Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind is bij moeder en heeft last van verlatingsangst

Verlatingsangst bij baby's

Gaat je baby plotseling huilen als je weggaat? Dan kan hij last hebben van verlatingsangst, ook wel scheidingsangst genoemd. Hier tips om je kind te helpen hiermee om te gaan.

Advertentie
Elke baby krijgt vroeg of laat last van verlatingsangst. Dit is een normale fase in de ontwikkeling die op z’n hevigst is tussen de 8 en 18 maanden. Je merkt het doordat je kind gaat huilen als vertrouwde mensen, zoals jij of je partner, even weggaan. Bijvoorbeeld als je kind naar het kinderdagverblijf wordt gebracht, of als je zijn slaapkamer uit loopt omdat hij moet gaan slapen. De ene baby heeft meer last van verlatingsangst dan de andere.

Oorzaken verlatingsangst

Verlatingsangst is er vaak plotseling. Kon je je kind eerst nog zonder problemen bij de oppas achterlaten, nu huilt hij dikke tranen als jij of je partner weggaat. Op deze leeftijd maken kinderen al wel onderscheid tussen bekenden en onbekenden, maar ze begrijpen nog niet dat je niet voor altijd verdwijnt als je weggaat.Scheidingsangst heeft ook te maken met eenkennigheid. Baby’s begrijpen nog niet dat mensen die ze niet (her)kennen, ook te vertrouwen zijn. Dat maakt het extra spannend voor ze om bij gezichten die niet vertrouwd zijn, zoals een nieuwe crècheleidster, achter te blijven.

Op welk leeftijd heeft baby meestal verlatingsangst?

De meeste kinderen hebben tussen de 8 en 18 maanden het meeste last van verlatingsangst. Maar het kan tot wel 3-jarige leeftijd aanhouden. Daarna zal je kind steeds beter tegen een korte scheiding van zijn ouders of andere vertrouwde personen in zijn omgeving kunnen, omdat hij beter begrijpt dat je terug zult komen en dat ook anderen te vertrouwen zijn.

Je baby alleen thuislaten?

Als je je kind alleen thuislaat, kan dat de verlatingsangst vergroten. De meningen zijn verdeeld over de vraag of je je baby slapend thuis kunt laten als je zelf even de deur uit moet. Sommige deskundigen zijn zelfs van mening dat het herhaaldelijk alleen thuislaten van je kind een separatieangststoornis tot gevolg kan hebben.

Wat doe je tegen verlatingsangst?

Verlatingsangst kan frustrerend zijn voor ouders. Want hoewel het schattig is dat je kind alleen maar bij jou wil zijn, is het soms ook vermoeiend. Onthou dat het vanzelf weer overgaat, maar neem de angst wel serieus. Dit doe je door je kind te troosten als hij bang is, zodat hij zich veilig voelt. Realiseer je aan de andere kant ook dat je kind goed aanvoelt als jij moeite hebt met deze angst en er krampachtig mee omgaat. Je kind wordt daardoor bevestigd in zijn angst. Ga daarom troostend, maar ook kordaat met de angst om. Heeft je kind het moeilijk met het afscheid op de crèche, hou het dan juist kort. Geef je kind een knuffel om hem te troosten, maar ga dan ook echt weg. Ga niet steeds terug om te kijken hoe het gaat; dan maak je het voor je kind alleen maar moeilijker. Als je je zorgen maakt, kun je de leidster na een halfuurtje bellen. Grote kans dat je kind alweer vrolijk aan het spelen is.

Meer tips tegen verlatingsangst

  • Speel regelmatig het kiekeboe-spel. Ga uit het zicht van je baby staan en kom steeds tevoorschijn terwijl je ‘Kiekeboe!’ zegt. Zo leert je kind spelenderwijs dat je altijd terugkomt, ook al ziet hij je even niet.
  • Zet je kind in de box en ga in een andere kamer iets doen, terwijl je wel met hem blijft praten of voor hem zingt. Door het vertrouwde geluid van je stem leert hij dat alleen zijn zo eng nog niet is.
  • Kom je je kind weer ergens ophalen, begroet hem dan uitgebreid en extra enthousiast.
  • Is je kind een dreumes en begrijpt hij wat je zegt, leg dan uit wat je gaat doen als je even weg moet. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet boven even wat pakken.’ Kom je de trap weer af, dan krijgt je kind vertrouwen dat je weer terug zult komen als hij even alleen is.
  • Neem altijd afscheid met dezelfde rituelen. Doe op de crèche bijvoorbeeld bij binnenkomst altijd alles in dezelfde volgorde. Geef je kind tot slot een dikke knuffel of kus, zeg dat je hem straks weer komt ophalen en ga dan resoluut weg. Verdwijn nooit ‘opeens’.
  • Heeft je kind moeite om alleen achter te blijven in het bedje als hij moet gaan slapen? Zorg dan dat hij je nog hoort, door nog wat te rommelen of te zingen op de gang. Een andere manier: loop om de paar minuten even binnen en aai hem over zijn bolletje, zonder hem uit bed te halen. Maak de periodes dat je wegblijft steeds wat langer en je zult zien dat je kind vanzelf lekker in slaap valt en meer vertrouwen krijgt.

Bron: GGD Utrecht

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop