Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Helpt een neuspeer als je kind verkouden is?

Die eeuwige verkoudheid bij je kind is behoorlijk irritant. Fijn dus als je de boel kunt verlichten met een snotzuiger. Maar helpt die wel echt?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Snotzuiger

De babyuitzetlijst bestaat voor veel aanstaande ouders uit een verzameling wonderlijke producten waarvan je niet weet waarvoor je ze nodig gaat hebben. De meeste dingen schaften wij braaf aan, maar de neuspeer, die belandde niet in onze winkelmand. Ik kon me er simpelweg geen voorstelling van maken.

Advertentie

Nu weet ik dat het een snotzuiger voor je baby is, en dat veel ouders erbij zweren. Had ik mijn neus niet moeten ophalen voor dit onderdeel van de uitzetlijst?

Ballon erin

Baby’s pikken regelmatig verkoudheidsvirussen op. Dat gaat vaak gepaard met veel snot en een gezwollen neusslijmvlies. Door zo’n verstopte neus ademen baby’s moeizamer, wat problemen kan geven met voeden en slapen.

Zelf hun neus snuiten, dat kan het grut nog niet. Maar met de neuspeer, een soort ballonnetje, kun je het snot er voor ze uitzuigen. Door ’m eerst plat te drukken, in de neus van je baby te stoppen en er vervolgens langzaam weer lucht in te laten, zuigt ie slijm mee.

Je kunt ook zelf via een slangetje het snot uit je baby’s neus zuigen of een automatische neuszuiger kopen die dat voor je doet.

Advertentie

Grover geschut

Italiaanse onderzoekers doken in 2014 met hun neus in de boeken1. Het weinige onderzoek dat was gedaan, bleek niet zo sterk in elkaar te zitten. Zo had het ene onderzoek geen controlegroep. De verkouden baby’s en dreumesen knapten weliswaar aardig op na een week snot zuigen, maar dat gebeurt na een week sowieso.

Het andere onderzoek had wel een controlegroep, maar die verschilde al op voorhand van de behandelgroep. Een arts bepaalde namelijk of een kind voldoende zou hebben aan een zoute neusspoeling (de controlekoters) of dat er daarnaast ook snot weggezogen moest worden. De behandelgroep bestond dus uit kinderen bij wie sowieso grover geschut nodig was.

Placebo-effect

Een kleine, verkennende trial2 wees kinderen wél willekeurig toe om vergelijkbare groepen te krijgen. Alle ouders kregen een vernevelaar om – als hun kind hoestte of piepte – een luchtwegverwijdend medicijn toe te dienen.

De helft van de apparaten had een extra feature in geval van neusklachten: een automatische neuszuiger. Kinderen in die groep hadden volgens hun ouders niet minder vaak, maar wel korter last van verkoudheidsklachten. Dat scheelde in totaal behoorlijk wat benauwde dagen (en een paar dagen medicijngebruik).

Advertentie

Omdat ouders wisten in welke groep hun kind zat, is een placebo-effect niet helemaal uit te sluiten. Het is dus wachten op beter onderzoek, dat liefst niet – zoals hier het geval was – gesponsord wordt door de fabrikant zelf.

Niet prettig en niet schoon

Het is dus niet duidelijk of snotzuigers helpen. Verstopping komt niet alleen door snot, maar vooral door gezwollen slijmvliezen. Die kun je juist verder irriteren met een snotzuiger. Baby’s vinden het dan ook niet altijd even prettig.

Maak je de snotzuiger niet goed genoeg schoon, dan loop je bovendien kans een hele bacteriekolonie de babyneus in te duwen3. Vooralsnog staat de snotzuiger niet op de advieslijst van Nederlandse artsen.

1 Chirico, et al. (2014). Nasal congestion in infants and children: A literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatrica. PMID: 25336097.

2 Pizzulli, et al. (2018). The impact of nasal aspiration with an automatic device on upper and lower respiratory symptoms in wheezing children: A pilot case-control study. Italian Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1186/s13052-018-0489-6

3 Patel, et al. (1988). Bacterial colonization of plastic bulb syringes. The Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/S0022-3476(88)80338-X

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn