Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom voorlezen extra goed is voor prikkelbare baby's

Voorlezen is goed voor elke baby, maar vooral prikkelbare baby’s die veel huilen zouden baat hebben bij regelmatige voorleessessies. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voorlezen een positief effect heeft op temperamentvolle baby’s.

Advertentie

Baby’s met een temperament huilen vooral veel bij normale, dagelijkse praktijken als aan tafel zitten en in bad gaan. ‘Ouders reageren daar vaak overmatig op of negeren hun kinderen juist meer. Voorlezen verbetert die interactie,’ aldus onderzoeker Heleen van den Berg van de Universiteit van Leiden.

‘Niet stil blijven zitten’

Ouders van temperamentvolle kinderen vinden het volgens van den Berg vaak lastig om hun kind voor te lezen: ‘We constateren dat ouders van deze kinderen in het algemeen vaak juist niet voorlezen. Ze denken dat dat niet gaat, dat hun kind niet blijft zitten. Terwijl het juist voor deze baby’s heel goed is om vroeg te beginnen.’

Lees ook: babyboekjes voorlezen aan je baby

Sneller leren

Volgens van den Berg leren temperamentvolle baby’s sneller dan ‘rustige’ baby’s: ‘Ze hebben als ze 15 maanden zijn een grotere woordenschat dan rustige baby’s die vanaf 8 maanden boeken lezen. Toch is het goed voor alle baby’s om een boekje te lezen. Maar rustige baby’s reageren niet extra op zo’n positieve setting met de ouders. Prikkelbare kinderen wel; ze pikken daardoor meer dingen op.’

Lees ook: Taalontwikkeling van je baby, zo stimuleer je dat

BoekStart-project

Van der Berg keek voor haar promotieonderzoek naar het BoekStart-project. Hierbij ontvangen ouders 3 maanden na de geboorte van hun kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Volgens Van den Berg blijkt dat te werken.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: De Volkskrant – Foto: 123rf

 

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu