Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een ooievaarsbeet: wat is het en wat kun je eraan doen?

Heeft jouw baby kleine roze/rode vlekken op zijn nek of gezicht? Dat zou zomaar een zogeheten ‘ooievaarsbeet’ kunnen zijn. Wat is een ooievaarsbeet en wat kun je hiertegen doen?

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Baby’s worden immers gebracht door de ooievaar en waar die ze vasthoudt met zijn snavel ontstaat een vlek. Onzin natuurlijk, maar daar komt de naam wel vandaan.

Advertentie

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening, die vaak voorkomt. Ongeveer een derde van de pasgeborenen heeft een ooievaarsbeet. In de meeste gevallen zullen de vlekken met de tijd weer verdwijnen. De plekken worden veroorzaakt door bloedvaten die op sommige plaatsen wijder zijn. Door een wijder bloedvat stroomt meer bloed, waardoor de huid roder ziet. De roze of rode vlekken zitten meestal op het voorhoofd, de neus, de oogleden of in de nek van je baby. Naast het gezicht en de nek kunnen ooievaarsbeten op het hele lichaam voorkomen. Als je baby een vlekje op zijn voorhoofd heeft, wordt dit ook wel een ‘engelenkus’ genoemd.

Wat kun je tegen een ooievaarsbeet doen?

Omdat het een goedaardige huidaandoening is, hoef je ‘m niet te behandelen. Bij de meeste kinderen verdwijnen de vlekjes in het gezicht al binnen een jaar. De wat grotere en sterk gekleurde plekken in de nek kunnen tot volwassen leeftijd zichtbaar blijven. Wel zul je merken dat de plekjes steeds lichter van kleur worden en in de meeste gevallen compleet zullen verdwijnen.

Andere geboortevlekken

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een aardbeienvlek (hemangioom) in plaats van een ooievaarsbeet. Een andere geboortevlek die op de ooievaarsbeet lijkt is de wijnvlek. Deze vlek is vaak groter en paarser van kleur en zal niet vanzelf verdwijnen.

Bron: Opvoedinformatie