Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
sab simplex, baby huilt

Sab Simplex bij darmkrampjes

Darmkrampjes bij je baby zijn heel naar. Zowel voor je kind als voor jou. Na elke voeding begint je baby te brullen van de buikpijn. Daar zagen fabrikanten een kans, dus er zijn allerlei middeltjes te koop die zouden helpen bij darmkrampjes. Maar wat is wat en werken ze? In dit artikel alles over het Duitse Sab Simplex.

Advertentie

Wat zijn darmkrampjes?

Veel baby’s hebben er last van: pijn en kramp in de buik door gasvorming in het darmstelsel. Het gevolg: een onrustige baby, die ontroostbaar huilt. Dat huilen begint meestal zo rond een half uur na zijn voeding.

Je herkent darmkrampjes – naast het ontroostbare brullen – vaak aan de trappelende benen van je baby: hij trekt ze op naar zijn buik en strekt ze weer. Soms balt hij ook zijn vuisten. Ook kan het zijn dat hij af en toe scheetjes laat.

Baby’s hebben over het algemeen maar tijdelijk last van darmkrampjes. Vaak zijn de krampen het hevigst als je baby zes weken oud is, en bij drie tot vier maanden is het al een stuk minder erg. De meeste baby’s zijn er rond de zes maanden helemaal vanaf. Je moet dus geduld hebben, maar in principe gaat ook de darmkrampjesfase vanzelf voorbij.

Tip: Deze kersenpitkussentjes bieden je baby verlichting bij darmkrampjes

Mogelijke oorzaken darmkrampen

Darmkrampjes kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen zowel voorkomen bij borst- als flesvoeding. De mogelijke oorzaken op een rijtje:

 • De darmen van een jonge baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor de voeding soms niet goed verteerd wordt.
 • Je baby kan darmkrampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken, of als hij te veel lucht binnen heeft gekregen tijdens het drinken.
 • Het kan te maken hebben met het soort flesvoeding dat je baby krijgt.
 • Bij borstvoeding kan de oorzaak liggen bij wat jij zelf hebt gegeten: dit krijgt je baby via de moedermelk ook binnen. Lees hier voor welke producten en ingrediënten je moet oppassen.

Lees ook: Waarom een baby altijd moet boeren na een voeding en tips voor als dat niet lukt

Pijn verlichten

Op het moment dat je kind buikpijn heeft door kramp, kun je een aantal dingen doen om de pijn te verlichten. Zo helpt het om met je hand over zijn buik te wrijven, met de klok mee. Ook kan het helpen om fietsbewegingen te maken met de benen van je baby. Daarnaast kan warmte de pijn verlichten: leg een lauwwarme kruik op zijn buik of doe hem in bad. Meer tips tegen darmkrampjes lees je hier.

Daarnaast zijn er verschillende middelen te koop tegen darmkrampjes. Onder andere het Duitse Sab Simplex.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een onrustige baby, die veel huilt

Ingrediënten Sab Simplex

Het hoofdbestanddeel is simeticon (69,19 mg/ml). Simeticon is een anti-flatulent, een middel dat gasophoping in het darmkanaal zou kunnen oplossen en voorkomen. Het wordt niet in de bloedbaan opgenomen.

Op de ingrediëntenlijst staat verder:

 • carbomeer 974 (werkzame stof, een smeermiddel)
 • citroenzuur monohydraat (conserveermiddel)
 • hypromellose (verdikkingsmiddel)
 • watervrij natriumcitraat (voedingszuur)
 • natriumbenzoaat (conserveermiddel)
 • natriumcyclamaat (zoetstof)
 • macrogolstearylether (emulgator)
 • natriumsacharine (zoetstof)
 • sorbinezuur (conserveermiddel)
 • frambozensmaak
 • vanillesmaak
 • gezuiverd water

Hoe gebruik je Sab Simplex?

