Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby 8 maanden oud leren lopen in woonkamer met bruine trui en broek aan

Leren lopen: de eerste stapjes van je baby

De eerste stapjes: een belangrijke mijlpaal voor je baby. En voor jou. Opeens loopt je kind het hele huis door. Eerst nog voorzichtig, maar als snel rent hij rond. Wanneer leren de meeste baby’s lopen? En wat kun je doen om lopen te stimuleren?

Advertentie

De eerste stapjes

Rond de negen maanden beginnen de meeste baby’s zich op te trekken. Kan je baby staan, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij de eerste stapjes zet. Gemiddeld lopen de meeste baby’s tussen de 9 maanden en 12 maanden voor het eerst. Eerst houden ze zich hierbij vast aan jou of de tafel, maar rond de 14 maanden lopen de meeste baby’s helemaal los. Net als bij kruipen, praten en andere mijlpalen doet elk kind dit op z’n eigen tempo. Is jouw kind eerder of later: maak je geen zorgen. Loopt je kind met 18 maanden nog niet, dan is het wel verstandig om dit te bespreken op het consultatiebureau.

Tip! Goede babyslofjes en -schoenen shop je hier.

Hoe leert een baby lopen?

De ontwikkeling van je kind gaat heel snel in het eerste jaar. Dit geldt ook voor de coördinatie en spieren die hij nodig heeft om te leren lopen. Hetzelfde geldt voor een goed evenwichtsgevoel. Heeft je kind alles dat nodig is om te leren lopen, dan zal hij de eerste stapjes vanzelf gaan zetten. Het begint met optrekken in de box of aan een stoel of tafel. Daarna zal hij stapjes zetten, terwijl hij iets vasthoudt. Om vervolgens voorzichtig de eerste stapjes los te zetten tussen twee voorwerpen of mensen die dicht bij elkaar staan. Hierbij laat hij eerst één arm los, om snel met de andere arm het tegenoverliggende object vast te pakken.

Al snel worden de afstanden die je kind kan overbruggen groter en voor je het weet, loopt je kind als een kievit. Natuurlijk niet zonder eerst heel vaak op zijn billen te zijn gevallen, maar dat hoort erbij.

Advertentie

Blote voeten

Superschattig die babyschoentjes, maar binnenshuis zijn ze niet nodig. Sterker nog, op blote voeten lopen stimuleert de ontwikkeling van de balans van je baby, waardoor hij eerder zal gaan lopen. Zorg er wel voor dat de grond niet te koud en zacht is als je kind op blote voeten rond hobbelt. En natuurlijk dat je kind niet op iets scherps kan gaan staan.

Wil je je kind liever toch iets aan zijn voeten doen? Zachte leren babyslofjes of antislip sokjes zijn ook prima. Deze zorgen ervoor dat je kind niet uitglijdt als hij de eerste pogingen tot lopen doet. Pas als je kind echt buiten gaat lopen, is het nodig hem babyschoentjes aan te doen.

Tip! Schoenen in de juiste maat zijn bij het leren lopen erg belangrijk. Een handig meetsysteem voor thuis bestel je hier. 

Loopstoeltjes

Een loopstoeltje is een speeltoestel voor baby’s die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. Door zich met zijn voetjes af te zetten, kan een baby in een loopstoeltje de hele kamer door ‘lopen’’. Sommige ouders denken dat een loopstoeltje ervoor zorgt dat een kind sneller gaat lopen, maar dit is niet het geval. Een loopstoeltje kan zelfs voor een vertraging in de loopontwikkeling zorgen. Daarnaast gebeuren er heel veel ongelukken mee. Experts en artsen raden het gebruik van loopstoeltjes dan ook af en in veel landen zijn de stoeltjes zelfs verboden.

Leren lopen stimuleren

Kun je niet wachten tot je baby zijn eerste stapjes zet? Hoewel elk kind dit toch echt op z’n eigen tempo doet, zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het leren lopen te stimuleren:

  1. Geef je kind de tijd en ruimte om te oefenen
    Zware meubels zijn ideaal om zich aan op te trekken, net als de rand van de box. Ook kan je je kind aan zijn handjes vasthouden als hij kan staan. Grote kans dat hij al snel zal proberen de eerste stapjes te zetten.
  2. Staat hij terwijl hij zich vasthoudt aan de tafel?
    Ga vlak voor hem zitten, steek je armen uit en maak hem enthousiast om een stapje in jouw richting te zetten. Pak zijn handjes vast als hij probeert om naar je toe te lopen. Eerst allebei en wat later maar één handje. Doe dit pas als je merkt dat je baby er ook echt klaar voor is (om frustraties te voorkomen).
  3. Moedig je kind aan
    Zet hij de eerste stapjes? Klap, juich of laat op een andere manier merken dat je trots en blij bent. Ook als het niet meteen lukt. Dit zal je kind motiveren om het nog eens te proberen.

Bronnen: Opvoedinformatie

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop