Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer leert een baby gezichten herkennen?

Al met 4 tot 6 maanden oud kunnen baby’s supersnel gezichten onderscheiden. Binnen een seconde zien ze of ze een gezicht of een voorwerp, dier of plant voor zich hebben. Tot voor kort dachten wetenschappers dat deze vaardigheid zich pas jaren later ontwikkelt.

Advertentie

Wanneer herkent baby gezichten?

Gezichten herkennen is een lastige taak voor de hersenen. Mensen gebruiken er hun rechter hersenhelft voor. Dat is uniek voor onze soort en onderscheidt mensen van niet-menselijke primaten.

248 plaatjes

Onderzoekers lieten een groep baby’s 248 afbeeldingen zien. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten met elektrodes. Op 48 van de plaatjes stonden gezichten. De rest bestond uit foto’s van dieren, planten en voorwerpen. De foto’s van de gezichten waren allemaal anders: ze verschilden bijvoorbeeld van huidskleur en achtergrond, maar ook in leeftijd en gezichtsuitdrukking van de modellen. De baby’s kregen ieder plaatje 166 milliseconden te zien (dat is 6 plaatjes per seconde).

Rechterhersenhelft

Zodra de baby’s een gezicht voor zich kregen, lichtte hun rechter hersenhelft op. Dat betekent dat ze al heel jong op dezelfde manier gezichten waarnemen als volwassenen. Doordat mensen hun rechter hersenhelft gebruiken zijn ze extreem goed in het herkennen van gezichten. Zelfs computers kunnen ons daarin niet overtreffen. Het is bijzonder dat jonge baby’s vanaf 4 maanden dit ook al zo goed kunnen, want eerder dachten wetenschappers dat kinderen dit pas goed leren tegen de tijd dat ze leren lezen.

Communiceren

Baby’s hebben een aangeboren behoefte om te communiceren en daarbij speelt het gezicht een belangrijke rol. Denk maar aan hoe hij je gezicht observeert als je tegen hem praat. Dat ziet hij het beste als je je gezicht op een armlengte – zijn arm! – afstand houdt.

Advertentie

Zijn blik gaat heen en weer van je ene naar je andere oog en volgt je bewegende mond. Door naar jouw gezichtsuitdrukkingen te kijken en ze na te doen, krijgt hij zelf ook steeds meer gezichtsuitdrukkingen. Hij leert dat jij reageert op hem en gaat zijn gezicht zelf ook steeds actiever gebruiken om met je te communiceren. Je kunt hem hierbij helpen met duidelijke uitdrukkingen, die passen bij hoe je je voelt. Een frons betekent dat je het niet leuk vindt dat hij aan je haar trekt. Een lach met opgetrokken wenkbrauwen betekent dat je blij verrast bent om iets wat hij al kan. Dit slaat je baby allemaal op en als hij eraan toe is gaat hij dit zelf gebruiken om jou dingen duidelijk te maken.

Benieuwd hoe het gezichtsvermogen van je baby zich ontwikkelt? Dit ziet een baby per maand.

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu