Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Berg bij baby's

Berg is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s. Dermatoloog Marjolein Leenarts legt uit wat berg is en hoe je het kunt behandelen.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Berg bij baby

Berg is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s, maar je kunt het ook bij peuters en kleuters tegenkomen. Je herkent het aan de witte of geelwitte schilfers en/of korstjes op het hoofd. Bijna elke baby krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Bij sommige baby’s zie je dit alleen de eerste paar weken, bij andere baby’s is het veel hardnekkiger en is het na maanden nog niet weg. Hoewel het niet zo’n mooi gezicht is, hoef je je er geen zorgen over te maken. Je baby heeft er geen last van.

Advertentie

Hoe komt het?

Over de oorzaak van berg is niets bekend, maar het heeft in elk geval niets te maken met het gebruik van bepaalde shampoos of andere babyverzorgingsproducten. Bij de allerkleinsten ontstaat berg vermoedelijk door het indrogen van vernix (de witte beschermlaag die baby’s in de baarmoeder op hun huid hebben). Na de leeftijd van vier weken wordt berg als een soort roos bij kinderen gezien.

Hoe kun je berg behandelen?

Hoewel berg er niet zo fris uitziet en een beetje muf kan ruiken, hoef je je er geen zorgen over te maken. Het is compleet onschuldig en je baby heeft er geen last van. Ook is berg niet besmettelijk en het verdwijnt vaak vanzelf. Je hoeft het niet te behandelen, maar wat je eventueel wel kunt doen, is wat olie op het hoofd smeren en dat een poosje laten intrekken. Hierdoor wordt de berg zacht en kun je de schilfers voorzichtig met een washand wegwrijven of met de zijkant van een kartonnen kaart eraf schuiven. Lukt dat niet, dan kun je een speciale bergzalf kopen. Heel belangrijk: gebruik geen middelen met salicylzuur (schilferoplosser). Bij jonge kinderen kan dit vergiftiging veroorzaken.

Masseren

Masseer het hoofdje van je baby in met olie en laat het een nacht intrekken. Kam de volgende dag met een borstel de losse schilfers van de hoofdhuid (niet pulken met je vingers!).

tip

Werkt dit onvoldoende? Probeer dan deze bergzalf eens waarmee je de schilfers makkelijk weghaalt

Mutsje is fabel

Er wordt weleens gezegd dat berg sneller verdwijnt als je je kind geen mutsje opzet. Dat is niet waar. Het wel of niet dragen van een muts heeft geen enkele uitwerking op berg op het hoofd.

Wanneer verdwijnt berg?

Berg verdwijnt uiteindelijk vanzelf, maar in sommige gevallen kan dat maanden tot zelfs enkele jaren duren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Dr Leenarts

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu