, dan is het zaak om de huisarts te bellen. Bij baby’s ouder dan drie maanden kun je het beste de huisarts inschakelen als de koorts langer dan een dag aanhoudt. Ook als je baby suf wordt, een piepende ademhaling heeft of heel slecht drinkt, kun je beter even langs de huisarts gaan.

Bronnen: Apotheek.nl , Longfonds

Meer lezen: Zo voorkom je uitdroging bij je baby

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.