Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwanger grootte borsten geslacht baby
door

Zwanger? Hoe groot je borsten worden, kan het geslacht van je baby verklappen

Je borsten kunnen je als eerste vertellen dat je zwanger bent. En het zou zomaar kunnen dat ze nog meer verraden. Hoe groot je borsten worden tijdens je zwangerschap, zou namelijk ook het geslacht van je baby kunnen verklappen.

Advertentie

Ja, je borsten kunnen gevoelig zijn tijdens je menstruatie. Maar bij een zwangerschap is dat nog een tikkie erger. Bij veel vrouwen zijn pijnlijke, gespannen borsten en gevoelige tepels een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Al in de vierde week kun je het gaan merken. Na ongeveer zes weken beginnen je borsten ook te groeien. Ze zijn gezwollen en kunnen zo gevoelig zijn dat het al pijn doet als je naar ze kijkt. Na het eerste trimester nemen de gevoeligheid en groei van de borsten af. Aan het einde van de zwangerschap worden je borsten vaak weer zwaar en pijnlijk, omdat de melkproductie op gang komt.

Leestip: Verschillen jongens en meisjes, wat is aangeboren en wat niet?

Hoe groter de borsten, hoe groter de kans op een jongen

Borsten spelen dus een grote rol tijdens een zwangerschap. En ze kunnen je zelfs vertellen of je een jongen of meisje krijgt. Groeit jouw voorgevel als kool? Dan heb je een grotere kans om een zoon te krijgen. Dat wijst een studie van American Journal of Biology uit. De borsten van vrouwen die een jongen krijgen, groeien doorgaans meer dan die van vrouwen die een meisje krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om een grotere cupmaat, maar om de gehele omvang van de borsten.

Duidelijk verband tussen borstgroei en geslacht

In het onderzoek werden er drie 3D-scans van de borsten van 93 zwangere vrouwen gemaakt. Onderzoekers verdeelden de scans – gemaakt in de 12e, 22ste en 32ste week van de zwangerschap – in twee groepen: vrouwen die een jongen kregen en vrouwen die een meisje kregen. Bij het vergelijken zagen ze een duidelijk verband tussen een grotere toename van de borstgroei tijdens de zwangerschap en het krijgen van een jongen.

Advertentie

Meer lezen: Zo weet je of je een zoon of dochter krijgt

Moedermelk verschilt per geslacht

Waarom borsten groter worden als je een jongen verwacht, is niet helemaal duidelijk. Wel wijst een studie van Katie Hinde, evolutiebioloog aan Harvard University, uit dat moedermelk specifiek wordt gemaakt voor jongens of meisjes. Moedermelk voor jongens is vaak rijker aan eiwit en vet dan moedermelk die voor meisjes wordt aangemaakt.

Lees ook: Zo eet jezelf een jongen of een meisje: zet dit op je menu

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Motherly, Zwangerenouder – Beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier