Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 17 weken oud | Groeikalender

Vrolijk gebrabbel en veel gepruttel: je baby is nu 17 weken oud en vermaakt zich maar wat graag met alle geluidjes en bellen die uit zijn mond komen. Niet alleen leuk tijdverdrijf, maar het is nog leerzaam ook. En wordt het haar van je baby al langer? Misschien dat hij binnenkort voor het eerst naar de kapper kan.

Advertentie

Ontwikkeling baby 17 weken 

Wist je dat alle baby’s ter wereld ongeveer dezelfde taal spreken? Met hun uh’s en ah’s hebben ze een eigen babytaal waarmee ze met jou of hun knuffelbeer communiceren. Schattig hè, dat vrolijke gebrabbel? Reageer hier enthousiast op en praat lekker veel terug. Zo leert je baby dat hij verschil kan maken met zijn stem én hoe belangrijk taal is. Het zal nu niet lang meer duren voordat je de klanken ‘mamamaaa’ en ‘dadadaaa’ voorbij hoort komen.

Naast bewust gebrabbel komt er waarschijnlijk ook een hoop gepruttel uit de mond van je baby. Hij heeft net ontdekt dat hij bellen kan blazen met zijn speeksel. Ook dit heeft een doel: al bellenblazend traint hij de spieren van zijn mond en tong. Door zijn lippen te tuiten, oefent hij zijn mondspieren om straks echt te kunnen praten. Ook leert hij zo hoe hij zijn stem kan reguleren en het volume kan veranderen. Je zult verder merken dat je baby steeds meer geluiden gebruikt om te communiceren. Van schaterlachen tot gillen als iets hem niet zint.

Lekker sabbelen

Je baby leert zichzelf steeds beter te vermaken. Naast zijn mond, helpen ook zijn handen en voeten hem daarbij. Je baby is enorm lenig en stopt zonder moeite zijn voet in zijn mond. Al sabbelend op zijn grote teen is hij zo weer een poosje zoet. Fijn, want zo heb jij je handen vrij om een kop koffie te zetten én warm op te drinken.

Jouw leven met je baby: week 17

Zwangerschapsstreep (linea nigra)

Tijdens de zwangerschap is je lichaam flink veranderd onder invloed van de hormoonhuishouding. Deze veranderingen zijn na de bevalling niet in één keer verdwenen. Zo kan het zijn dat je nog steeds een donkere streep op je buik hebt. Zo’n zwangerschapsstreep (linea nigra) ontstaat door de verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap en vervaagt na de bevalling weer geleidelijk.

Advertentie

Hoelang het duurt voordat hij weer helemaal is verdwenen, verschilt per vrouw. Geef je borstvoeding? Dan duurt het wat langer voordat de donkere streep weg is. Maar over het algemeen is de linea nigra na een jaar bij alle vrouwen weer verdwenen.

Tip: deze producten kun je beter laten staan als je borstvoeding geeft

Zwangerschapsmasker

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap pigmentvlekken in hun gezicht of nek. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Dit verdwijnt binnen een maand of drie na de bevalling meestal vanzelf. Gaan de pigmentvlekken in je gezicht of nek maar niet weg? Dan kun je na een paar maanden beginnen met het smeren van pigmentcrèmes. Deze kunnen ervoor zorgen dat de vlekken verminderen of verdwijnen. Let op: het blijft belangrijk om je huid goed te blijven beschermen tegen de zon. Een zwangerschapsmasker kan na de bevalling bij (overmatige) blootstelling aan de zon namelijk terugkomen.

Het is trouwens ook heel belangrijk om de huid van je baby te beschermen tegen schadelijke uv-straling. Zelfs als hij niet direct in de zon zit. Zo pak je het aan.

Advertentie

Lees ook: Waarom een zonnebril voor baby’s zo belangrijk is

Extra tip rondom je baby van 17 weken oud

Eerste keer kapper

Het eerste jaar van je baby bestaat uit talloze eerste keren. Zo gaat je kind binnenkort misschien voor het eerst naar de kapper. Wanneer het hier tijd voor is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Dat kan met vier maanden zijn of pas na een jaar. De haargroei van baby’s wisselt nou eenmaal enorm. Waar de ene baby met een volle bos haar geboren wordt, is de ander na een half jaar nog zo goed als kaal.

Stel je niet te veel voor van zo’n eerste bezoekje aan de kapper. Vaak worden vooral de haartjes in de nek bijgewerkt of wordt een iets te lange pony bijgeknipt. Zo’n eerste knipbeurt is voor je kind een groot avontuur. Hij moet stilzitten, zijn handjes worden onder een cape verstopt en dan zo’n schaar zo dicht bij je oren. Best griezelig.

Speciale kinderkappers hebben vaak veel ervaring met het knippen van jonge kinderen en kunnen ervoor zorgen dat zo’n eerste knipbeurt wat minder spannend is. Of vraag bij je eigen kapsalon naar een kapper die veel geduld en ervaring heeft met baby’s. Nog een tip: neem een speeltje of boekje mee én veel geduld. En plan je bezoek aan de kapper slim, bijvoorbeeld vlak na een voeding of slaapje. Een kind dat moe is of honger heeft in de kappersstoel zetten, is geen goed idee.

Handig! Tips voor het allereerste kappersbezoek van je kind

Leesvoer voor deze week 

Bronnen: Erasmus MC, Medibank, Opvoedinformatie

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.