Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 24 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 24 weken en heeft regelmatig lachbuien die enorm aanstekelijk werken. Zijn liefste glimlach bewaart hij steeds vaker voor bekenden: het begin van eenkennigheid. Ben je van plan om vanaf zes maanden te stoppen met borstvoeding? Begin dan nu langzaam met afbouwen.

Advertentie

Ontwikkeling baby 24 weken 

Is je wel eens opgevallen dat kinderen veel meer lachen dan volwassenen? Kijk maar eens naar je eigen kind, die lacht waarschijnlijk heel wat af. Grote kans dat dit ook voor jou geldt de laatste tijd, want een lachbui van je baby werkt nou eenmaal enorm aanstekelijk. Dat je kind zo vaak lacht, komt omdat alles nog nieuw voor hem is. Een poes die op de schutting springt of een grappig plaatje in zijn favoriete voorleesboek, het kan allemaal resulteren in de slappe lach.

Ook jouw gezicht zorgt voor een grote glimlach op zijn gezicht. Net als het zien van bijvoorbeeld opa en oma. Je baby kan vreemden nu onderscheiden van bekenden en zal zijn lach steeds vaker bewaren voor speciale mensen. Kijk niet gek op als je baby bij het zien van een vreemd gezicht nu plotseling begint te huilen. Dit kan het begin zijn van eenkennigheid. Vervelend, maar een heel normale en gezonde stap in de ontwikkeling van je kind. Eenkennigheid is een signaal dat je kind zich veilig aan het hechten is.

Geen grap! 16x het bewijs dat een lachende baby het beste medicijn tegen stress is

Water drinken

De eerste maanden van zijn leven hoeft je baby geen water te drinken. Alles wat je baby nodig heeft, haalt hij dan nog uit borst- of flesvoeding. Maar nu je kind steeds meer vaste voeding krijgt en minder melkvoedingen, is het goed om zijn vochtbalans op peil te houden met water of lauwe, slappe thee. Het kan zijn dat je baby zijn eerste slokjes water meteen weer uitspuugt. Hij moet wennen aan de nieuwe smaak en structuur. Bied daarom standaard bij elke maaltijd een beker water aan, ook al drinkt hij het nog niet. Je zult zien dat zijn beker na een tijdje steeds leger raakt.

Advertentie

Lees ook: Vanaf deze leeftijd mag je baby water drinken

Jouw leven met je baby: week 24

Stoppen met borstvoeding

Geef je nog borstvoeding? Het algemene advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Lang niet iedereen doet dit en het is uiteraard aan jou om te bepalen tot wanneer je borstvoeding geeft. Als je het überhaupt hebt gegeven. Vind je het na bijna zes maanden wel genoeg geweest en verlang je naar meer vrijheid? Of lukt het geven van borstvoeding niet meer goed omdat je te weinig melk produceert? Dan kun je nu beginnen met het afbouwen van borstvoeding en overstappen op kunstvoeding.

Neem voldoende tijd om borstvoeding af te bouwen. Dit is afhankelijk van je melkproductie en kan twee tot vier weken duren. Te snel stoppen kan leiden tot een vervelende borstontsteking. De borstvoedingsmomenten die je weglaat, vervang je door kunstvoeding of door vast voedsel (vanaf zes maanden). Geef je kunstvoeding, dan stap je na zes maanden over op opvolgmelk. Dit is precies afgestemd op wat je kind op dat moment nodig heeft. Gewone melk geef je pas vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat.

Lees ook: Borstvoeding afbouwen, zo pak je het aan

Extra tip rondom je baby van 24 weken oud

Leren drinken uit beker

Nu drinkt je kind nog uit de borst of fles, maar tussen de zes en acht maanden kun je je baby leren drinken uit een beker. Het moment om hiermee te beginnen is wanneer hij goed zelfstandig kan zitten. Wacht niet te lang met het introduceren van een beker. Hoe langer je kind uit de fles drinkt, hoe langer het duurt voordat hij de fles is ontwend.

Leren drinken uit een beker is voor je baby misschien wel net zo moeilijk als leren zitten, kruipen of lopen. Toch kun je je kind het beste meteen leren drinken uit een open (oefen)beker. Dus niet uit een tuitbeker of beker met rietje. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof aan te zuigen en kan hij beter inschatten wanneer hij zijn mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen.

Advertentie

Het drinken uit een ‘gewone’ beker is ook goed voor de ontwikkeling van je baby’s mondspieren, zijn motoriek en de spraakontwikkeling. Daarnaast verkleint het drinken uit een beker de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes. In het begin hou jij de beker vast, na een tijdje kun je kijken of het je kind zelf lukt.

Speciale open oefenbekers voor baby’s zijn een handig hulpmiddel bij het leren drinken uit een beker. Ze hebben extra grote oren en er zijn ook (anti-lek) oefenbekers met een uitsparing voor de neus, waardoor je baby zijn hoofd rechtop kan houden tijdens het drinken. Weigert je kind uit een open beker te drinken of lukt het hem simpelweg niet? Dan kan een beker met een rietje of een tuitbeker een fijne tussenstap zijn. Zo leer je je kind stap voor stap uit een beker drinken.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, La Leche

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu