Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verwend kind
door

7 tekenen dat je kind verwend is (en wat je ertegen kunt doen)

Je staat in de speelgoedwinkel bij de kassa te wachten als je dochter aan komt lopen met een Frozen-pop. ‘Mam, ik wil deze!’ Zodra je haar vertelt dat dat niet gaat gebeuren, vindt er een driftbui plaats waar in de verste verte geen einde aan lijkt te komen. Herkenbaar? Dan zou het weleens kunnen zijn dat je je kind een tikkeltje te veel verwend hebt.

Advertentie

Iedereen vindt het fijn om zijn kind zo nu en dan even flink te verwennen. Omdat je dol op ‘m bent, omdat hij zo goed zijn best heeft gedaan, of omdat hij zo lief is geweest die dag. Maar kijk hier wel een beetje mee uit. Voor je het weet creëer je een verwend exemplaar dat nergens tevreden mee is. 7 tekenen dat je kind verwend is én hoe je het oplost.

 1. Als je ‘nee’ zegt, krijg je een driftbui voor je kiezen

  Alle kinderen uiten hun teleurstelling in meer of mindere mate als je ze bijvoorbeeld zegt dat ze geen speelgoed mogen uitkiezen in de speelgoedwinkel, of vertelt dat ze niet wéér pizza kunnen eten. Maar verwende kinderen vinden het bijzonder moeilijk om nee als antwoord te krijgen. Driftbuien kunnen uit ontwikkelingsoogpunt ook goed zijn voor peuters of dreumesen als ze zich niet goed genoeg kunnen uiten. Maar als deze de hele tijd gebeuren en niet verdwijnen als het kind ouder wordt, kan dat een teken zijn dat je kind verwend is.

 2. Je kind is nooit tevreden met wat hij heeft

  Verwende kinderen hebben misschien al het speelgoed of kleding van de wereld, maar het is nooit genoeg: ze willen meer, meer, meer. Omdat ze veel hebben, waarderen ze veel minder wat ze hebben én worden ze hebzuchtig. In plaats van hun dank uit te drukken voor wat ze hebben, zijn ze meer gericht op het krijgen van het volgende. Het begint met minder ‘dankjewel’ zeggen en meer ‘ik wil’.

 3. Je kind denkt dat de wereld om hem draait

  Verwende kinderen zijn vaak egocentrisch. Ze zijn niet echt bezig met anderen en andermans gevoelens. Verwende kinderen denken meer aan zichzelf. Ze voelen zich gerechtigd en verwachten speciale gunsten.

  Advertentie
 4. Je kind eist van alles – en zo snel mogelijk

  Verwende kinderen zijn niet bijzonder geduldig: als ze iets willen, willen ze het NU. Het is meestal makkelijker om toe te geven, dan om het verzoek van het kind uit te stellen, want je weet dat je kind dan gaat drammen, huilen of schreeuwen. En dus geef je vaak zo snel mogelijk gehoor aan je kind en bevind je je in een vicieuze cirkel.

 5. Je kind is een slechte verliezer

  Geen enkel kind vindt het leuk om te verliezen – of het nu een bordspel of een tenniswedstrijd is – maar verwende kinderen kunnen het moeilijker hebben om teleurstellingen te incasseren dan niet-verwende kinderen. Als je kind anderen altijd de schuld geeft van slechte prestaties, verwacht dat hij wordt geprezen voor alles wat hij doet, schreeuwt tegen anderen die dingen niet op zijn manier doen en anderen niet erkend voor hun goede prestaties, heb je een verwend kind in handen.

  Lees ook: Je kind verwennen is je kind verpesten?

 6. Je kind geeft niet op tot hij krijgt wat hij wil

  Verwende kinderen kunnen manipulatieve tactieken gebruiken om het ‘ja’ te krijgen waar ze naar op zoek zijn. Of dat nu betekent dat ze tegen je liegen, je manipuleren of jou en je partner tegen elkaar uitspelen. Hij gaat bijvoorbeeld naar jou en zegt dat hij iets van je partner mag, wat jij hem zojuist hebt verboden.

 7. Je kind weigert eenvoudige taken uit te voeren zolang jij hem niet geeft wat hij wil

  Het is normaal om je kind te vragen om zijn tanden te poetsen of zijn speelgoed op te ruimen. Als een ouder iets vraagt, moet je kind luisteren. Als je kind vaak weigert om dit soort basale dingen te doen totdat je er iets tegenover stelt (zoals geld, snoep of speelgoed), dan kun je een sfeer scheppen waarin je kind verwacht altijd een beloning te krijgen als hij iets doet wat hij moet doen.

  Advertentie

Lees ook: 10 gouden regels als het gaat om straffen en belonen

Hoe zorg je dat je kind zich minder verwend gaat gedragen?

Het goede nieuws is dat verwende kinderen worden gemaakt, niet geboren. Dus ont-verwennen is goed te doen. Maar wacht niet met het doorvoeren van deze veranderingen: hoe ouder het kind, hoe moeilijker het zal zijn.

Het zal geen gemakkelijke overgang zijn voor je kind, dus wees daarop voorbereid

Accepteer en realiseer je dat het lastig zal zijn om een nieuwe weg in te slaan. Je moet voorbereid zijn op weerstand vanuit je kind. Laat je kind maar huilen en overstuur zijn. Toon inlevingsvermogen, terwijl je tegelijkertijd je grenzen aangeeft en de verwachting uitspreekt dat hij zich aan jouw grenzen houdt.

Raak eraan gewend om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel

Als je eenmaal je grenzen hebt bepaald, moet je je eraan houden. Voeg ‘nee’ toe aan je vocabulaire en voel je niet schuldig als je het gebruikt naar je kind toe. Laat de verwende maniertjes van je kind niet winnen en geef niet toe aan elk probleem. Als je grenzen stelt, doe dit dan wel met empathie en begrip, je hoeft geen tiran te zijn. Bedenk je dat kinderen grenzen beter accepteren als ze zich verbonden voelen met jou als ouder.

Benadruk dat geven leuker is dan ontvangen

Oefen met cadeautjes geven aan een ander kind. En leer je kind dat wie je bent belangrijker is dan wat je bezit.

Lees ook: Kun je een baby verwennen?

Oefen dankbaarheid als gezin

Tijdens het avondeten is het leuk om aan je kind te vragen waar hij die dag dankbaar voor was of wat hij leuk vond. Zo leer je je kind om dankbaar te zijn voor de de dingen die hij heeft en beleeft. Geef zelf het goede voorbeeld en vertel waar jij zelf dankbaar voor bent en wat jij fijn vond die dag.

Leer hem rekening te houden met anderen

Als alles in het leven van je kind ‘ik, ik, ik’ is, verplaats dan de focus naar ‘wij’. Introduceer dit in de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld: ‘laten we je zusje vragen wat ze zou willen doen’, ‘hoe denk je dat papa zich voelt?’ of ‘vraag je vriendje waarmee hij wil spelen’.

Vergeet niet dat kinderen het beste reageren op aanmoediging, niet op straf

Als je iets van je kind verwacht, vraag je dan af wat je kind nodig heeft om hieraan te voldoen. Probeer hem vooral te ondersteunen en te stimuleren, in plaats van te straffen.

Help je kind de kleine dingen in het leven te waarderen

Laat zien dat er veel plezier te halen valt uit de eenvoudige dingen van het leven, zoals in de natuur zijn, of quality time doorbrengen met familie en vrienden. Dagelijks spelen en contact maken met je kind is een van de beste dingen die je als ouder kunt doen om verwend gedrag in de kiem te smoren.

Lees ook: ‘Verwend? Mijn kind? Hoezo?’

Bron: Huffington Post – beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier