Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
reageren-op-eigen-naam

Wanneer reageert je baby op zijn eigen naam?

Je hebt je baby de állerleukste naam gegeven die je maar kon bedenken. Dat is maar goed ook, want nu je baby is geboren zeg je die naam de hele dag door. En er komt een dag dat je zijn naam zegt en je baby plotseling zijn hoofd omdraait en je verwachtingsvol aankijkt. Wanneer dat gebeurt? Eerder dan je misschien denkt.

Advertentie

Tip! Een houten lettertrein in de naam van je kind bestel je via deze link.

Herkennen van taal

De taalontwikkeling van een baby bestaat niet alleen uit het leren praten, maar ook uit het herkennen en begrijpen van taal. Je kind leert klanken en woorden herkennen en leert dat deze woorden een betekenis hebben.

Dit herkennen van taal (de passieve of receptieve taalontwikkeling) gebeurt al veel eerder dan je kind zelf herkenbare woorden terug kan zeggen (de actieve of productieve taalontwikkeling). Een voorbeeld: de meeste kinderen zeggen rond hun eerste verjaardag voor het eerst ‘mama’ of ‘papa’, maar ze weten tussen de zeven en tien maanden al precies wat (of beter: wie) er wordt bedoeld met de woorden ‘papa’ en ‘mama’.

Tip: zo communiceer je met je kind zonder te praten

Advertentie

Passieve taalontwikkeling

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor de taalontwikkeling. Wanneer een baby precies woorden gaat herkennen, verschilt dus ook per kind. Maar in grote lijnen kun je uitgaan van de volgende tijdlijn:

  • 0 tot 3 maanden: lang voordat je baby kan praten, leert hij dat hij met zijn ouders kan communiceren door te gaan huilen. Dat doet hij niet bewust, maar hij gaat wel merken dat huilen een reactie oproept.
  • 3 tot 6 maanden: je baby reageert op jouw stem en probeert steeds vaker zelf geluiden te maken en de bewegingen van jouw mond na te doen. Waarschijnlijk vindt hij het leuk en interessant als jij vloeiende stemgeluiden maakt, van hoog naar laag. Ook begint hij in deze fase de eerste woordjes te herkennen, waaronder zijn naam. Hij legt alleen nog niet het verband met zichzelf.
  • Vanaf 6 maanden: baby’s van een half jaar oud herkennen vaak al een aantal simpele woorden die je vaak gebruikt, denk aan: fles, boek en speen. Als je dit bekende voorwerp benoemt, gaat hij ernaar kijken of het zoeken. Het duurt nog even voordat je baby deze woorden zelf kan zeggen, dat gebeurt meestal pas rond of na de eerste verjaardag. Maar ondertussen wordt de passieve woordenschat steeds groter.

Lees ook: Taalontwikkeling van je baby: zo stimuleer je dat

Reageren op eigen naam

De meeste baby’s herkennen de klank van hun eigen naam als ze ongeveer vijf of zes maanden oud zijn, al weten ze dan nog niet wat ermee wordt bedoeld. Wanneer ze er wel op gaan reageren, verschilt per baby. Gemiddeld reageert een baby rond zeven maanden voor het eerst op zijn naam, bijvoorbeeld door te stoppen met wat hij aan het doen is en je aan te kijken. Of zijn hoofd naar je toe te draaien. Maar het kan ook zijn dat jouw baby van acht of negen maanden nog niet reageert. Dat is niet erg, misschien concentreert je kind zich op een andere vaardigheid. Maak je je toch zorgen omdat je kind nog niet reageert op zijn naam, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Lees ook: Zo ontwikkelt zich het gehoor van je baby

Handje helpen?

Wil je je baby helpen om zijn eigen naam te leren herkennen? Dan kun je eigenlijk maar één ding doen: herhalen, herhalen, herhalen. Hoe vaker je zijn naam noemt en duidelijk maakt dat je hém bedoelt, hoe eerder hij zijn naam gaat herkennen. Je kunt de naam op allerlei momenten noemen, bijvoorbeeld tijdens het eten: ‘een boterham voor Lucas en een boterham voor mama’. Of als je op straat loopt: ‘kijk Emma, daar loopt een hond’. Dit geldt overigens niet alleen voor de naam van je kind, maar voor alle andere woorden en namen. Benoem dingen, voorwerpen en mensen daarom zoveel mogelijk met het juiste woord of de naam. Je kind neemt al die woorden als een spons in zich op.

Lees ook: Vanaf dit moment gaat een baby lachen

Eigen naam zeggen

Ook leuk om te weten: wanneer gaan kinderen hun eigen naam zeggen? Dat verschilt ook per kind, maar je kunt het verwachten vanaf ongeveer achttien maanden. Het kan ook best een paar maanden later zijn. Of misschien heeft jouw kind wel een heel ander woord bedacht waar hij zichzelf mee aanduidt. Dat is allemaal oké. Dreumesen van anderhalf tot twee jaar maken over het algemeen een grote sprong in hun actieve taalontwikkeling en leren in één klap een heleboel woorden erbij. Kinderen van twee jaar oud kennen gemiddeld zo’n honderd woorden, waaronder meestal ook hun eigen naam.

Advertentie

Lees ook: Wanneer kun je de eerste woordjes verwachten?

 

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop