Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby krijgt gehoortest

Gehoortest bij je pasgeboren baby

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Daarom krijgen baby’s in de eerste weken na de geboorte een gehoorscreening. Hoe gaat dit in z’n werk en wat betekent de uitslag?

Advertentie

Het gehoor van je baby

Rond de 24e week van de zwangerschap is het gehoor van een baby ontwikkeld. Hij hoort jouw hartslag en je stem, maar ook geluiden uit de omgeving. Op hard, vervelend geluid kan hij reageren door wild te bewegen. Baby’s kunnen zelfs gehoorschade oplopen in de baarmoeder als de moeder veel wordt blootgesteld aan hard geluid.

Maar een ongeboren baby kan ook al vertrouwde geluiden gaan herkennen, zoals de stem van je partner of muziek die je voor hem afspeelt. Na de geboorte reageren baby’s soms alert op geluiden die ze herkennen uit de tijd in de buik, of ze worden er juist rustig van. Op onverwachte, harde of afwijkende geluiden kunnen ze reageren door in een reflex hun armen en benen te bewegen. Dat heet het reflex van Moro. Alles over de eerste reflexen van je baby.

Lees ook: De ontwikkeling van het gehoor van je baby

Gehoortest bij je baby

Om er zeker van te zijn dat een baby geen aangeboren gehoorproblemen heeft, krijgt hij binnen zes weken na de geboorte de neonatale gehoorscreening aangeboden, ook wel bekend als OAE-screening. Ook als je merkt dat je baby reageert op geluid, is de test nodig om te weten of hij alle toonhoogten goed hoort.

Een medewerker van het consultatiebureau doet de test bij je thuis, al dan niet op afspraak. Vaak wordt gelijk ook de hielprik gedaan. In sommige regio’s moet je voor de test naar het consultatiebureau komen. Je hoeft de gehoorscreening niet te betalen.

Advertentie

Meer lezen: De hielprik voor pasgeboren baby’s is uitgebreid

Zo wordt de test uitgevoerd

De gehoortest duurt een paar minuten en doet geen pijn. Je baby mag lekker bij je liggen en krijgt een zacht dopje in zijn oor, waar een meetapparaatje aan vastzit. Het apparaatje geeft een zacht, knetterend geluid af. Werken zijn oren goed, dan reageren ze door een geluidsignaaltje terug te sturen. In het oordopje zit een microfoontje dat dit opvangt. De uitslag van de test verschijnt direct op het scherm van het apparaatje. Is de uitslag bij beide oren voldoende, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je baby prima hoort.

Video: Animatievideo van de OAE-screening [bron: RIVM]

Gehoor en ontwikkeling

Goed kunnen horen is heel belangrijk voor de ontwikkeling, om te beginnen voor de spraak en taal. Baby’s luisteren naar hun ouders en andere gezinsleden en hun brein slaat al taal op voordat ze zelf kunnen praten. Als je kind ouder wordt, leert hij praten door na te doen. Ook observeert hij jouw gedrag en je manier van reageren bij bepaalde klanken. Door hierbij verbanden te leggen, leert hij communiceren. Samen liedjes zingen, alles benoemen wat je doet en boekjes voorlezen: het stimuleert allemaal de taalontwikkeling.

Tips: zo leer je je baby meer en beter praten.

Als je kind niet goed leert praten, kan dit later op school problemen geven. Maar een slecht gehoor beïnvloedt ook de sociale ontwikkeling: het maakt het lastig om leeftijdsgenootjes te begrijpen en samen te spelen. Daarom is het belangrijk dat gehoorverlies zo vroeg mogelijk wordt ontdekt, zodat het behandeld kan worden.

Wat als de uitslag niet goed is?

In 95 procent van de gevallen is de uitslag van de gehoorscreening voldoende. Is dit niet het geval, of niet bij beide oren, dan wordt de test een week later opnieuw gedaan. Meestal blijkt er dan niets aan de hand. De test kan een verkeerd beeld hebben gegeven door storend omgevingsgeluid of omdat er oorsmeer in het oor van je baby zat.

Als de tweede uitslag weer onvoldoende is, krijgt je baby een andere gehoortest, die ook thuis kan worden gedaan. Deze test werkt met plakkers met elektroden op onder meer het hoofd en in de nek, om te meten of geluiden aankomen in de hersenen. Als ook deze testuitslag niet goed is, is vervolgonderzoek nodig in een audiologisch centrum. Daar kan alsnog uit blijken dat je kind voldoende hoort of dat het gehoorverlies tijdelijk is, bijvoorbeeld door een verkoudheid.

Blijvend gehoorverlies

Als een kind blijvend slecht hoort, is dit helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelmethoden om hem te helpen, afhankelijk van hoe ernstig het gehoorverlies is. De behandeling kan bestaan uit begeleiding bij de spraakontwikkeling tot een operatie om een gehoorimplantaat te plaatsen. Op de website van het NSDSK kun je hier meer over lezen.

Voorzichtig met harde muziek

Het gehoor van kinderen is nog gevoeliger dan dat van volwassenen. Zet muziek daarom nooit harder dan het niveau waarop je nog met elkaar kunt praten. Let ook op met koptelefoons, er bestaan speciale exemplaren voor kinderen die begrensd zijn en nooit (per ongeluk) keiharde muziek ‘doorlaten’. Als je na een goede eerste gehoorscreening toch twijfelt of je kind goed hoort, ga hier dan mee naar het consultatiebureau of de huisarts.

Lees hier meer over gehoorbescherming van je baby of kind.

Bronnen: NSDSK, De Verloskundige, RIVM

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop