Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Fontanellen

Fontanellen baby: voor en na de bevalling

Op het hoofdje van je baby voel je twee zachte plekken: de fontanellen. Waar zijn ze voor en wanneer groeien ze dicht?

Fontanellen tijdens de bevalling

De fontanellen zijn al zo zacht en soepel vóór de bevalling. Daardoor kunnen de twee delen van de schedel tijdens de bevalling makkelijker over elkaar heen schuiven en past de baby door het geboortekanaal. De kleine fontanel op het achterhoofd sluit zich meestal al zo rond de tweede maand na de bevalling. Bij de grote fontanel aan de voorkant duurt het sluiten langer: zo’n zes maanden tot wel drie jaar. De fontanel sluit niet doordat de schedelhelften naar elkaar toe groeien, maar doordat het bindweefsel verhardt.

Fontanellen na de bevalling

Er is nog een reden waarom de fontanellen zo zacht zijn. De twee schedelhelften geven op deze manier ruimte aan de hersenen van je kind om te kunnen groeien. Vooral in het eerste jaar gaat dat heel snel.

Niet echt open

Het idee dat de fontanellen ‘open’ zijn, klinkt misschien een beetje griezelig. Toch zijn ze niet echt open. Ze zijn bedekt met stevige vliezen, die sterk genoeg zijn om kleine stootjes op te vangen. Maak je dus geen zorgen als iemand je baby iets te enthousiast knuffelt. Natuurlijk is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn, maar je kunt de fontanellen rustig aanraken en ook de haren van je kind wassen.
Bron: Centrum Jeugd en Gezin
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting