
Je baby voorlezen: zo doe je dat
Je baby voorlezen is niet alleen een gezellig moment samen, het is ook goed voor zijn taalontwikkeling. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen uit babyboekjes, dus zelfs als je baby nog heel klein is. Hier van je alle voordelen.
Speelboekjes als opstapje
Dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby leuk oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan je kind vooral ontdekken wat hij allemaal kan en zo zal hij het in het begin ook zien: als een leuk speeltje. Hij kan ermee gooien, ze nat sabbelen, er uitvoerig naar kijken en uiteindelijk gaat hij ook echt meelezen.
Pasgeboren baby’s zien nog geen kleuren. Kies daarom voor een boekje met contrasterende kleuren (ook zwart-wit). Ook voel- en knisperboekjes, gemaakt van verschillende materialen en structuren, vinden baby’s vaak hartstikke interessant.
Meer lezen: Alles over de spelontwikkeling van je baby
Waarom voorlezen belangrijk is
Voorlezen is niet alleen gezellig om samen met je baby te doen, hij leert er ook veel van. En dan niet alleen een nieuw verhaal: het is op allerlei manieren goed voor de ontwikkeling. Zo is het goed voor de taalontwikkeling van je kind, want hij leert nieuwe begrippen en hoe woorden en zinnen zijn opgebouwd. Door met je kind te praten over het boek, wordt hij gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan.
Er zijn meer redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor je kind. Zo leert hij zich te concentreren en goed te luisteren. Ook stimuleert voorlezen zijn fantasie. Draait je baby zijn hoofd weg tijdens het bekijken van plaatjes? Dan heeft hij even rust nodig. Laat het gebeuren, hij zal vanzelf weer contact met je maken.
Tip: Het gezichtsvermogen van een pasgeborene wordt vaak overschat. Hoeveel kan je baby van maand tot maand zien?
Vanaf wanneer voorlezen baby?
Kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Dit gebeurt vooral tijdens het ritueel voor het slapengaan. Kinderen jonger dan twee jaar worden veel minder voorgelezen. Zo’n dertig procent van de ouders van een baby leest hun kind weleens voor. Veel ouders vinden hun baby nog te jong om voor te lezen. Dat is ergens ook wel zo, want je kind kan het verhaal nog niet goed volgen. Maar als je baby drie maanden is, kan hij wel plaatjes kijken. Maak bijvoorbeeld geluiden bij de dieren die erin staan.
Wanneer begin je met de eerste voorleesboekjes? Het lijkt misschien vroeg om al voor te lezen voordat je kind een half jaar oud is. Toch heeft je baby er al veel aan. Natuurlijk zijn lange leessessies nog niet mogelijk, maar door hem voor te lezen leert hij al vroeg dat boeken erbij horen.
Als je baby wat ouder is, ongeveer negen maanden, kun je beginnen met het lezen van eenvoudige babyboekjes. Sommige baby’s kunnen op die leeftijd al dingen aanwijzen, bijvoorbeeld als je vraagt waar een dier is. Vooral verhaaltjes met rijm vinden baby’s van deze leeftijd leuk.
Tip! De leukste babyboekjes shop je via deze link.
Gezellig en rustgevend
Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is knus, jullie zitten lekker bij elkaar en zijn even met niets anders bezig dan samen een verhaaltje ontdekken. Heel mindful, eigenlijk. Het voorlezen van een babyboekje maakt een kind vaak rustig en ook ouders ontspannen ervan. Het is dan ook fijn voor je kind om voor het slapengaan samen een boekje te lezen, of als jullie allebei toe zijn aan een rustige break.
Verband stemgeluid en babyboekjes
Je baby geniet van jouw stem tijdens het voorlezen. Daar wordt hij rustig van. Neem dus af en toe de tijd om samen met je baby een voorleesboek baby te bekijken en te lezen. Als je dit regelmatig samen doet, zal het je kind op een gegeven moment aanmoedigen om zelf vaker een boek uit de kast te pakken. Wie weet doet hij dit vooral omdat hij behoefte heeft aan jouw ‘voorleesstem’.
Voorlezen baby: taalontwikkeling
Behalve dat je kind de aandacht en intimiteit van voorlezen fijn vindt, bevordert het ook zijn taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal. Het vergt een enorme ontwikkeling van je kind om de verbanden te leggen tussen woorden en afbeeldingen in babyboekjes en de bijbehorende dingen in het echt.
Een baby vindt het nog moeilijk om de overeenkomst te zien tussen bijvoorbeeld een echte poes en het plaatje van een poes in zijn boek. Je kunt hierbij helpen door te blijven herhalen. Maak er ook geluiden bij, dus zeg niet alleen ‘poes’, maar ook ‘miauw’ als je het plaatje aanwijst. Zo help je je kind verbanden te leggen.
Lees meer: Taalontwikkeling van je baby: zo stimuleer je dat
Voordelen van voorlezen baby:
Uit onderzoek blijkt dat voorlezen baby’s slimmer maakt. Deze voordelen heeft voorlezen bij je baby allemaal:
- Het is goed voor jullie band
Voorlezen doe je samen. Jullie duiken samen in een verhaal en beleven iets leuks met z’n tweeën. Dat versterkt de emotionele band tussen jou en je kind. - Het stimuleert inlevingsvermogen
Tijdens het voorlezen komt je kind in aanraking met nieuwe situaties. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal over een kind dat verdrietig is. Je kind leert om zich in het verdrietige kind te verplaatsen en te begrijpen waarom het kind moet huilen. - Voorlezen is goed voor onrustige baby’s
Als je je baby voorleest, ben je met je aandacht volledig bij hem. Dat stelt gerust, net als jouw stem die rustig de woorden van het verhaaltje zegt. Ook al begrijpt je baby nog niet waar het precies over gaat, het rustige lezen kan hem toch kalmeren. Lees er hier meer over. - Kinderen slapen beter
Een filmpje kijken voor het slapengaan maakt een baby of kind actiever, met name door het licht van het scherm. Voorgelezen worden uit een boekje brengt hem tot rust, zodat hij lekker kan gaan slapen. - Je baby gaat zelf meer lezen
Je baby leert door voorlezen hoe leuk het is om te lezen. Voorlezen is dan ook een goede voorbereiding op zelf lezen op school. - Er gaan nieuwe werelden open
De wereld van een klein kind bestaat vaak uit thuis, de opvang, de buurt en familie en vrienden. Door middel van verhalen kan je kind kennismaken met andere situaties en omgevingen. - Flinke dosis dopamine
Als je samen met je kind leest, zorgt dat voor een toename van dopamine in zijn hersenen. Dat geeft een fijn gevoel én het helpt om beter te leren. Verder maak je je kind meer bewust van wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in de hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.
Lees ook: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou
Tips boekjes voor het voorlezen baby:
Met deze tips zorg je ervoor dat voorlezen voor jou en je baby een succes wordt.
- Elk moment van de dag: de meeste kinderen worden vlak voor het slapengaan voorgelezen, maar je kunt dit op elk moment van de dag doen. Het is wel goed om er echt voor te gaan zitten, in een rustige omgeving. Soms kan voorlezen je kind ook geruststellen, bijvoorbeeld als jullie in de wachtkamer van de huisarts zitten.
- Kies een kort verhaal: voor heel jonge kinderen is het lastig om lang hun aandacht bij een verhaal te houden. Kies een voorleesboek baby van een paar pagina’s met weinig tekst, dat je in één keer kunt uitlezen. Soms is het bekijken van één of twee bladzijden al voldoende.
- Zorg dat je elkaar goed ziet: zeker kinderen tot een jaar – maar ook oudere kinderen – hebben veel steun aan het zien van je gezichtsuitdrukkingen of gebaren die je misschien maakt. Dit helpt ze begrijpen wat je vertelt. Baby’s kun je op je opgetrokken bovenbenen leggen of in de holte van je arm.
- Boek met plaatjes: een boek met plaatjes is voor heel kleine kinderen hartstikke leuk. Zo kan hij benoemen wat hij allemaal ziet.
- Vaak hetzelfde boek: je hoeft niet telkens een nieuw boek te pakken of veel af te wisselen. Je kind vindt het prima om steeds dezelfde boeken te bekijken. Hij gaat het verhaal daardoor herkennen en beter begrijpen. Zo kan hij jou op den duur vertellen wat er gaat gebeuren. Dat versterkt zijn zelfvertrouwen.
- Praat over het verhaal: als je het verhaal hebt gelezen, kun je daar nog even over verder praten met je kind. Als je kind niet zelf met reacties op het verhaal komt, kun je hem vragen stellen.
- Stemmetjes versus intonatie: voorlezen met allerlei stemmetjes kan leuk zijn, maar is eigenlijk niet nodig voor een klein kind. Kijk liever goed naar je baby, hoe hij op het verhaal of de plaatjes reageert. Je kunt ook letten op je intonatie, andere woorden kiezen of eventueel het verhaal aanpassen.
- In veel babyboekjes staan alleen maar plaatjes, bijvoorbeeld van vormen, dieren of eenvoudige voorwerpen. Weet je niet precies wat je erbij moet vertellen? Bedenk je dat baby’s tot een paar maanden nog niet begrijpen wat je zegt. Je kunt je fantasie dus de vrije loop laten. Bij een plaatje met allemaal stippen kun je vertellen over ballen waarmee te kunt gooien of rollen en dat je zelf wel eens voetbalt. Of de stipjes lijken op sneeuwvlokken: ‘Brrr, wat is het koud, allemaal sneeuw! We doen een muts op, hoor!’ Zie je een dier, dan vertel je hoe dat dier eruit ziet, waar jij het voor het laatst zag, of je erop kunt rijden, of hij kan vliegen.
- Wat bij kinderen van alle leeftijden belangrijk is en dus zeker ook voor baby’s: geef je kind de tijd om te reageren. Hoe klein hij ook is, hij oefent al met het voeren van gesprekjes en de beurt nemen. Jonge kinderen hebben meer tijd nodig om te verwerken wat ze hebben gehoord of om tot een reactie te komen.
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Top-10 beste voorleesboekjes
Wat is nu een leuk voorleesboekje voor je baby? De leukste babyboekjes vind je in deze top-10 babyboekjes:
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.