BabyGezondheid & groei

Sab Simplex bij darmkrampjes: helpt dit echt?

sab simplex bij darmkrampjes Getty Images
Getty Images
Leestijd 7 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
lucy smit
Lucy Smit
Jeugdarts jeugdgezondheidszorg
Lees verder onder de advertentie

Wat is Sab Simplex?

Sab Simplex is een middel dat je bij de drogist of online kunt kopen en je kunt gebruiken als je baby darmkrampjes heeft. Het is een druppelvloeistof met de stof simeticon dat overmatige gasvorming tegengaat. Dit zou vastzittende kleine gasbellen in de darmen van je baby samenvoegen tot grote gasbellen. De darmen zouden die makkelijker kunnen afvoeren, via een boertje of scheetje. Simeticon wordt niet in de bloedbaan opgenomen.

De vloeistof kun op de tong van je baby druppelen, in de fles of door een hapje. Ook als je kind wat ouder is en last heeft van darmklachten zou sab simplex kunnen helpen.

Wat zijn darmkrampjes?

Veel baby's hebben er last van: pijn en kramp in de buik door gasvorming in het darmstelsel. Het gevolg: een onrustige baby die ontroostbaar huilt. Dat huilen begint meestal een halfuur na zijn voeding. Je herkent darmkrampjes – naast het ontroostbare huilen – vaak aan de trappelende benen van je baby: hij trekt ze op naar zijn buik en strekt ze weer. Soms balt hij zijn vuisten. Ook kan het zijn dat hij scheetjes laat.

Baby's hebben over het algemeen tijdelijk last van krampjes. Vaak zijn de krampen het hevigst als je baby zes weken oud is. Bij drie tot vier maanden is het meestal over. Je moet dus geduld hebben, maar in principe gaat de darmkrampjesfase vanzelf voorbij.

Lees ook: zo herken je obstipatie bij je baby en tips wat je daartegen kunt doen.

Mogelijke oorzaken

Darmkrampjes kunnen voorkomen bij zowel borst- als flesvoeding. De mogelijke oorzaken op een rij:

Lees verder onder de advertentie
  • De darmen van een jonge baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor de voeding soms niet goed verteerd wordt.

  • Je baby kan krampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken, of als hij te veel lucht binnen heeft gekregen tijdens het drinken.

  • Het kan te maken hebben met het soort flesvoeding dat je baby krijgt.

  • Bij borstvoeding kan de oorzaak liggen bij wat jij zelf hebt gegeten: dit krijgt je baby via de moedermelk ook binnen. Lees hier voor welke producten en ingrediënten je moet oppassen.

Lees ook: Waarom een baby altijd moet boeren na een voeding en tips voor als dat niet lukt

Wat zit er in Sab Simplex?

  • simeticon (69,19 mg/ml)

  • carbomeer 974 (werkzame stof, een smeermiddel)

  • citroenzuurmonohydraat (conserveermiddel)

  • hypromellose (verdikkingsmiddel)

  • watervrij natriumcitraat (voedingszuur)

  • natriumbenzoaat (conserveermiddel)

  • natriumcyclamaat (zoetstof)

  • macrogolstearylether (emulgator)

  • natriumsacharine (zoetstof)

  • sorbinezuur (conserveermiddel)

  • frambozensmaak

  • vanillesmaak

  • gezuiverd water

Lees verder onder de advertentie

Werkt Sab Simplex echt bij krampjes?

Of Sab Simplex echt helpt tegen darmkrampjes, daar verschillen de meningen over. Sommige huisartsen en consultatiebureaus raden het middel aan, andere experts zeggen dat het niet helpt. Ook ouders die het middel hebben geprobeerd, hebben er verschillende ervaringen mee, zo blijkt op fora. De ene moeder is laaiend enthousiast, terwijl de ander geen effect merkt bij haar kind. Over het algemeen geldt dat als er zowel positieve als negatieve ervaringen zijn, het middel geen effect heeft. 'Werkt' het, dan is dat een placebo-effect.

Wat zegt de wetenschap? Sab Simplex bevat simeticon, dezelfde werkzame stof als in het middel Infacol, dat ook tegen darmkrampjes zou moeten werken. Er zijn in het verleden enkele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar simeticon. Daaruit is niet wetenschappelijk bewezen dat het effect heeft. Deze onderzoeken waren echter zeer kleinschalig en zijn inmiddels verouderd. Het is dus lastig hier harde conclusies uit te trekken.

Tip: Deze kersenpitkussentjes bieden je baby verlichting bij darmkrampjes

Lees verder onder de advertentie

Sab Simplex: kan het kwaad?

Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat Sab Simplex helpt bij darmkrampjes, maar er is nog nooit een grootschalig onderzoek met veel proefpersonen gedaan. Toch lees je op internetfora vrij veel positieve reacties van ouders die het middel bij hun baby hebben gebruikt. Heeft jouw kind veel last van darmkrampjes en werken andere tips en middelen niet, dan kun je het dus proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Dat er naast simeticon ook conserveermiddelen, zoetstoffen en smaakstoffen in Sab Simplex zitten, kun je meenemen in je afweging. Zeker zoetstoffen zijn niet wenselijk. Er bestaan ook andere middelen tegen darmkrampjes bij baby's, zoals Infacol of het homeopathische Cinababy van VSM. Daar kun je ook nog eens naar kijken.

Wat is het verschil tussen Infacol en Sab Simplex?

Ook Infacol is een middel dat zou werken tegen darmkrampjes. Het hoofdbestanddeel van Infacol is net als Sab Simplex simeticon (40 mg/ml). Volgens de gebruiksaanwijzing zorgt Infacol er net als Sab Simplex voor dat kleine gasbellen in de darmen van je baby worden samengevoegd tot grote gasbellen. De darmen zouden die makkelijker kunnen afvoeren, bijvoorbeeld via een boertje of scheetje.

Lees verder onder de advertentie

Ook voor Infacol geldt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt en dat de ervaringen uiteenlopen. Er zijn dus weinig verschillen tussen Infacol en Sab Simplex, behalve dat er een subtiel verschil zit tussen de hoeveelheid werkzame stoffen. Daarnaast heb je ook het homeopathische middeltje Cinababy wat zou kan kunnen helpen bij darmkrampjes.

Hoe gebruik je Sab Simplex?

Je kunt het middel vanaf de geboorte gebruiken, zo is te lezen in de bijsluiter van Sab Simplex, en zolang als het nodig is. Voor zover bekend heeft Sab Simplex geen invloed op de ontwikkeling van het darmstelsel van je baby.

Voor elke borstvoeding kun je je baby 15 druppels (0,6 ml) Sab Simplex geven. Je kunt de vloeistof op een lepeltje druppelen en zo in de mond van je baby doen. Geef je flesvoeding, dan kun je hetzelfde doen of je druppelt het direct in de flesvoeding. Sab Simplex mengt makkelijk met melk. Het zou direct moeten werken, het heeft geen inwerktijd.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak Sab Simplex geven aan baby?

Je kunt Sab Simplex bij elke voeding geven. Geef je borstvoeding, dan geef je het van tevoren met een lepeltje. Geef je flesvoeding, dan druppel je het in de fles.

Zijn er bijwerkingen bij Sab Simplex?

In de bijsluiter staat dat er geen bijwerkingen bekend zijn.

Waar koop je Sab Simplex?

Sab Simplex kom je in Nederland vrijwel nergens tegen in de drogisterij of apotheek. Bij enkele drogisten in het oosten van het land, tegen de grens met Duitsland aan, is het wel verkrijgbaar. Het middel staat in Duitsland bij alle drogisterijen en apotheken in de schappen, maar grote kans dus dat je het online moet bestellen. Van Sab Simplex bestaan tabletten en capsules, maar voor je baby moet je de druppels ('Tropfen' in het Duits) hebben. Let dus op dat je de goede versie bestelt. Infacol is wel in Nederland te koop, bijvoorbeeld bij Etos en Kruidvat. Online bestel je Infacol hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat helpt nog meer bij darmkrampjes bij baby's?

Op het moment dat je baby buikpijn heeft door krampjes en sab simplex werkt niet, kun je een aantal dingen doen om de pijn te verlichten.

  • Wrijf met je met je hand over zijn buik, met de klok mee.

  • Maak rustige fietsbewegingen met de benen van je baby. Op die manier kan je baby makkelijker windjes laten.

  • Ook warmte kan helpen. Leg een lauwwarme kruik op zijn buik of doe je baby in een lauwwarm bad.

  • Loop met je baby op je arm of in een draagzak dicht tegen je aan. Of wieg hem zachtjes of ga wandelen met de wandelwagen.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een onrustige baby, die veel huilt

Lees verder onder de advertentie

Naar de huisarts of het consultatiebureau?

In principe is het niet nodig om met darmkrampjes naar de huisarts te gaan. Het is een vervelende, maar onschuldige kwaal, waar bijna alle baby's in meer of mindere mate last van krijgen. Huilt jouw baby vaak ontroostbaar, maar weet je niet zeker of het darmkrampjes zijn, dan kun je altijd even overleggen met de jeugdarts van het consultatiebureau. Ga naar de huisarts als je baby naast de krampen andere klachten heeft, zoals koorts, bloed in de ontlasting of vaak overgeven.

Zijn de darmkrampjes na de zesde maand nog niet verdwenen, dan is er misschien meer aan de hand. Mogelijk heeft je kind last van zijn darmen doordat hij bijvoorbeeld overgevoelig is voor koemelk.

Diagnose koemelkallergie

Ongeveer 1 tot 6 procent van de baby's jonger dan één jaar is allergisch voor bepaalde voeding. In veel gevallen gaat het om koemelkeiwitallergie of koemelkallergie.

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: Bijsluiter Sab Simplex, Centrum Jeugd en Gezin