Je kunt Sab Simplex vanaf de geboorte gebruiken, staat er in de bijsluiter, en zolang als het nodig is. Voor zover bekend heeft het middel Sab Simplex geen invloed op de ontwikkeling van het darmstelsel van je baby.

Voor elke borstvoeding kun je je baby vijftien druppels (0,6 ml) Sab Simplex geven. Je kunt de vloeistof op een lepeltje druppelen en zo in de mond van je baby doen. Geef je flesvoeding, dan kun je hetzelfde doen of  je druppelt het direct in de fles. Sab Simplex mengt makkelijk met melk.

Bijwerkingen

In de bijsluiter staat dat er geen bijwerkingen bekend zijn.

Werkt Sab Simplex?

Of Sab Simplex echt helpt tegen darmkrampjes? Daar verschillen de meningen over. Sommige huisartsen en consultatiebureaus raden het middel aan, anderen zeggen dat het niet helpt. Ook ouders die het middel hebben geprobeerd, hebben er verschillende ervaringen mee, zo blijkt op fora. De ene moeder is laaiend enthousiast, terwijl de ander geen effect merkt bij haar kind.

Wat zegt de wetenschap? Sab Simplex bevat simeticon, dezelfde werkzame stof als in het middel Infacol, dat ook tegen darmkrampjes zou moeten werken. Er zijn verschillende kleinschalige onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van simeticon. Uit een onderzoek uit 1994 blijkt dat simeticon in het geval van darmkrampjes niet effectiever is dan een placebo. Dat betekent dus eigenlijk dat deze stof niet werkt. Ook uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat simeticon geen effect heeft. Let wel, dit betroffen zeer kleinschalige onderzoeken.

Sab Simplex: wel of niet doen?

Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat Sab Simplex helpt bij darmkrampjes, maar er is nog nooit een grootschalig onderzoek met veel proefpersonen gedaan. Toch lees je op internetfora vrij veel positieve reacties van ouders die het middel bij hun baby hebben gebruikt. Heeft jouw kind erg veel last van darmkrampjes en werken andere tips en middeltjes niet, dan kun je het dus proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Dat er naast simeticon ook conserveermiddelen, zoetstoffen en smaakstoffen in Sab Simplex zitten, kun je ook meenemen in je afweging. Er bestaan ook andere middeltjes tegen darmkrampjes bij baby’s, zoals Infacol of het homeopathische Cinababy van VSM. Daar kun je ook nog eens naar kijken.

Waar is Sab Simplex te koop?

Sab Simplex kom je in Nederland vrijwel nergens tegen in de drogisterij of apotheek, al is het wel verkrijgbaar bij enkele drogisten in het oosten van het land, tegen de grens met Duitsland aan. Het middel staat in Duitsland bij alle drogisterijen en apotheken in de schappen, maar grote kans dus dat je het online moet bestellen Van Sab Simplex bestaan tabletten en capsules, maar voor je baby moet je de druppels (‘Tropfen’ in het Duits) hebben. Let dus op dat je de goede versie bestelt. In Nederland zijn er wel andere producten tegen darmkrampjes te koop, zoals Infacol. Dat bestel je hier.

Naar de huisarts?

In principe is het niet nodig om met darmkrampjes naar de huisarts te gaan. Het is een onschuldige (hoewel heel vervelende) kwaal, waar bijna alle baby’s in meer of mindere mate last van krijgen. Huilt jouw baby vaak ontroostbaar, maar weet je niet zeker of het darmkrampjes zijn, dan kun je altijd even overleggen met de huisarts of het consultatiebureau. Ga ook naar de huisarts als je baby daarnaast andere klachten heeft, zoals koorts, bloed in de ontlasting of vaak overgeven.

Zijn de darmkrampjes na de zesde maand nog niet verdwenen, dan is er misschien meer aan de hand. Mogelijk heeft je kind last van zijn darmen doordat hij bijvoorbeeld overgevoelig is voor koemelk.

Bronnen: Sab Simplex bijsluiterCentrum Jeugd en Gezin

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier