Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
overgewicht bij baby's

Is mijn baby te dik?

Steeds meer baby’s hebben overgewicht. Erfelijke aanleg speelt soms een rol, maar ook een verkeerd eetpatroon draagt hieraan bij. Hoe kun je omgaan met een dikke baby?

Advertentie
Wanneer je kind op jonge leeftijd te zwaar is, is het moeilijk om deze kilo’s op latere leeftijd nog kwijt te raken.

Erfelijke aanleg

Sommige kinderen hebben een erfelijke aanleg om zwaar te worden. Ze hebben wel een gewoon aantal vetcellen, maar elke vetcel bevat meer vet. Als beide ouders kampen met overgewicht, is de kans op overgewicht bij hun kinderen ook groter. Toch is een verkeerd eet- en beweegpatroon meestal de oorzaak. Kinderen nemen het eetpatroon van hun ouders over. Eet je zelf veel tussendoortjes, dan zal je kind dat ook willen. Ook is het niet verstandig om je kind te belonen als hij iets eet dat hij niet lekker vindt. Hij leert dan af om naar zijn eigen lichaam te luisteren.
Tip: Vind je het lastig om te bedenken wat je kunt maken om samen met je baby te eten? Hier shop je het Ouders van Nu babykookboek!

Risico’s

Er zijn verschillende risico’s voor kinderen met overgewicht. In de eerste plaats hebben ze tot tachtig procent meer kans dat ze op volwassen leeftijd ook kampen met overgewicht. Er is dan ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, artrose en diabetes. Ook psychische risico’s spelen bij kinderen een rol. De kans is groot dat ze gepest worden, waardoor ze onzeker worden, weinig zelfvertrouwen hebben en zelfs depressief kunnen worden.

Beweging

Beweging is belangrijk, ook bij baby’s. Kinderen met overgewicht eten vaak niet te veel, maar bewegen te weinig. Kinderen met overgewicht waren vaak als baby al minder beweeglijk dan andere baby’s. Daarnaast drinken deze baby’s langer, met minder rustpauzes tijdens het drinken. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op overgewicht dan baby’s die flesvoeding krijgen. Je kunt je kind op leuke manieren stimuleren om te bewegen. Bijvoorbeeld door samen te swingen op muziek, te rennen en springen en door naar buiten te gaan.

Bron: Voedingscentrum

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier