Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ooievaarsbeet bij baby’s: kan het kwaad?

Heeft jouw baby kleine roze/rode vlekken op zijn nek of gezicht? Dat zou zomaar een zogeheten ‘ooievaarsbeet’ kunnen zijn. Wat is een ooievaarsbeet en wat kun je hiertegen doen?

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Baby’s worden immers gebracht door de ooievaar en waar die ze vasthoudt met zijn snavel ontstaat een vlek. Onzin natuurlijk, maar daar komt de naam ‘ooievaarsbeet’ wel vandaan.

Advertentie

Wat is een ooievaarsbeet bij baby’s?

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening, die vaak voorkomt. Ongeveer een derde van de pasgeborenen heeft een ooievaarsbeet. In de meeste gevallen zullen de vlekken met de tijd weer verdwijnen. De plekken worden veroorzaakt door bloedvaten die op sommige plaatsen wijder zijn. Door een wijder bloedvat stroomt meer bloed, waardoor de huid roder ziet. De roze of rode vlekken zitten meestal op het voorhoofd, de neus, de oogleden of in de nek van je baby. Naast het gezicht en de nek kunnen ooievaarsbeten op het hele lichaam voorkomen. Als je baby een vlekje op zijn voorhoofd heeft, wordt dit ook wel een ‘engelenkus’ genoemd.

Wat kun je tegen een ooievaarsbeet doen?

Omdat een ooievaarsbeet een goedaardige huidaandoening is, hoef je de ooievaarsbeet niet te behandelen. Bij de meeste kinderen verdwijnen de vlekjes in het gezicht al binnen een jaar. De wat grotere en sterk gekleurde plekken in de nek kunnen tot volwassen leeftijd zichtbaar blijven. Wel zul je merken dat de plekjes steeds lichter van kleur worden en in de meeste gevallen compleet zullen verdwijnen.

Andere geboortevlekken

Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een aardbeienvlek (hemangioom) in plaats van een ooievaarsbeet. Een andere geboortevlek die op de ooievaarsbeet lijkt is de wijnvlek. Deze vlek is vaak groter en paarser van kleur en zal niet vanzelf verdwijnen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: Opvoedinformatie

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels is kinderdermatoloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar zij kinderen ziet met de meest uiteenlopende huidziekten. Ook is zij bedenker van het vrolijke (voor)leesboek Zalfje voor kinderen met eczeem en hun ouders, om de zorg voor hen op een speelse en eenvoudige manier te kunnen verbeteren.