Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn baby blaast bellen, hoe komt dat?

In zijn eerste levensjaar maakt je baby een gigantische ontwikkeling door. Ook op het gebied van spraak. Spuugbelletjes blazen hoort hierbij: zo oefent je baby de spieren die hij nodig heeft om straks te kunnen praten.

Advertentie

Kan je baby eerst alleen maar huilen, al na een paar weken maakt hij de eerste geluidjes. Dit doet hij in eerste instantie niet bewust, het is een reflex. Soms schrikt hij zelf van de geluiden die hij produceert. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer klanken hij bewust gaat maken. Om zo rond zijn eerste jaar zijn eerste echte woordje(s) te zeggen.

Kwijlen en bellen blazen

Als je baby ongeveer zestien weken oud is, begint hij waarschijnlijk de eerste bewuste geluidjes te maken. Meestal klinkt dat als ‘aaaa’, ‘oooo’ en ‘eueueue’. Daarna komen er gorgelende geluidjes met speeksel achter in zijn keel bij. Hij pruttelt heel wat af als hij dit heeft ontdekt en zal vrolijk met zijn speeksel bellen blazen.

Tip: Van hydrofieldoeken heb je er nooit genoeg

Waarom blaast een baby bellen

Dat bellen blazen is een goede oefening om alle spieren van de mond en tong die nodig zijn om te praten te trainen. Ook zal je baby steeds vaker geluiden na proberen te doen. Na deze fase zal je baby al heel wat gevoelens  kunnen uitdrukken door geluid te maken. Zo kan hij vanaf een maand of vier lachen als hij iets grappig vindt en – helaas – ook gillen. Zie het maar als een goede training van de stembanden.

Communiceren door bellen te blazen

Zoals gezegd: door bellen te blazen (in het Engels noemen ze het letterlijk vertaald ‘frambozen blazen’), te kwijlen en zijn lippen te tuiten bereidt een baby zijn mond voor om er straks mee te kunnen communiceren. Hij oefent zijn mondspieren om met jou te leren praten. Zie het als een soort work-out voor je baby; hij leert op deze manier hoe hij zijn stem kan reguleren en van volume kan veranderen. Hij oefent mond, lippen en tong te navigeren en tot de juiste geluiden te dwingen.

Het bellen blazen en geluidjes maken zorgt ervoor dat hij de spieren van zijn lippen los van zijn kaak en tong kan gebruiken. En dat is niet alleen handig in verband met de spraakontwikkeling: het is ook een cruciale vaardigheid voor als je kind straks met een lepel gaat eten, voeding krijgt die niet helemaal gepureerd is en uit een glas gaat drinken.

Spraakontwikkeling stimuleren

Het is natuurlijk nog niet mogelijk om echt met je baby te praten als hij nog klein is. Toch kun je nu al iets doen om zijn spraak te stimuleren: zijn luistervaardigheid prikkelen. Dat doe je door veel tegen je kind te praten, voor hem te zingen en hem speelgoed te geven dat geluid maakt.

Als je tegen je kind praat, zorg dan dat hij je goed kan verstaan. Zorg voor weinig achtergrondgeluiden, praat duidelijk en maak veel oogcontact. Moedig je kind aan als hij terug ‘praat’, door te brabbelen traint hij zijn mondspieren, lippen en tong. Door op zijn geluiden te reageren gaat je baby begrijpen dat dit een manier is om je aandacht te trekken en uiteindelijk met je te communiceren. Kwestie van tijd dus voordat hij de oren van je hoofd praat.

Reden tot ongerustheid

Bellen blazen is meestal een normale fase van de spraakontwikkeling, maar als je baby extreem veel kwijlt en er ziek uitziet, heeft hij misschien moeite met slikken. Ga in dat geval direct naar je huisarts om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

Baby brabbelt niet

Elk kind begint op zijn eigen tempo met brabbelen en later praten. Maar als je kind met acht maanden nog geen enkel geluid produceert, is het tijd om langs het consultatiebureau of de huisarts te gaan. Het zou kunnen betekenen dat zijn spraakontwikkeling niet goed verloopt of dat hij moeilijkheden heeft met horen.

Kijk in de babykalender en volg de ontwikkeling van je baby per maand.

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu